10 stvari, o katerih razmislim, preden organiziram kosilo ali večerjo na prostem

Ideje, kako se lotiti ustvarjanja vzdušja. Na kaj je torej treba misliti, ko je al fresco doma?

Kdor ima vsaj balkonček, če ne kar vrt, si lahko priredi lepe kulinarične doživljajčke tudi doma – in to smo počeli, če ne prej in ne pozneje, ko je bilo vse zaprto. Mirjam Grilc se takega načina, takega užitka ob hrani, loti pogosto: zeliščna kmetija na pobočju Krvavca, ki je vir navdiha za njene priljubljene članke, je tudi vir navdiha za pogrnjeno mizo, ob kateri se zbere družina.

1. Vedno se vprašam, kako bom poskrbela za prijetno razpoloženje, brez katerega ne uspe nič!

Užitne rastline so dobrodošel dekorativni poudarek, pa tudi začimba: vsaka jed bo dobila veliko lepšo dušo, če ji bomo dodali, kot nakit, nekaj listkov zanimivega in pristajajočega okusa.

2. So stoli udobni (morda moram pripraviti blazine in primerne mehke odejice). Nihče ne bo užival, če ga bo tiščalo v rit. Ne samo udobni stoli: blazine naj bodo vedno pri roki, da si jih gostje lahko razmestijo po želji.

3. Kako bo sceno ustvarjala svetloba (kje nas ne bo žgalo opoldansko sonce, kako bodo večer osvetlile nevsiljive in ravno prav močne luči, naj nastavim še kake sveče …).

4. Obvezno pripravim šopke in drugo cvetlično dekoracijo, kajti ta vnese živahnost.

Rože povzdignejo mizo v trenutku in jo povežejo z okolico. Šopek naj bo preprost in skladen s tem, kar je trenutno zanimivo v naravi.

5. Vse, kar je blago, v podobo mize prinese mehkobo (torej moram imeti prt, serviete …).

6. Kako bom ponudila najboljši mogoč kruh (to mi je zelo pomembno, tudi na simbolni ravni).

7. Pripravim steklenice in vrče za vodo (voda je pri meni vedno opazna).

Voda je izvir življenja in ni lepšega kot pogled na mizo pri nekom, ki ji zna odmeriti pravo mesto in celo pripraviti kaj kreativnega. To naj goste pričaka, ne da sami prosijo zanjo …

8. Razmislim o desertnih krožnikih, sladica je zaključek in pusti najbolj svež in najbolj vesel vtis, če je dobro izbrana).

9. Nekje pri roki imam skodelice za kavo.

No, nekaj dela pa je s takimi pripravami: in vsak pripomoček, s katerim stvari lažje prenesemo ven, je dobrodošel: razmislite o pladnjih, košarah, stojalih … sicer si boste obrusili pete.

10. Ne nazadnje: razmislim, kaj bom oblekla sama, da bo udobno, hkrati pa bo družini ali gostom dalo vedeti, da me njihova družba veseli in navdaja s celo malček slovesnim občutkom 🙂

Naj bo vrt, balkon ali gostinska terasa: v času, ko si ni bilo dobro dihati prevel za ovratnik, je izraz al fresco, ki pomeni na svežem zraku, prišel še kako do izraza in prav.
Priporočamo še: To o vašem značaju razkrije vaš najljubši okus sladoleda
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed