Brunch v mestu: Le Petit Cafe in Restaurant

Ko gre za zajtrke in brunche, seveda ne moremo mimo francoske klasike, ki jutra v Ljubljani lepša že enaindvajset let.

Na vogalu ob Trgu francoske revolucije boste pod kremasto belimi senčniki našli košček Pariza. Na tabli je s kredo zapisan meni, ki vedno vsebuje kaj francoskega, in ko boste stopili mimo skozi temno zelena vrata, se boste nemudoma znašli v deželi baretk in maslenih francoskih rogljičev.

Slednji vas bodo v družbi slastnih mafinov pričakali že na pultu, prav tako pa tudi simpatični natakarji, ki se ves čas spretno sukajo s polnimi pladnji dobrot. Kavarna je opremljena v francoskem stilu, stene se šibijo pod številnimi okvirji s francoskimi citati in slikami, a čeprav “le petit” pomeni majhen, se v prostoru ne boste počutili utesnjeno, temveč le še bolj svetovljansko, saj je kavarna vedno do zadnje mize polna lokalcev pa tudi turistov, ki ta prostor naravnost obožujejo. In ko boste malce prisluhnili ambientalni francoski glasbi, ki se meša s pogovori obiskovalcev v francoščini ali angleščini, boste skoraj pozabili, da ste v Ljubljani.

V kuhinji Le petit cafeja pripravljajo jedi po izvirnih francoskih receptih in mi smo si tokrat za zajtrk privoščili kar konkretne grižljaje. Tipično francoski gratinirani toast croque madame je priljubljen zajtrk Parižanov, na vrhu katerega vedno počiva še jajce na oko. Če si jajca ne želite, naročite croque monsieur. Ker smo veliki ljubitelji holandske omake, smo tudi tokrat poizkusili jajca po benediktinsko in moramo priznati, da nismo bili niti malo razočarani.

Recept za croque madame

Potrebujete dve rezini belega toasta, ki ju premažete z bešamelom (enotno zmesjo moke in vode), vmes pa položite rezino kuhanega pršuta in rezino sira. Sir potresete še povrhu, nato pa vse skupaj postavite v pečico, dokler površina toasta ni zlato zapečena, sir pa se lepo razleze po belem kruhu. Na koncu specite še jajce na oko ter ga položite na vrh. Voila!

Ko v “lepetiju”, kot mu rečejo njegovi obiskovalci, ob poldnevu zaključijo zajtrke, se v kuhinji začne pripravljati tista prava francoska kulinarika. Gosja jetrca, morske žabe in jagenjčkove krače z maslenimi prilogami. In na koncu? Seveda francoske sladice.

Ko si boste torej zaželeli vsaj za dobro uro odpotovati na drug konec Evrope, se oglasite v Le Petit Cafeju. Pričakali vas bodo nasmeški natakarjev, odlična kava in poln krožnik francoskih specialitet.

Oh, in brunch strežejo do 17. ure, mirno lahko še malce poležite.

Preberite še: Brunch v mestu: Barbarella

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.