To je najboljši krof v Sloveniji

Na ocenjevanje prispelo 33 krofov, med njimi tudi nadevan z oljčno marmelado oziroma žajbljevo karamelo. Kateri pa je najbolj prepričal komisijo?

Na izboru Ustvari svoj krof, ki ga je pripravila Turistično gostinska zbornica Slovenije, je zmagal krof iz portoroške slaščičarne Cafe Central. »Recept je hišni in po njem krofe izdelujemo že vrsto let. Z leti prilagajamo le velikost krofov, ki se seveda manjša. Nikoli pa nam ne zmanjka novih izzivov za pripravo nekoliko drugačnega krofa. Tako smo jih letos napolnili tudi z oljčno marmelado in kandirano limono,« je povedal Borut Jakič, vodja kuhinj v hotelih LifeClass – Istrabenz Turizem, v sklop katerih spada Cafe Central.

Drugo mesto je osvojil krof iz Term Banovci, tretje mesto pa sta si delil pustna dobrota, ki so jo spekli v pekarski delavnici na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, in krof, ocvrt v Maxi Gourmet. Med posamezniki je zmagala Urška Širec iz Pragerskega.

Preberite tudi: To so slaščičarne, ki slovijo po najboljših krofih v Sloveniji

Raznolikost okusov

Na prvo tovrstno tekmovanje je prispelo 33 krofov iz vse Slovenije. »Ponudniki so uporabili veliko domišljije in ustvarili različne krofe. Za polnilo so uporabili klasično marelično marmelado pa tudi oljčno marmelado, žajbljevo karamelo, suho sadje s skuto ali skuto s smetano,« so raznolikost krofov opisali v Turistično-gostinski zbornici Slovenije.

Ocenjevala je strokovna komisija

Krofe je ocenjevala tričlanska komisija pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in mednarodnega ocenjevalca svetovne kuharske zveze WACS (World Association of Chefs’ Societies). Poleg njega sta bili v komisiji še nekdanja sodnica v slovenskem šovu MasterChef in mednarodna ocenjevalka svetovne kuharske zveze Alma Rekič ter Cecilija Per, upokojena dolgoletna strokovna učiteljica na srednji slaščičarski šoli, ki deluje pod okriljem Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana.

Tričlanska komisija pod vodstvom Tomaža Vozlja z Almo Rekič ter Cecilijo Per. (Foto: Kraftart)

Še to: za novo tiskano številki Odprte kuhinje že pripravljamo daljši tekst o izvoru in različicah te kultne pustne dobrote, ustavili pa se bomo tudi v tisti dunajski slaščičarni, kjer so lani spekli najboljši krof.

Zmagovalni krofi iz portoroške slaščičarne Cafe Central

Za 13 ali 14 krofov (po 120 g)

 • 1 kg bele moke
 • 80 g sladkorja
 • 0,3 dl ruma
 • 1 vaniljev sladkor
 • 2 rumenjaka
 • 30 g mleka v prahu
 • 1 limona
 • 80 g svežega kvasa (2 kocki)
 • približno 3 dl mlačne vode
 • 0,5 dl olja
 • ščep soli

In še

 • 300 g marelične marmelade (za nadev)
 • rastlinsko olje (za cvrtje)
 • 30 g sladkorja v prahu (za posip)

Priprava

1. V mešalec damo 40 g sladkorja, mleko v prahu, 2 kocki kvasa, 3 dl mlačne vode in 300 g moke. Dobro premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo, pokrijemo posodo in pustimo vzhajati. Vzhaja naj približno 5-10 minut.

2. Posebej v posodi zmešamo približno 0,5 dl olja, rum, vaniljev sladkor, sol, preostalih 40 g sladkorja, nastrgano limonino lupinico in sok ene limone, nato dodamo rumenjaka.

3. To zmes dodamo v mešalec, kjer je že vzhajano predtesto, zraven vsujemo še preostalo moko (torej 700 g).

4. Umesimo gladko testo, ga oblikujemo v kepo, ki jo položimo v posodo. Posodo pokrijemo s krpo in jo pustimo na kuhinjskem pultu vzhajati vsaj eno uro, nato oblikujemo krofe (120-gramske), jih položimo na rahlo pomokano površino, in jih znova pustimo vzhajati kakih 30 minut.

5. Nato jih ocvremo v olju, segretem na 160 stopinj Celzija. Pri tem je pomembno, da krof v roki obrnemo tako, da pride vrhnja, bolj vzhajana stran, najprej v olje. Posodo nato pokrijemo in cvremo 4 minute nato pa krof obrnemo in krof v nepokriti posodi cvremo še 4 minute.

6. Še mlačne napolnimo z marmelado.

 

Priporočamo še: Najlepše slaščice, ki so jih za valentinovo pripravili slovenski slaščičarji

Naslovna fotografija: Kraftart

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana