Maxi gourmet market: Sprehod po prenovljeni delikatesi, ki vabi vse dobrojedce

Maxi je kultna trgovina, zrasla leta 1971, zdaj zavarovana arhitekturna dediščina. Kako se v tak prostor umesti nakupovalna izkušnja 21. stoletja? To je sprehod po prenovljeni kleti, znameniti delikatesi, po novem imenovani Maxi gourmet market. Kje se korak kar sam ustavi?

Prostor v sodobnih delikatesah je vedno bolj odprt in pretočen, samopostrežni deli rastejo, prav tako kotički z gurmanskimi posebnostmi. Najdlje smo se zadržali pri pršutih, ki so dobili svoj vogal (in svojo »berklco« za mojstrsko rezanje). Tisti, ki imajo nogavičke, so vrhunski iberski pršuti bellota: so od pujsov, ki se prosto pasejo in velik del svoje prehrane dobijo v obliki želoda. Za marsikoga je to kralj med tujimi pršuti. Ob španskih in italijanskih pa je močno tudi slovensko zastopstvo: tako mangulica kot krškopoljec se najdeta.

Svoje mesto imajo raznorazni pršuti

Nedaleč stran je kotiček za ekskluzivne kose mesa, opazen že zaradi vitrine za suho zorjenje. Spodaj, razstavljeni, pa kosi, rezani na način, ki ga mnogi slovenski mesarji šele usvajajo, pa taki, ki jih tudi mi še usvajamo, kot je na primer odlično marmorirana govedina wagyu. Novost je tudi ribarnica s 30 vrstami rib in morskih sadežev.

Kotiček za ekskluzivne kose mesa

Tudi v Maxiju je odslej velika vitrina s sušiji in nekaterimi drugimi sestavinami in jedmi, ki jih povezujemo s to vejo japonske kulinarike, recimo alge vakame, ljubitelji sveže soje pa lahko tu pridejo do svojega edamameja.

Suši kotiček v Maxi gourmet marketu.

In še delikatesni del. V oči nam je takoj padla vrsta mortadel, med njimi štiridesetkilogramska, in seveda siri: kar dolgo smo stali pred vitrino, zazrti v tam obešeno raznolikost, in se spraševali: so tiste sirne culice na vrvici kačkavalj, scamorza ali tradicionalno oblikovani provolone. Ampak naj vas to ne zavede, da je vse samo tuje in nenavadno: prav velik del te nove trgovine je namenjen slovenskim proizvajalcem. Njeno idejo so ilustrirali Pustotnikovi s svojimi siri, ki jih je vsa nasmejana prvim obiskovalcem ponujala ena od hčera.

Bogato založena delikatesa.

 

Fotografije: Žiga Intihar

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed