Med tisoč najboljšimi na svetu tudi enajst slovenskih restavracij

Te dni so v Parizu razglasili najboljših tisoč restavracij na svetu za leto 2023 po lestvici La Liste.

La Liste lestvica se pri uvrščanju restavracij iz 200 držav opira na mnenje več kot tisoč kulinaričnih vodnikov in gurmanskih publikacij. Na široko zastavljeni listi je tudi enajst slovenskih restavracij.

A gremo najprej k vrhu La Liste za leto 2023 – špico krojijo tri restavracije, ki so dosegle 99,50 točk, in to so Frantzen (Stockholm), Guy Savoy (Pariz) in Le Bernandin (New York).

Najboljše slovenske restavracije

Hiša Franko (Kobarid) se je s 96 točkami med slovenskimi restavracijami zavihtela najvišje.

Naslednja med slovenskimi je na tej lestvici Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono (Vipava) z 92,50 točk, pol točke manj so ocenjevalci podelili restavraciji DAM (Nova Gorica).

Hiša Denk 88,5 točk, Gostišče Grič (Horjul) so ocenili s 86,50 točkami, Restavracija JB – Janez Bratovž (Ljubljana) je prejela 80,50 točk. Sledita dve z 80 točkami: Ošterija Debeluh (Brežice) in Strelec (Ljubljana). Pol točke manj imata na tej lestvici restavracija Cubo (Ljubljana) in Danilo (Škofja Loka), potem pa je na lestvici najboljših še slovenski Mak (Maribor), ki ima 78,50 točk.

Izstopajoče

V kategoriji Outstanding (torej: izstopajoči) se francoski ocenjevalci med slovenskimi restavracijami med drugim našteli tudi te: Hiša Linhart (Radovljica), Planinka (Ljubno ob Savinji), Atelje (Ljubljana), Vila Planinka (Jezersko), Domačija Repovž (Šentjanž), Pavus (Laško), Falafel (Ljubljana) …

Preberite tudi: Mladi Klemen, ki mu je lani pogorela pekarna, je zdaj odprl novo, še večjo

Naslovna fotografija: Boris_Kuznets/Getty Images

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana