Toliko burekov so postregli na poroki Ane Roš

Na krožnikih silvestrske poroke Ane Roš je bila ulična hrana, ponudili pa so tudi te tri jedi, ki so nas popolnoma presenetile.

V intervjuju za Nedelo decembra je najbolj znana slovenska šefinja kuhinje Ana Roš napovedala, da bo pogostitev na njeni silvestrski poroki pisana, v njenem slogu, a nobenega fine dininga, temveč ulična hrana: vse, kar se da postreči v majhnih zalogajčkih.

Preberite še: Urban Stojan o tem, kako se Ana Roš znajde v njegovi domači kuhinji

Velik del jedi je tako nosil podpis restavracije iz Starega sela pri Kobaridu, le da so bile postrežene na način, kot je pač mogoč pri približno 400 povabljenih. Vse kombinacije okusov je določila Ana Roš sama, poleg ekipe iz njene kuhinje pa so za poroko kuhali tudi v Hiši Fink, restavraciji Bujol (s hladnimi predjedmi), Nonbiri sušiju …

Postaje z jedmi

Hrana je bila postrežena na nekakšnih postajah. Ena od njih taco, kjer so se igrali s konceptom, ki je zelo znan iz Hiše Franko: tuje jedi, pripravljene iz slovenskih sestavin in s svežimi dodatki. Druga postaja je bila hrana kobariškega in širšega zahodnega konca Slovenije s pršutom Sima Komela, salamami iz Drežnice ter tolminskimi siri. Močna je bila tudi ponudba azijsko navdahnjene hrane: suši Nonbiri, pa juha ramen v stilu iz Hiše Fink

Od jedi, ki so tesno povezane z zgodovino Ane Roš in s tem tudi Hiše Franko – letos je tudi ta vstopila v leto svojega abrahama – so ponudili testenine s paradižnikovo omako in rikoto. Ta omaka spremlja chefinjo že vse življenje, saj jo ritualno, v velikih kotlih, vsako leto vkuhava njen oče Bojan s svojim bratom, in sicer iz zrelih, slastnih istrskih paradižnikov.

Tri jedi, ki so nas najbolj presenetile

Burek Olimpija. Tega so v halo L56 na Litostrojski, kjer je poroka potekala, prinesli pozno, ob dveh ponoči. Gre za eno od ljubljanskih institucij, ki ima kar tri izpostave na različnih koncih mesta, najbolj frekventna pa je na Bavarskem dvoru. Burek je sicer redno zadnja postaja dolgih noči v prestolnici in prav ta je tudi tisti, kjer so končali udeleženci novembrskega simpozija o hrani. Ko smo se pozanimali, koliko burekov potrebuješ, da nahraniš tako množico, smo doživeli skoraj svetopisemski moment: samo 24, pol sirnih in pol mesnih, rezanih na osminke.

Sarme. Te so za poroko skuhali v znameniti ljubljanski gostilni Čad – in smo jih v bistvu opazovali kot del privlačnejše ponudbe letošnjega novoletnega ljubljanskega uličnega sejma. Sarm so razdelili 210.

Potica. To pa je bila posebna želja ženina, priljudnega Urbana Strojana, po novem tudi Roš – ženin in nevesta bosta imela oba oba priimka, sta nam povedala že pred poroko. Potico so gostje na poroki zelo pohvalili in je bila ena od tistih, kjer nadeva ni treba iskati s povečevalnim steklom, ampak krepka, sočna gorenjska kraljica iz šenčurske gostilne Ančka (znane predvsem po štrukljih).

Naslovna fotografija: Voranc Vogel
Ostale fotografije: osebni arhiv

Deloindom.si: Odličen nakupovalni trik za vse, ki greste v trgovino z otroškim vozičkom
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana