Chef vseh chefov šokiral z novico. Mogoče pride tudi v Slovenijo

Niste šli v dolgo najboljšo restavracijo na svetu Noma? Mogoče bo pa ona prišla k vam.

Kopenhagenska restavracija Reneja Redzepija, petkrat najboljša na svetu in s tremi Michelinovimi zvezdicami, bo z zimsko sezono 2024 zaprla svoja vrata v Kopenhagnu, in postala nomadska, Noma 3.0.

Selili se bodo na različne konce sveta, tja, kjer se jim bo zdelo, da okolje ponuja dovolj zanimivih prehranskih zgodb, ki bi jih lahko raziskali in razvili. Restavracija bo tako še bolj osredotočena v neke vrste premični laboratorij, kar je bila že zdaj posebnost Nome. Kjer se bodo ustavili, bodo za tisti čas delali kot pop-up.

Priložnostne predstavitve sicer za to restavracijo niso nekaj novega: na ta način do delali že v Tokiju, Angliji, Avstraliji, Mehiki, New Yorku, sredi marca pa do sredine maja pa bodo znova na Japonskem, v Kyotu.

Kot je povedal Redzepi, trenutno največji zvezdnik svetovne gastronomije, ki je iz svoje restavracije naredil kultno in predvsem intelektualno karizmatično ustanovo, tak način dela, kot ga imajo zdaj, na dolgi rok ni zdržen. To tudi pomeni, da kljub za naše razmere nepredstavljivi ceni kosila okrog 700 evrov, finančno komaj vzdržuje pogon, v katerem dela sto ljudi.

Novi, nomadski načini, sicer niso nekaj, kar doslej v svetu gastronomije ni bilo videno: restavracija Koks se je s Ferskih otrokov recimo pomaknila na Grenlandijo. Tudi radikalne poteze, povezane z eksistencialnimi vprašanji, niso novega: Magnus Nilsson, ki je vodil skoraj kultni švedski Faviken, je nekega dne vse skupaj zaprl in začel gojiti jabolka.

Povabljen k Ani Roš

Rene Redzepi je sicer tudi eden od kuharskih zvezdnikov, ki so letos povabljeni v Slovenijo. Ob petdeseti obletnici začetka delovanja naše najbolj znane restavracije, Hiše Franko, pripravljajo serijo gostovanj znanih svetovnih imen, ki bodo prišli kot gostujoči chefi v Staro selo, ob tem, da bodo dodobra spoznali in se navdihovali iz kulinaričnega teritorija dežele ob Soči.

Priporočamo še: Urban Stojan o tem, kako se Ana Roš znajde v njegovi domači kuhinji

Naslovna fotografija: AP2010/REUTERS Pictures

Deloindom.si: Če je prevleka za blazino prevelika, naredite to
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana