Odprta kuhna: top 6 letošnjih novosti

Kot smo napovedali, smo se v petek sprehodili po Pogačarjevem trgu, ki ga je zavzela Odprta kuhna. Ta, skorajda soimenjakinja naše Odprte kuhinje, je letos zakorakala v deseto sezono.

In čeprav so nam dišale jedi, ki so na tem kulinaričnem dogodku postale že stalnica – od filanih paprik in ocvrtega piščanca pa vse do praženih jetrc – smo se tokrat raje ustavljali pri novostih.

Obšli smo jih, se zaklepetali z lastniki in na vsaki stojnici izbrali eno okusno zanimivost.

V Odprti kuhinji torej strežemo: šest zanimivih novosti z letošnje prve Odprte kuhne!

1. Brioš z jajčevci (Majaronka, Ljubljana)

Majaronka sta Manca Špoljarič in Maja Plestenjak. »Pred štirimi leti sva v Ljubljani odprli Majaronko. A kaj imamo? Vsega po malem. Predvsem pa je to domača kuhinja, ki skuhano dostavlja v podjetja oziroma prek dostavne službe na dom,« omenita mladenki in dodata, da pripravljata tudi pogostitve po dogovoru (torej: catering). Na njuni stojnici nam je v oči padel brioš z jajčevci, imeli pa sta tudi takšnega z govejim jezikom oziroma rakci. Za prvo Odprto kuhno sta pripravili še tri različice tria arancinov, sladoledne sendviče ter dve pijači: belo sangrijo s sadjem in vodni kefir z malinami.

2. Vinske zanimivosti iz tujine (spletna trgovina DobroVino.si)

Če za eno od stojnic na Pogačarjevem trgu vidiš Valentina Bufolina, enega naših najvidnejših someljejev, veš eno – tu bomo pili dobro vino! In točno tako, DobroVino.si, je naslov spletne trgovine, ki obstaja od leta 2019, Bufolin pa se je ekipi kot solastnik in direktor pridružil lani. »Prodajamo po spletu, tudi gostincem. In ne samo vina, ampak tudi kozarce znamke Lehmann,« nam sogovornik predstavi novejšo vinsko zgodbo, ki temelji predvsem na tujih nalepkah, med katerimi najdemo tudi nekaj izbranih domačih vin. Tokrat se je DobroVino.si predstavilo s šampanjci in penečimi se vini, belimi in rdečimi vini ter rosejém. Zadnji, Figuière première rosé, letnik 2021, je bil prav poseben, saj ga je eden naših najboljših someljejev gostom Odprte kuhne elegantno točil iz velike, trilitrske steklenice.

3. Porcijska tortica pistacija (Le Mouse Goose, Ljubljana)

Na stojnici slaščičarne Le Mouse Goose, ki že skoraj dve leti domuje v Ljubljani, tam pri Ruskem carju, se je zbralo deset okusov filigransko izdelanih porcijskih lepotic. Sladicam, ki jih slaščičarka Lucija Vučak sicer streže v slaščičarni zanimivega imena, sta se tokrat premierno pridružili še dve, narejeni posebej za Odprto kuhno: limonov cheesecake in pistacija. Ob zadnji smo na sicer sončen, a dokaj hladen in tudi vetroven ljubljanski petek, zaplavali v pravo morje tropskih okusov!

4. Goveji jezik (OPA Resort, Šmartno ob Paki)

Miha Centrih takole predstavi okusno zgodbo z imenom OPA Resort: »Pred enim letom smo odprli restavracijo, ki sloni na slovenski hrani, pripravljeni na moderen način. Hkrati dajemo velik poudarek vinom – trenutno imamo v kleti 80 etiket.« Tokrat je ekipa iz Šmartnega ob Paki na Pogačarjeven trgu predstavila sendvič ruben in goveji jezik v marinadi. Zadnji je specialiteta restavracije OPA Resort, in je, povsem pričakovano, zablestela tudi sredi Ljubljane.

5. Trgan zajec (Pri babici Marici, Lenart v Slovenskih goricah)

Matjan Žgajner nam je takole predstavil domačo kmetijo: »Na Kmetiji Žgajner imamo krškopoljce in kunce, meso pa dostavljamo v različne slovenske restavracije, tudi v Grič, TaBar, Atelje … Mi jedi iz sestavin, ki jih pridelamo na svoji kmetiji – ta je sicer samozadostna – že pet let tudi kuhamo, lani novembra pa smo odprli še gostilno Pri babici Marici.« Štajerska vina z bližnjih kmetij so tako na stojnici še enega novinca na Odprti kuhni zasijala ob spremljavi dveh jedi iz kuhinje babice Marice. Tu sta bila pečenka krškopoljca, zraven pa še v krušni peči počasi pečen in nato natrgan zajec. Kdor je hotel poskusiti nekaj drugačnega, je brez dvoma segel po zadnjem.

6. Čokoladne kocke jivara (Čokoladni atelje Bon Bon, Kamnik)

»Sva sestri, no, glavna od naju je Nika, ki ima od oktobra 2020 v Kamniku Čokoladni atelje Bon Bon. Ta je osredotočen na čokoladne bombone, po katerih smo postali prepoznavni. Za danes sva pripravili še nekaj več, in to so sladoledne bombice v čokoladi z različnimi posipi ter dve prav posebni sladici, ki jih pripraviva oziroma sestaviva tu, pred vami,« sta pojasnili prijetno zgovorni sestri Nika Svetec in Katja Prezelj. Te zadnje, sladice, so bile sestavljene iz več okusov oziroma so, kot bi rekli v sodobnem kulinaričnem jeziku, zajemale več komponent. Ena od njih je bila čokolada jivara (mešanica zrn iz Ekvadorja in Gane), ki so jo v Kamniku spremenili v kocke. Če to sladico opišemo še z besedami sester iz Kamnika: »Ko se srečata street food in fine dinning!«

Priporočamo še: Matjaž Smodiš: eden najbolj uspešnih slovenskih košarkarjev, ki je začel gostinsko zgodbo

Foto: Odprta kuhna/SousChef

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed