Video delavnica z Matejo Delakorda: eno testo in tri pustna cvrtja

Vsi triki, da bo bogato kvašeno testo končno uspelo, tudi ko ga potopimo v vroče olje.

Mateja Delakorda, naša spletna urednica, je znana po tem, da ji gre kvašeno testo dobro od rok, zato smo se odločili, da prvo spletno delavnico, namenjeno pustu, prepustimo kar njej. Kuhinje, v katerih se je sukala od malih nog s staro mamo in mamo, so vsako leto zadišale po krofih in flancatih, zato je že zgodaj spoznala, da s prevelikimi luknjami v testu ni šale. Stari recept gospoda Bineta, ki je nekoč v eni od vasic pod Nanosom cvrl daleč najboljše krofe naokoli in ki so si ga delile vse gospodinje iz njenih domačih krajev, je Mateja še izboljšala, z vami pa bo podelila vse korake, trike in namige, ki so ključni, da smo z rezultatom zares zadovoljni.

Izpeljala je tri načine, kako iz kvašenega testa pripraviti preprosto pustno cvrtje, pri katerem se vam ne bo treba obremenjevati z venci, luknjami in podobnimi zapleti, iz testa pa boste po želji vseeno lahko oblikovali prave krofe.

Mateja Delakorda bo predala svoje izkušnje s cvrtjem pustnih dobrot.

Delali boste:

  • puhaste flancate;
  • jabolčne krofke, posute s cimetovim sladkorjem;
  • prepletene venčke, ki jih bomo oblili s čokolado in posuli z mrvicami.

Za vse to pa pravzaprav potrebujemo popoln recept za krofe, pravilen postopek in malce ročnih spretnosti. Mateja se bo brez pretiranega ukvarjanja z znanostjo osredotočila na ključne točke, kot so: izbira sestavin, pravilno gnetenje, vzhajanje, kako najpreprosteje cvreti in kako do lepe rumene barve testa, zaradi katere se nam cedijo sline.

Pozornost bo namenila tudi pravilni uporabi kvasa in obrazložila razliko med suhim aktivnim ter svežim kvasom, pri čemer ji bo na pomoč priskočil slonček Fala, naš pokrovitelj te delavnice.

Naučili pa se boste še oblikovanja kvašenega testa in pravilnega rokovanja, da iz njega ne ostane le podplat.

Cena in prijave

Našo spletno delavnico si zagotovite s plačilom 10 EUR. Prejeli jo boste na vaš e-poštni naslov in bo neomejeno dostopna. Vabljeni k prijavi tukaj.

Priporočamo še: VIDEO: Recept za krhke flancate, ki se prenaša iz roda v rod

Fotografije: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana