Ne zamudite: Ta dobra večerja z dobrim namenom

Osem ljubljanskih restavracij je podprlo akcijo, v kateri bo polovica zneska menija pomagala pri delovanju osmih nevladnih organizacij in življenju njihovih projektov. Ob kako dobrih jedeh boste lahko uživali, so prvi preverili nekateri znani obrazi, prste pa smo si obliznili tudi mi in vam to druženje ob pijači in jedači toplo priporočamo.

Če iščete dober izgovor za obisk restavracije, imate 29. maja odlično priložnost. Kdor praznuje ali se želi pocrkljati kar tako, bo posebno veselje ali uteho lahko poiskal v enem od menijev priljubljenih ljubljanskih restavracij. Obeta se vam kar dvojno zadovoljstvo. Zaradi jedi, ki so jih chefi pripravili posebej za ta namen, in zaradi dobrega dela, ki ga bo­ste s plačilom menija namenili nekaterim nevladnim organizacijam. CNVOS, to je krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij, je v akcijo letos vključila Planinsko zvezo Slovenije, Tačke pomagačke, Zvezo sožitje, Terro Vero, Zvezo prijateljev mladine Slovenije, Zavod Vozim, Ekologe brez meja in Petko za nasmeh. Dobra hrana bo tako povezala dobre ljudi, ki si prizadevajo, da bo naša družba lepša, prijaznejša in polna veselja do življenja.

Ta dobre večerje bodo vse skuhali ob 19. uri, podrobne menije – mi vam v nadaljevanju predstavljamo le tri – pa lahko preverite in opravite pravočasno rezervacijo na strani www.vecerja.si. Izbira ne bo lahka, kajti pridružile so se odlične restavracije: Angel, Evergreen, Kavarna Tiskarna, Libanonske meze in drugi užitki, Majmun, Park Žibert, Strelec in Taman Organic.

Na meniju: od hrane za zahtevne do dobre dile z žarom

Naj vas dodatno navdušimo s prelestnim nasmehom modela in tv-voditelja Davida Urankarja ob počasi pečenih govejih ličkih s krompirjevim pirejem in pokuhano masleno zelenjavo, pred katerimi je snedel še domačo jetrno pašteto s hruško, orehi in oljem belega tartufa ter prekajen hišni namaz z maskarponejem. Sladica, to je butterscotch z mandljevo strjenko, je pre­pričala tudi nas, najdete jo tukaj. Vse to in še ribji meni vas čaka v Parku Žibert.

Mojca Mavec se je odpravila na Ljubljanski grad in preverila, kaj bo skuhal Igor Jagodic, eden najboljših slovenskih chefov. Težko je ne pocediti kakšne sline že ob pogledu na te krožnike, kaj šele ob prebiranju menija. Čakajo vas opečena in marinirana govedina z dodatki, to pa so le nekateri: vložen, ocvrt in surov topinambur ali papeževa repica in šalotka v staranem kisu. Sledila bo slastna cvetačna jed s poširanim rumenjakom in drugimi priboljški, kot so recimo tartufi. Za tisto najbolj osrednjo jed boste lahko izbirali med dvema. Prva možnost bo ribji file z dobrotami, kot so grahov pire, rjavo maslo, dimljena maslena emulzija z misom in drugimi podrobnostmi, s katerimi je mojster ustvaril ravnovesje okusov. Druga izbira je telečji file, na prav tako bogato izdelanem in harmoničnem krožniku s posebno prilogo – mladim krompirjem, pečenim v senu. Še sladica, ki zveni zelo preprosto, a prinaša pravo svežino po bogatem obedu. Jagodic je združil jogurt, ingver, rabarbaro, med in deteljo.

V Majmunu so priložnosti v čast izdelali dobro dilo. Kako dobra je, sta prav bojevito dokazala televizijski voditelj in videoustvarjalec Jože Robežnik a.k.a. Joco Hud in igralec Marko Miladinović – Mile. Podelila sta si dilo s svinjsko ribico, pečeno na zeliščnem maslu, zorjen goveji angus, v pivu marinirane piščančje perutničke in pečen krompir z dodatkom kisle smetane in drobnjaka. Ob mesu se jima je prilegla še vitaminska solata, sladkor pa sta si dvignila s čokotrisom.

Izbor receptov Ta dobre večerje delimo z vami

Taman Organic: Tofujev vinski mousse s temno čokolado in kavno zemljico
Kavarna Tiskarna: Pulled beef burger
Majmun bar: V temnem pivu marinirane piščančje perutničke
Libanonske meze in drugi užitki: Maghlouba b Lahm – tradicionalna palestinska jed
Restavracija Angel: Kremna škampova juha s popečeno kraljevo kozico
Evergreen: Bobu bob
Park Žibert: Butterscotch mandljeva strjenka

Fotografije: Nada Mihajlović/CNVOS

Preberite še: 5 načinov, kako porabiti tekočino od kislih kumaric
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana