Začenja se bogato obdobje kulinaričnih festivalov

Prihaja čas kulinaričnih festivalov na prostem. Že ta vikend smo lahko uživali ljubitelji butične kave in kranjske klobase.

Že četrti Festival kave

Vrhničani so v spomin na svojega rojaka, pisatelja Ivana Cankarja, in njegovo znamenito Skodelico kave pred tremi leti prvič pripravili Festival kave. Kot pravijo, je dogodek v prvi vrsti namenjen predstavitvi butičnih ponudnikov, ki so tako ali drugače povezani z njo. Rdeča nit sta bili letos tako kava kot tudi hrana, v njunem prepletu pa so se predstavili zanimivi ponudniki dobre kave, kavnih napitkov, sladic in prigrizkov. Na okrogli mizi so publicist Noah Charney, slavni chef Janez Bratovž in Matthew Charlesworth iz vrhniške pivovarne Human Fish razpravljali o kavi in kulinariki, predvsem pa o tem, kako uživati v kavnih okusih v hrani in pivu. Obiskovalci niso samo poslušali, temveč tudi okušali, kar je pripravil kuharski mojster Bratovž. Čeprav se Vrhnika po številu prebivalcev ne more postaviti ob bok velikim evropskim kavnim prestolnicam, se organizatorji trudijo, da z vsebino in ponudbo sledijo svetovnim smernicam na področju kave.

Festival kranjske klobase na Zbiljskem jezeru

Kranjska klobasa ostaja kraljica slovenske kulinarike. To je dokazalo kar 13 od 14 slovenskih proizvajalcev te mesnine, ki so se na vaškem trgu ob Zbiljskem jezeru udeležili lani oživljenega festivala kranjske klobase. Prav vsi imajo ustrezne certifikate in enotne recepte za izdelavo kranjskih klobas, vsak pa ima tudi svoje drobne posebnosti pri izdelavi. Prav zaradi tega se je organizator, medvoški zavod Sotočje, odločil, da klobas ne bodo ocenjevali, temveč so se v sodelovanju z gospodarsko interesnim združenjem Kranjska klobasa odločili, da porcije za pokušino ponudijo za en evro, skupaj z gorčico in kosom kruha. Zelo dober obisk letošnjega festivala kranjske klobase je pokazal, da obiskovalci radi preizkušajo kraljico kulinarike različnih izdelovalcev, vse to pa potem prispeva k lažji odločitvi pri nakupu.

Več o dogajanju boste lahko podoživeli v Slovenskih novicah in tiskani OK.

Napovedujemo: Festival kraškega pršuta

V soboto, 8. junija 2019, med 9. in 14. uro, bo Pogačarjev trg v Ljubljani že tretje leto zapored v znamenju kraške kulinarične mojstrovine – kraškega pršuta. Na prireditvi bodo obiskovalci lahko brezplačno okušali slasten kraški pršut, opazovali mojstre pri rezanju tankih rezin pršuta ter izvedeli več o proizvodnji te vrhunske kulinarične specialitete, ki jo prepoznamo po označbi z evropskim simbolom kakovosti – zaščiteno geografsko označbo. Tudi letos bodo lahko v nagradnem kvizu preverili svoje znanje o kraškem pršutu in oznakah, ki zagotavljajo njegovo pristnost in kakovost, izžrebanec pa bo prejel cel kraški pršut.

Značilna kraška pokrajina s svojim razgibanim vetrovnim podnebjem nudi naravne pogoje za sušenje in zorenje tradicionalnih suhih mesnin. Zato letošnji Festival kraškega pršuta predstavlja Kras kot okolje, iz katerega prihaja pršut, ter njegove manj znane značilnosti, šege, navade. S petjem in plesom v kraških narodnih nošah bodo pričarali vzdušje prave kraške ohceti, kot je nekoč potekala v obmejnih kraških občinah; pri tem bodo sodelovali moški pevski zbor Kraški dom iz Repentabra pri Trstu in Tržaška folklorna skupina Stu ledi. Submediteransko podnebje na Krasu je naklonjeno rasti različnih zdravilnih rastlin in dišavnic, zato so povabili tudi zeliščarico Jadranko Jerina, ki bo predstavila zelišča, čaje, njihove značilnosti in uporabo. Zasedba Kranjci bo poskrbela za melodije z elementi etno in folk glasbe z vsega sveta ter priredbe zimzelenih uspešnic, ob katerih bodo kraške dobrote še bolj teknile. Festival kraškega pršuta bo torej pravi praznik za vsa čutila!

Besedilo : P. H./Festival kraškega pršuta
Fotografije: Primož Hieng/Festival kraškega pršuta

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed