Zakaj kuhanje vpliva na našo samopodobo in krepi občutek zadovoljstva?

Pravijo, da so ljudje, ki uživajo v hrani, najprijetnejši. Pred kratkim pa je nam, navdušenim kulinarikom, na dušo popihala tudi znanost. Ugotovili so namreč, da hrana in kuhanje blagodejno vplivata na človekovo mentalno zdravje.

Do zdaj smo lahko že veliko prebrali o pozitivnih učinkih nekaterih živil. Na primer: uživanje oreščkov, avokada in rib krepi možgane in miselne sposobnosti, zdravja pa ne prinašajo samo posamezne hranilne snovi, temveč tudi priprava jedi. Sploh če kuhamo za druge!

V času bliskovitega življenjskega tempa velikokrat mislimo na več stvari hkrati, medtem ko divjamo po najrazličnejših opravkih, pa pozabimo celo na to, da smo lačni. Kaj hitro se zalotimo, da stoje nekaj grizljamo, saj prazna vreča ne stoji pokonci, v resnici pa bi si morali za pripravo hrane vzeti več časa. Sploh glede na zadnje ugotovitve Donne Pincus, profesorice psiholoških in možganskih znanosti na Univerzi v Bostonu, da ima kuhanje veliko pozitivnih učinkov na naše mentalno zdravje.

Kuhanje za druge je prava mala zmaga

Vsakič, ko nekaj naredimo za drugega, postanemo kanček srečnejši. In tako je tudi pri kuhanju. Hrana je nujno potrebna za preživetje, a hkrati v naših življenjih igra tudi pomembno psihološko vlogo. To, da lahko kuhamo za druge, v naših možganih povzroči dvig samozavesti, še več, po uspešno pripravljenem krožniku lahko občutimo pravo malo zmago, ki zelo pozitivno vpliva na našo samopodobo.

Kuhanje je tudi možnost za sprostitev ter preusmeritev misli od vsakodnevnih stresnih situacij. Medtem ko režemo sveže nabran paradižnik, stresamo testenine v brbotajočo vodo ter vlivamo svilnato oljčno olje v solato, se lahko popolnoma odklopimo od ponorelega sveta ter uživamo v vonjavah in okusih, ki prevevajo kuhinjo. Stres se počasi sprosti iz našega telesa, še večje veselje pa nas obide, ko pred svoje bližnje in sebe postavimo zvrhan krožnik čudovite jedi.

Močnejše medsebojne vezi

Medtem ko kuhamo za druge, tudi če jih ni v kuhinji, krepimo medsebojne vezi. Če kuhamo v skupini, postane priprava hrane pravi družabni dogodek, če pa kuhamo sami, imamo v mislih osebo, ki si bo kosilo delila z nami. Tako naj bi tisti, ki kuhajo skupaj ali drug za drugega, imeli boljše odnose ter v primeru zveze tudi dlje ostali skupaj.

Kuharija pa ne vpliva pozitivno le na odnose, temveč tudi na posameznika. Če bomo kuhali z veseljem in ljubeznijo, bo to čutiti tudi v naših jedeh in kuhanje bo prineslo terapevtske učinke v naše življenje in življenja drugih. Zato poskrbite, da čim večkrat poprimete za kuhalnico ter si vzemite čas za kulinarične podvige. Hvaležni vam bodo gostje, predvsem pa vaše mentalno zdravje.

Naslovna fotografija: g-stockstudio/Thinkstock

Preberite še: Napolitanska pica in najboljši recept za domačo pripravo

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana