Triminutni recept za lososa, ki je šokiral splet

»Recite kar hočete, ampak ta tip nas zna še vedno prestrašiti.« Ali pa: »Najkrajša grozljivka, kar jih je kdaj napisal.« To so samo nekateri od komentarjev, ki so se vsuli po tem, ko je mojster grozljivk Stephen King na twitterju objavil nevsakdanji recept za pripravo lososa.

In kako lososa pripravi svetovno znani ameriški pisatelj in režiser, ki je med drugim napisal tudi kultna dela, kot so Carrie, Mačje pokopališče in Tisto? Takole je na twitter, kjer ima 6,6 milijona sledilcev, v telegrafskem slogu zapisal pred dnevi: »Večerja: v supermarketu kupi lep file lososa, ne prevelik. Nanj dodaj malo oljčnega olja in limonovega soka. Ovij v mokro papirnato brisačko. Peci v mikrovalovki kake tri minute. Pojej. Morda dodaj solato.«

Potem pa se je vsulo in bliskovito hitro je Kingov recept preplavil twitter, o Kingovih kuharskih nasvetih pa so poročali številni ameriški in tudi drugi mediji.

Gurmani so Kingu zgroženi očitali, da losos nikakor ne sodi v mikrovalovno pečico. Spet drugi so analizirali kemične sestavine, ki poskrbijo za belino papirnatih kuhinjskih brisačk. Tretji so se spomnili vonja, ki ga oddaja riba, ko jo skušamo pripraviti v tej napravi.

Oglasili so se tudi znani chefi, denimo José Andrés, ki vodi tudi v Ukrajini prisotni dobrodelni projekt World Central Kitchen – WCK. Takole je zapisal chef Andrés: »To je grozljivka! Losos je lahko svež, pečen, ocvrt … Ampak tri minute v mikrovalovki zvenijo kot zona somraka.«

Znana ameriška kuharica indijskih korenin Padma Lakshmi o receptu razmišlja podobno: »Tole je bolj strašno od vseh zgodb, ki jih je kadarkoli napisal.«

Ali recept deluje?

Se je pa med vsem zgroženimi komentatorji našel tudi kdo, ki je preveril, kakšen je losos, pripravljen po nasvetih svetovno znanega pisatelja. In, uganite: naravnost presenečeni so bili. Takole je denimo na BuzzFeed zapisal preizkuševalec Kingovega recepta Ross Yoder: »Ko sem najdaljših 180 sekund v življenju nervozno čakal pred mikrovalovko (in bil paničen zaradi nežnega pokanja, ki se je po dveh minutah slišalo iz mikrovalovke), sem odprl vratca in našel … no, kuhanega oziroma v sopari skuhanega lososa. Vse je bilo v redu! Vsi so preživeli! Vključno z mojo mikrovalovko!«

Kaj pa okus? »Ko sem se ga končno lotil z vilicami … o, moj bog. To je bil najbolj sočen, nežen in mehak losos, kar sem jih kdaj jedel,« je navdušeno zapisal Ross Yoder, ki je po preizkušenem še večji oboževalec Stephena Kinga.

Ker v našem uredništvu nimamo mikrovalovke (in, roko na srce, danes niti lososa nimamo v hladilniku), vam iz prve roke žal ne moremo povedati, kakšne so kuharske sposobnosti Stephena Kinga.

Vsekakor pa vam lahko priporočimo ta recept za pripravo najmehkejšega lososa, ki sta ga zapisala Tjaša Vede in Blaž Mikuljan, znana kot tandem Midva kuhava.

Preberite tudi: TOP 3 triki s pomivalnim strojem, ki so nam spremenili življenje

Naslovna fotografija: Midva kuhava

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed