Znani so prejemniki Michelinovih zvezdic v Sloveniji

Michelinov vodnik je končno prišel tudi v Slovenijo in nas postavil v vrh svetovne gastronomije.

Slovenija je danes tudi uradno postala 34. destinacija v uglednem gastronomskem vodniku. »To nas je uvrstilo na seznam globalno najbolj zaželenih gastronomskih destinacij in izpostavilo naše konkurenčne prednosti, kot so visoka kakovost, usmerjenost v trajnost, varnost, butičnost, avtentičnost, lokalnost,« je povedala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Gwendal Poullennec, ki je mednarodni direktor Michelinovih vodnikov, je opisal izkušnjo inšpektorjev, ki so uživali v naši deželi in odkrivali brbotajočo kulinarično sceno. Bili so očarani nad trajnostno filozofijo mnogih chefov, ki lahko kot zgled pomembno vplivajo na trajnostno naravnanost državljanov. Tako je letos prvič razglasil tudi posebno nagrado za trajnost v kulinariki: Gostišče Grič in chef Luka Košir, Monstera bistro in Bine Volčič, Hiša Franko in Ana Roš, Gostila Za gradom in Darko Rodica, Gostilna Krištof in Uroš Goranjc ter Mahorčič in Ksenja Mahorčič.

Pa pojdimo k zvezdicam, prejelo jih je kar šest slovenskih restavracij. Iskrene čestitke vsem!

Dve zvezdici

  • Ana Roš in Hiša Franko, Kobarid

Ena zvezdica

  • Hiša Denk in Gregor Vračko, Zgornja Kungota
  • Pri Lojzetu in Tomaž Kavčič, Zemono
  • Vila Podvin in Uroš Štefelin, Mošnje
  • Dam in Uroš Fakuč, Nova Gorica
  • Atelje in Jorg Zupan, Ljubljana

Kaj označujejo zvezdice

Zvezdice označujejo najboljše restavracije, ki so jih odkrili Michelinovi inšpektorji, in pomenijo najvišjo kakovost v kulinariki. Odlikujejo jih izjemna kuhinja, bogata po okusih, prežeta z osebnostjo talentiranega kuharskega mojstra, in čustvih, ki presegajo meje okusa. V te restavracije pridejo gostje tudi z drugega konca sveta, da bi uživali v izjemni kulinariki. Poudarek ocenjevanja za zvezdice je na hrani in doslednosti njene kakovosti. Restavracija lahko prejme eno zvezdico (visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka), dve (odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek) ali tri (izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja).

Kategorije ocenjevanja

Zvezdice pa niso edini kriterij, ki najboljše uvrsti v knjižico z rdečimi platnicami. »Vodnik izpostavlja celoten gostinski sektor, saj Michelin poleg najbolj zaželenih zvezdic podeljuje še druge kategorije nagrad, namenjenih restavracijam z najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo in dostopnih širšemu krogu gastronomskih navdušencev,« je poudarila Pakova. Tukaj sta še kategoriji Bib Gourmand in Michelinov krožnik, prejeli smo jih 37. Prva označuje pristne, preproste restavracije, v katerih strežejo visoko kakovostno hrano po ugodnih cenah. Pogosto gre za male dragulje, ki jih inšpektorji vsako leto odkrijejo na svojih potovanjih, druga pa označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok.

Bib Gourmand

  • Etna, Igor Peresson
  • Ruj, Peter Patajac
  • Gostišče Grič, Luka Košir
  • Jožef, Sadmir Talić
  • Na Gradu, Damjan Fink
  • Rajh, Leon Pintarič
  • Mahorčič, Ksenija Krajšek Mahorčič
  • Gostilna Repovž, Meta Repovž
  • Evergreen, Mojmir Marko Šiftar

Michelinov krožnik

  • Julijana, Simon Bertoncelj
  • Ošterija Debeluh, Jure Tomič
  • Gostilna Vovko, Manca Vovko
  • Gostilna Francl, Marija Zaveršek
  • Dvor Jezeršek, Luka Jezeršek
  • Gredič, David Bucik
  • Hiša Torkla, Sebastijan Kovačič
  • Marina, Ivica Evačić
  • Za gradom, Davide Crisci
  • Krištof, Uroš Gorjanc
  • Pavus, Marko Pavčnik
  • As, Mara Borac
  • Restavracija, Komnen Bakić
  • Cubo, Borut Pugelj
  • Harfa, Boštjan Pavli
  • Restavracija JB, Janez Bratovž
  • Maxim, Peter Kovač
  • Monstera bistro, Bine Volčič
  • Separe, Duško Daić
  • Shambala, Florijan Virant
  • Strelec, Igor Jagodic
  • Sushimama, Hiroki Išikava
  • Valvas’or, Anže Pavlovič
  • Vander, Janez Eržen
  • Mak, David Vračko
  • Sedem, Sebastjan Plevčak
  • Calypso, Dalibor Janačkovič
  • Pikol, Tadej Gašparin
  • Hiša Fink, Damjan Fink
  • Grad Otočec, Nejc Ban
  • Galerija okusov, Luka Gmajner
  • Stara gostilna, Gradimir Dimitrić
  • Rizibizi, Tomaž Bevčič
  • Sophia, Marjo Povšnar
  • Hiša Krasna, Jurij Daolio
  • Danilo, Boris Bergant
  • Kendov Dvorec, Klavdij Pirih
Več o Michelinovem vodniku, zgodovini, nastanku in pomenu preberite da Delo.si.

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed