Odprta Kuhinja

Adventni sejem v Zagrebu: 7 stvari, ki smo si jih zapomnili (tudi cene)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Po ljubljanskih prazničnih stojnicah smo že pohajali, zato je bil čas, da zavijemo še na eno decembrsko destinacijo, ki jo Slovenci množično obiskujemo. Zagreb.


Njihov adventni sejem že nekaj časa velja za enega najlepših v tem delu Evrope. Z razlogom, smo ugotovili – pa ne samo zaradi hrane, ki so jo vrhunski hrvaški chefi pripravili z mislijo na pravila ulične prehrane. V srce so nam sedli detajli: Božiček, ki po zagrebških ulicah vozi z lučkami okrašen tramvaj, v drsališče spremenjen Trg kralja Tomislava in dejstvo, da so bile ulice kljub tečnemu dnevu in hladnemu dežju polne domačinov in tujcev.
Mogoče vas zanima: Ljubljanske stojnice: 7 stvari, ki so nam padle v oči

1. Kranjska s sirom (Institut za kobasice by Mate Janković)


No, kaj bi Kranjčanka najprej pokusila v Zagrebu? Seveda: kranjsko klobaso. In to ne s »kar ene« stojnice, temveč s tiste, ki jo krasi podpis Mateja Jankovića, enega najbolj znanih hrvaških chefov. To moramo vedeti za začetek: klobase so na tovrstnih sejmih v Zagrebu, in tako je že vrsto let, jed, ki že po tradiciji privablja največ strank.

Kakšna je torej kranjska s sirom iz Zagreba? Shujšana, a okusna. Shujšana, ker je na pogled bolj podobna hrenovki. »Hoteli smo takšno obliko, ki je primerna za ulično prehrano,« pojasni Ivan Badžek, ki je z Jankovićem zasnoval Institut za kobasice in so ga hrvaški novinarji že okronali za nekakšnega ravnatelja. Inštitut ima letos dve stojnici: ena je na terasi hotela Esplanade, druga na Strossmayerjevem trgu. Na teh dveh lokacijah sicer stoji kakšnih 30 stojnic s hrano in pijačo, Zagrebčani pa jih poznajo pod imenom Fuliranje oziroma Fooling Around.

V glavnem: kakšen je okus kranjske iz Zagreba? Zelo je fina in zaokrožena, a hkrati bi vsak Slovenec že na prvi ugriz ugotovil, da to pač – ni kranjska. Za začetek: ne samo po obliki, tudi po barvi je v Zagrebu drugačna kot v krajih, od koder izvira.

In postrežba? Privlačna in fotogenična. Tako elegantne klobase verjetno še nismo videli! Naša je bila z mlado in praženo čebulo, koruzo, salso in rdečo peso. Še cena: 5,71 evra.

ni podpisa
ni podpisa2. Beg's k'baja grande (Beg's plant based streetfood)


Ker so klobase hit zagrebškega adventa, priporočamo pokušino (vsaj) še ene, recimo iz poglavja rastlinske hrane. In kako se s klobasami ujamejo rastlinske komponente? Lepo in elegantno. Vsaj tako lahko sklepamo po obisku stojnice Beg's plant based streetfood, ki jo najdemo na terasi hotela Esplanade.

»Naše jedi gradimo na soji, grahu in bobu – zadnji je zaradi nevtralnega okusa zelo priljubljen,« pojasni Eduard Beg, lastnik stojnice. Kot pojasni, nameravajo v bližnji prihodnosti v Zagrebu odpreti fine dining restavracijo, ki bo slonela na rastlinskih sestavinah – nekaj podobnega kot restavracija Tian, ki jo na Dunaju vodi Paul Ivić, chef hrvaških korenin, in je ena redkih tovrstnih restavracij z Michelinovo zvezdico.

A nazaj na zagrebške ulice: k'baja grande, ki stane nekaj manj kot osem evrov, je rastlinska klobasica, postrežena v briošu ter dopolnjena z rdečim zeljem, medeno-gorčično omako in praženo čebulo.

Morda še to: na stojnici Beg's najdemo tudi choco chilli, to je s čokolado, korian­drom in tortiljo dopolnjeno rastlinsko mleto »meso«, purple haze sarmice (majhne, v rdeče zelje zavite sarme, polnjene z rastlinskim mletim mesom) ter churrose (s čokolado oblite španske sladke ocvrtke, narejene iz rastlinskih sestavin, torej brez mleka in jajc).

3. Burger truffle panceta (Chef's burger by Ivan Pažanin)


Kdor ni iz ekipe klobasa, pa verjetno v adventnem Zagrebu navija za tim burger. In tu gre pokusiti posebnega, prav prazničnega, ki ga je zasnoval Ivan Pažanin, še eden iz kategorije najbolj znanih hrvaških chefov.

»Stoodstotna junetina lokalnega izvora, brioš, tartufova majoneza, rukola, rdeča čebula, panceta, paprika jalapeno,« je chef Pažanin opisal ta luksuzni decembrski burger, ki ga najdemo na Strossmayerjevem trgu. Še cena: 7,83 evra.

ni podpisa
ni podpisa4. Drugačna sarma (Picnic)


Najprej zgodba: prijatelja Ivan Karačić in Vedran Božičev sta se po večletnem delu v kuhinjah velikih gostinskih obratov odločila, da gresta na svoje. Leta 2020 sta kupila tovornjak s hrano in z njim v dveh letih obšla številne kulinarične in druge festivale na Hrvaškem. Uveljavila sta se in postala prepoznavna, zato že načrtujeta, da bosta v domačem Zadru prihodnje leto odprla restavracijo Picnic.

Za adventni Zagreb sta si zamislila sarmo. Natančneje: drugačno sarmo. Torej: telečji ragu s kislim zeljem in rahlo krompirjevo peno, dopolnjen z nekaj kapljicami peteršiljevega olja in posut z dimljeno sladko papriko. Fenomenalna ideja, dodelan okus in zraven še en plus: takšno sarmo lahko jemo kar z žlico, saj noža ne potrebujemo. Cena drugačne sarme: približno 8,5 evra.

ni podpisa
ni podpisa5. Največja fritula zagrebškega adventa (Le Kolač)


Bi še kaj sladkega? Denimo največjo fritulo zagrebškega adventa? Naročite jo lahko na stojnici slaščičarne Le Kolač, to je na Strossmayerjevem trgu. Gigantska fritula (po domače: miška velikanka), ki spominja na okrogel krof, se je po petih letih vrnila na advent, njen avtor Robert Hromalić, eden najbolj znanih hrvaških slaščičarjev, pa jo je tokrat zasnoval z mislijo na jabolčno pito, kar pomeni, da jo je dopolnil s pečenimi jabolki in vaniljevo kremo.

Le Kolač na stojnici na Strossmayerjevem trgu ponuja še zavitke (takšnega po navdihu jabolčne pite in onega, ki diši po češnjevi piti) ter pečen sladoled z okusom jabolčne pite, ki je bil v zadnjem času na hrvaških festivalih hrane absolut­ni favorit med ljubitelji sladkega.

Samo še to: za domov (ali pot do doma) ima Le Kolač na stojnici pripravljene tudi zavitke krhkih piškotov s pistacijami, lešniki, vaniljo in čokolado.

ni podpisa
ni podpisa
6.Res hud topel džin (spet Picnic)


Če smo v začetku meseca ugotavljali, da je letos hit ljubljanskih stojnic vroč aperol, smo ga v Zagrebu zaman iskali. In kar malo smo omahovali, ko so nam dobro obveščeni domačini predlagali, da na stojnici zadrskega Picnica pokusimo kuhan džin. A ko smo vonj vdihnili še enkrat, nam je bilo jasno, da je ta prijetno dišeči napoj verjetno tekoči hit letošnjega Fuliranja, kajti pijača, ki temelji na hrvaškem džinu, je res izjemno usklajena.

»Osnova je džin Old Pilot's, ki je eden najboljših na Hrvaškem in je dobil nagrade tudi na svetovnih ocenjevanjih. Zraven gresta bezgov liker in domači jabolčni sok z mandarinami, zimskimi začimbami in slano karamelo,« nam opiše Lucija Turčinov, vodja stojnice Picnic, ter našteje še nekaj jako zanimivih pijač, med njimi kuhano vodko, ki na stojnico sredi Strossmayerjevega trga prav tako pripotuje iz zagrebške destilarne Old Pilot's, in kuhan viski.

ni podpisa
ni podpisa7. Pivo kristmas (Res Tač)


Še en jako zanimiv napitek smo našli, in to je decembrsko pivo kristmas. »Božič v kozarcu,« nam okus opiše Tin Miletić, ki je v družini peta generacija gostincev. Njihova je zagrebška restavracija Tač, ki ji je letošnji Michelinov vodnik pripel oznako bib gourmand (kar je, lahko bi rekli, tik pod zvezdicami).

Pivo kristmas po recepturi družine Miletić varijo v istrski pivovarni Vergal. V pivo sloga stout dodajo decembrske začimbe, denimo cimet in klinčke. Po vonju spominja na lepo začinjeno kuhano vino in tudi okus je nadvse prijeten, zaokrožen z dolgim, a hkrati nežnim karamelnim pookusom.

Bonus: Tin Miletić je res prijeten sogovornik in rade volje pove nekaj besed o tem, kako čudovito sodeluje s slovenskim mojstrom za unikatne mesnine Davidom Lesarjem, ki vodi blagovno znamko BioSing. Lesar je za stojnico Res Tač, ki jo najdemo na terasi hotela Esplanade, letos pripravil prav posebno klobaso, nekak­šno mešanico med pečenico in kožarico, ki jo je treba najprej skuhati, potem pa še speči.

Če vam morda ni ne do božičnega piva ne do (še ene različice) klobas, toplo svetujemo, da pri Taču pokusite vsaj čevapčiče: ne pomnimo, da bi decembra kdaj jedli boljše. Tudi ajvar, ki ga pripravi mama našega sogovornika, je izjemen, da o blagi čebuli in kajmaku niti ne izgubljamo besed.

ni podpisa
ni podpisaKaj pa okrasitev?


Z lučkami ovešeni tramvaj, ki ga vozi Božiček osebno (ali morda v Božičkova oblačila oblečen šofer), smo že omenili. Potem pa je bilo tu, na Strossmayerjevem trgu in ploščadi ob hotelu Esplanade, ki ju letos zavzema okusni adventni sejem, še nekaj imenitnih priložnosti za fotografiranje. V hladnem dežju, ki se je ta dan zlival kot iz škafa, smo si zapomnili predvsem nostalgičnega rdečega fička, ki je bil z okrašeno smrečico na strehi ležerno parkiran na Strossmayerjevem trgu.
ni podpisa
ni podpisa


Priporočamo še: Kokosova potica (VIDEO)

Fotografije Sandro Sklepić, Špela Ankele
Datum Objave: 19.12.2022 ob 16:12

Več iz te teme:

božičadventZagrebstojniceadventnni sejem

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.