Odprta Kuhinja

Bistro Ane Roš zdaj »doma«

Odpri galerijo
A+   A-
Bistro naše najbolj znane šefinje kuhinje Ane Roš Stojan, ki je začasno deloval v Slonu, je dobil pravo ime, Jaz, in se preselil na stalno mesto.


V novem butičnem hotelu As v Knafljevem prehodu v najožjem ljubljanskem mestnem središču odslej domuje Jaz, bistro Ane Roš. Dobrodošla novost: stregli bodo tudi zajtrke. Bistro bo še naprej vodil eden njihovih najpomembnejših sodelavcev, dolgo tudi vodja kuhinje v Hiši Franko, Kolumbijec Leonardo Fonseca. S poznavanjem latinskoameriške kuhinje že nekaj let dodaja svoj pečat slogu kuhanja v tej restavraciji, to so mednarodne jedi iz lokalnih sestavin.

Bistro je svoje prostore dobil v hotelu, ki je zanimiv tudi samo za ogled, z oblikovalskega in arhitekturnega vidika, predstavijo ga takole: gre za delo priznanega biroja Ofis arhitekti, projektivni biro, d. o. o., in notranje oblikovalke Janje Bulc. V sodelovanju s Sebastjanom Raspopovićem so sledili viziji modernega udobja z izbranimi vintage kosi z vsega sveta.

Leonardo Fonseca (Foto: arhiv bistroja)
Leonardo Fonseca (Foto: arhiv bistroja)

Bistronomija


Krožniki v novem bistroju bodo sledili smeri, ki jo je začrtal že pop-up, začasna rezidenca v hotelu Slon: gre za preprostejše in cenovno malo dostop­nejše jedi, pri katerih pa še vedno uporabljajo tehnike visoke kulinarike, česar se je oprijelo ime bistronomija. Pomemben del je tudi kruh in ta ne bo daleč: pekarna ekipe iz edine slovenske restav­racije, ki ima po novem tri zvezdice, je le nekaj korakov stran. Medtem ko je bistro skoraj skrit v parku, ki spominja na malo večji patio, se pekarna – pred kratkim je praznovala prvo obletnico – spogleduje s pročeljem znamenite Name.

Butični hotel As (Foto: arhiv bistroja)
Butični hotel As (Foto: arhiv bistroja)

Napovedujemo


Naslednji trend, ki bo zajel prodornejše ljubljanske gostince, bodo zajtrki, kar je servis, ki je v vsakem turističnem mestu zelo dobrodošel. Po ekipi, ki bi jih pripravljala, se ozira Jorg Zupan, v Jazu pa so koncept že dorekli: tudi tu bodo posegali po sadju in zelenjavi z bližnje tržnice, stregli avtohtone jedi, pravijo, in še naprej raziskovali svet lokalnih sestavin.
Danes kuhamo: Gosta piščančja obara (VIDEO)

Naslovna fotografija: Črt Piksi
Datum Objave: 13.10.2023 ob 08:10

Več iz te teme:

Ana RošBistro Jaz

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.