Odprta Kuhinja

Če imate radi sardele, tega nikar ne zamudite

Severni izolski pomol bo jutri Pomol okusov. FOTO: Jaka Ivančič
Odpri galerijo
A+   A-
V naslednjih dneh bo na jedilnikih 16 izolskih gostiln v ospredju ta ribica; nekatere klasične jedi bodo pripravili z modernim pridihom.

 


Če obožujete sardele, se ve, kje boste v prihodnjih dneh – v Izoli. Tam se danes začenjajo Dnevi kraljice sardele, ki bodo trajali do 1. oktobra. V dobrih dveh tednih bodo jedilniki 16 izolskih gostiln in restavracij zapolnjeni z jedmi, osredotočenimi na to morsko sestavino. Prav zdaj so namreč tisti dnevi v letu, ko je ulov sardel običajno najbogatejši.

 

 

Sardele na vse možne načine


Kot nam je pojasnila Nina Petelin s Turističnega združenja Izola, bodo lokalni gostinci pripravili marsikaj: »Jedi bodo pripravljene po tradicionalnih recepturah kot tudi klasičnih z modernim pridihom; sardele na žaru, na šavor, ocvrte, pečene v pečici ali le soljeni sardelini fileti – sardine, ki veljajo za preprosto, a prefinjeno specialiteto. K omenjenemu se odlično prileže kozarec vrhunskega belega vina iz vinorodnega okoliša slovenske Istre.«

Sogovornica je še dodala, da želijo s kulinaričnimi dnevi, ki v ospredje postavljajo jadransko modro ribo, »na Turističnem združenju Izola v sodelovanju z lokalnimi gostinskimi ponudniki izpostaviti pomen sezonskih in lokalnih sestavin ter dodatno ovrednotiti pomen tradicije. Ravno sardela, ki velja za eno izmed cenovno najbolj dostopnih modrih rib, je Izoli omogočala razcvet ribje predelovalne industrije, ki je krojila identiteto in gospodarsko usmeritev mesta.«

Izola je dolgo živela tesno povezana s tovarnami Argo, Ampelea in Delamaris, ki so po besedah Petelinove »nudile delovna mesta Izolankam, v ribiških flotah pa ribičem, mesto je doživelo razcvet. Vrhunec ulova sardel beležimo v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, sledil je velik upad.«

Kako jih najraje pripravite? (Foto: Jaka Ivančič)
Kako jih najraje pripravite? (Foto: Jaka Ivančič)

 

 

Kaj je sardon, kaj sardela in kaj sardina?


»V Delamarisu so včasih razlagali, da je sardina tista sardela, ki je po velikosti ustrezala kovinski pločevinki. Torej, sardela je sveža riba, ki je pečena na žaru, pripravljena v marinadi na šavor, panirana v krušnih drobtinah in nato ocvrta ali podobno, sardina pa konzervirana riba v pločevinki. Sardon in sardela se v glavnem ločita po velikosti, in če menite, da je sardon večji, se motite. Ta v povprečju doseže 20, sardela pa 25 centimetrov. Po okusu razlike zelo verjetno ne boste občutili,« je nekaj zanimivosti iz sveta jadranskih rib nanizala Petelinova.

Samo še to: jutri, 16. septembra, bodo na severnem izolskem pomolu pripravili kulinarični dogodek, imenovan Pomol okusov. Po ribjih jedeh bo tik ob morju dišalo od 11. do 22. ure.

 

 

Priporočamo še: 3 recepti za ribe malo drugače


Naslovna fotografija: Jaka Ivančič

 

Datum Objave: 15.9.2023 ob 09:09

Več iz te teme:

mesne jediribesardeleIzola

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.