Odprta Kuhinja

Izjemno: Michelinove zvezdice, ki so letos zasijale v slovenskih restavracijah

Odpri galerijo
A+   A-
Slavni kulinarični vodnik Michelin je danes potrdil izjemnost slovenske gastronomije: Hiša Franko ima tri michelinove zvezdice, Milka dve. Sedem restavracij je potrdilo vrhunsko kakovost in ohranilo eno Michelinovo zvezdico.


Hiša Franko je obdržala tudi zeleno zvezdico in s tem postala šele 32. restavracija na svetu, ki se ponaša z obema distinkcijama hkrati. Ena nova restavracija, Špacapanova hiša, pa se je uvrstila med sedem restavracij, ki se ponašajo z zeleno Michelinovo zvezdico. Skupno je v vodnik uvrščenih 59 restavracij.

Tri Michelinove zvezdice


Hiša Franko vrhunske kuharske mojstrice Ane Roš je prva slovenska restavracija s tremi Michelinovimi zvezdicami in 140. restavracija v svetu s tem najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika. Michelin tri zvezdice podeljuje restavracijam z izjemno kulinariko, za katere je vredno načrtovati čisto posebno pot.

Restavracija Milka z dvema zvezdicama


Potem ko se je lani kot novinka ponašala z eno, je restavracija Milka iz Kranjske gore letos osvojila dve Michelinovi zvezdici, s katerima Michelin označuje odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek.
Preberite: David Žefran: novi chef nove Milke

Restavracija Milka
Restavracija Milka

Sedem restavracij s po eno Michelinovo zvezdico


Izredno kakovost slovenske gastronomije potrjuje tudi sedem restavracij, ki je od lani ohranilo po eno Michelinovo zvezdico. Gre za restavracije z visokokakovostno kulinariko, vredno postanka. To so (našteti po abecednem vrstnem redu):

 • COB, chef Filip Matjaž,

 • Dam restavracija, chef Uroš Fakuč,

 • Gostilna pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčič,

 • Gostišče Grič, chef Luka Košir,

 • Hiša Denk, chef Gregor Vračko,

 • Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin,

 • Restavracija Strelec, chef Igor Jagodic.


Luka Košir, lastnik in chef restavracije Grič (Suzan Gabrijan za Grič)
Luka Košir, lastnik in chef restavracije Grič (Suzan Gabrijan za Grič)

Sedem restavracij z zeleno Michelinovo zvezdico


Novinka pa se je pojavila tudi na seznamu restavracij, ki se ponašajo z zeleno Michelinovo zvezdico. Gre za restavracije, ki izstopajo po trajnosti. Zeleno zvezdico lahko prejmejo le tiste restavracije, ki se tudi sicer uvrščajo v eno od drugih kategorij Michelinovega vodnika.

Z zeleno zvezdico se tako ponašajo (naštete po abesednem vrstnem redu):

 • Hiša Franko, chef Ana Roš,

 • Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin,

 • Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc,

 • Gostilna Mahorčič, chef Ksenija Krajšek Mahorčič,

 • Gostišče Grič, chef Luka Košir,

 • Gostilna Repovž, chef Meta Repovž,

 • Špacapanova Hiša, chef Ago Špacapan.


Sedem Bib Gourmand


Številka sedem se v Michelin Guide Slovenia 2023 pojavi še tretjič. Sedem restavracij si je namreč prislužilo Bib Gourmand, oznako za restavracije, ki ponujajo visokokakovostno avtentično doživetje po ugodnih cenah. To so: Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah), Jožef (Idrija), Gostilna na Gradu (Ljubljana), TaBar (Ljubljana), Gostilna Rajh (Murska Sobota), Mahorčič (Rodik) ter Gostilna Repovž (Šentjanž).
Morda vas zanima: COB: Prva doživljajska restavracija v Sloveniji

Michelin Selected: pet novink


Pet novink pa se je znašlo na seznamu restavracij, ki so jih Michelinovi inšpektorji še uvrstili v svoj izbor za Slovenijo za leto 2023. To so AFTR (Ljubljana), Breg (Ljubljana), Georgie Bistro (Ljubljana), Kogo (Koper) ter Peti 181 (Ljubljana).

Ob tem pa so v vodnik uvrščene še Restavracija 1906 (Bled), Julijana (Bled), Ošterija Debeluh (Brežice), Gostilna Vovko (Brusnice), Gostilna Francl (Celje), Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem), Etna (Divača), Gredič (Dobrovo v Brdih), Restavracija Hotela Marina (Izola), Hiša Torkla (Izola), Špacapanova Hiša (Komen), Gostilna Krištof (Kranj), Pavus (Laško), Altrokè (Ljubljana), B-Restaurant (Ljubljana), Gostilna AS (Ljubljana), JB Restavracija (Ljubljana), Landerik (Ljubljana), Restavracija CUBO (Ljubljana), Restavracija Harfa (Ljubljana), Restavracija Shambala (Ljubljana), Separé (Ljubljana), Sushimama (Ljubljana), City Terasa (Maribor), MAK (Maribor), Restavracija Sedem (Maribor), Restavracija Calypso (Nova Gorica), Pikol (Nova Gorica), Otočec Castle (Otočec na Krki), Galerija okusov (Petrovče), Stara Gostilna (Piran), Sophia (Portorož), Rizibizi (Porotorož), Vila Podvin (Radovljica), Hiša Krasna (Sežana), Danilo (Škofja Loka), Kendov Dvorec (Spodnja Idrija), Vila Planinka (Zgornje Jezersko).

Povzeto po slovenia-info.
Preberite še: Taka je po novem Restavracija Grič
Datum Objave: 19.9.2023 ob 12:09

Več iz te teme:

Hiša FrankoMichelin 2023

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja