Odprta Kuhinja

Ljubljana bo dobila nov okus

Odpri galerijo
A+   A-
Gurmanskih doživetij poln november bo, če bodo razmere dopuščale, zapolnilo več kot 40 kulinaričnih dogodkov, v Slovenijo prihaja celo René Redzepi iz danske Nome.



Novembra, ko praviloma vlada nekakšno kulinarično zatišje, se v prestolnici obeta pestro dogajanje. Če bodo razmere to dopuščale, se bo zvrstilo več kot 40 kulinaričnih dogodkov, od katerih izstopata predvsem dva: pod okriljem Evropskega simpozija hrane bo Ljubljano predvidoma obiskal najboljši svetovni chef René Redzepi iz danske Nome, ki je na letošnjem seznamu 50 najboljših restavracij sveta zasedla 1. mesto, obeta pa se tudi večerja, ki jo bodo pripravili vsi chefi, ki delajo v slovenskih restavracijah z michelinovimi zvezdicami.

Razpršili se bodo po Sloveniji


In to ne bo vse: za prihodnjo soboto načrtujejo, da bo mestno jedro zavzel dogodek, imenovan Gourmet Ljubljana Crawl, kar pomeni, da bodo gurmanska doživetja za en dan zavzela galerije in muzeje v starem delu mesta. Ta dogodek bo del Evropskega simpozija hrane, ki ga bodo v Ljubljani, podobno kot v preteklosti, pripravili v tesnem sodelovanju z Gostinstvom Jezeršek.

Direktor Martin Jezeršek je o tridnevnem dogodku, na katerega so povabili tudi tuje kulinarične novinarje ter zveneča imena iz sveta umetnosti in kulinarike, napovedal še, da bodo tuje goste povabili k slovenskim pridelovalcem in jim pokazali zanimive kulinarične zgodbe. Tako jim bodo predstavili oljarno Lisjak, vinsko zgodbo Acija Urbajsa, penine Domaine Slapšak, Davida Lesarja in njegove unikatne mesnine pod imenom Biosing, kraški džin Brin ter Šenkovo domačijo na Jezerskem. Na omenjenih domačijah bodo za okusen vtis poskrbeli slovenski chefi Ksenija Mahorčič, Uroš Gorjanc, Boštjan Rakar, Grega Repovž, Marko Pavčnik in Tomaž Bevčič.

Unikatni gurmanski dogodek se obeta tudi v Ljubljani, kjer bo na treh lokacijah – v Gostilni na gradu, v Penu in v Restavraciji JB – večerje pripravljalo šest chefov. Na večerjah, v tujini znanih kot Four-Hands Dinner, se bodo v pravkar omenjenih kuhinjah sukali pari slovenskih chefov: Mojmir Šiftar in Jakob Pintar, drugo večerjo bosta složno zakuhali ekipi Griča in Monstere, tretja večerja pa bo nastala v tesnem sodelovanju izkušenih Janeza Bratovža in Igorja Jagodica.

Nov okus Ljubljane


Valentina Smej Novak je poleg tega napovedala še natečaj Nov okus Ljubljane, h katerem je povabila vse kuharske navdušence. Ti bodo na poskušali ugotoviti, kaj pravzaprav je okus največjega slovenskega mesta, pri čemer lahko omenimo, da so v preteklosti ta natečaj osvajali kulinarični navdušenci, ki so se pozneje uvrščali v sam vrh slovenskega tekmovanja MasterChef.

Vse to se bo seveda odvilo, če bodo aktualne zdravstvene razmere to dopuščale. Ob morebitnem zaostrovanju ukrepov ekipa, ki bo zakuhala okusni november v prestolnici, snuje rezervni načrt.
Preberite tudi: Refošk, rdeči kralj, ki je že desetletja na prestolu

Fotografija: Marko Delbello Ocepek
Datum Objave: 2.11.2021 ob 08:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.