Odprta Kuhinja

Napake, ki jih delate kot gostitelj

Odpri galerijo
A+   A-
Priprava na martinovanje in prihajajoči veseli december.Čas, v katerem živimo, nam narekuje hiter tempo ter pospešen vsakdanji korak, zato je prav, da se vsaj med prazniki za trenutek upočasnimo in si vzamemo dragocene minute za svoje najbližje.

Gotovo ste že slišali, da gre ljubezen skozi želodec, zato menimo, da se najboljša družinska in prijateljska druženja odvijajo okoli jedilne mize. Pa ne, da bi se ta morala za dobro vzdušje šibiti pod težo dobrot. A to, da gostitelj z mislijo na druge pripravi neko jed in s tem prispeva k prazničnemu obroku, ima svoj čar.

O tem, da kuhanje za druge pozitivno vpliva na naše zdravje in psihično počutje, smo že pisali, ker pa je lahko priprava na družinsko zabavo oziroma večerjo stresna in ker si v prihodnjih dveh mesecih sledijo martinovo, zahvalni dan (ki je, čeprav ne gre za slovenski praznik, odličen izgovor, da okrog mize ponovno zberemo najbližje), božič in silvestrovo, ki kar kličejo po druženju, bomo danes pisali o napakah, ki jih ne smete početi kot dober gostitelj.

Ne preverite, kdo od povabljenih se bo udeležil večerje


S tem, da od povabljenih zahtevate potrditev udeležbe, ni popolnoma nič narobe. Gostje morajo razumeti, da si kot gostitelj želite olajšati organizacijo dogodka, sploh kadar načrtujete večerjo. Prihodnjič si tako že nekaj dni pred druženjem zapišite okvirno število gostov ter temu prilagodite postavitev mize in nakupe hrane.

Ne naredite načrta


Čeprav gre le za družinsko druženje, načrt ne bo odveč. Nakupiti hrano, pospraviti hišo, okrasiti stanovanje ter skuhati in postreči različne jedi ni kar tako. Zato si naredite načrt, česa se boste lotili najprej in kaj vse morate postoriti.

Ne naredite menija


Naj gre za veliko ali malo pojedino, brez menija boste kaj hitro zapadli v prevelike nakupe. Nekaj dni prej izberite jedi, ki jih nameravate pripraviti, pri tem pa se nikar ne ozirajte na vsakega gosta posebej, saj si boste tako naredili preveč dela. Sestavite meni, ki bo okvirno prilagojen vsem gostom, pri tem pa ne pozabite na naslednjo točko.

Pozabite na posebne goste


Dober gostitelj nikdar ne pozabi na svojega nečaka, ki je grozno alergičen na jajca, ali teto, ki je vegetarijanka. Če ne gre le za izbirčnost, morate nekaj jedi prilagoditi tudi posebnim gostom, torej alergikom, veganom ali vegetarijancem. Gotovo ne želite, da nekdo žalostno sedi za mizo, ker se ne sme dotakniti ničesar na mizi. Pokažite, da ste mislili tudi nanje.

Ne naredite nakupovalnega seznama


Ko si zamislite meni, dobro razmislite o sestavinah, ki jih potrebujete, ter si pripravite nakupovalni seznam. V trgovini nato kupite le sestavine s seznama. V nasprotnem primeru boste zapravili ogromno denarja, odvečne količine hrane, ki ste jih nakupili v strahu, da bodo gosti ostali lačni, pa se bodo pokvarile v hladilniku.

Pretiravate s pijačo


Hladilnik ste napolnili s pivom in vinom, zraven pa ste postregli le nekaj majhnih grižljajev. Takšno razmerje alkohola in hrane lahko rezultira le v dve smeri. Vaši gostje bodo bodisi zaspani bodisi močno opiti. Zato vedno pazite, da ob pijači postrežete dovolj hrane.

S kuho začnete na dan večerje


Če ste se lotili večerje z več hodi, si boste delo nadvse olajšali, če nekatere stvari pripravite vnaprej. Testo za pito bo na primer brez težav čez noč počakalo v hladilniku, prav tako ne bo nič narobe, če boste dan prej nasekljali zelenjavo za juho ali spekli torto. Prav tako pripravite hišo za goste že dan prej, saj boste med tem, ko bo zadnje minute pred prihodom povabljencev šuštel sesalec, le neizmerno živčni.

Zavračate pomoč


Čeprav ste še tako zelo izkušeni v kuhinji, si lahko priznate, da gostiti deset ali več ljudi ni mačji kašelj. Zato ne boste nič slabši, če sprejmete ponujeno pomoč. Gostje bodo gotovo uživali, če bodo lahko prisostvovali pripravi praznične pojedine.

Ne sprostite se


Ko vašo jedilnico napolnijo gostje, je čas, da se sprostite tudi vi. Prazniki so namreč namenjeni tudi vam, ne le vašim gostom. Uživajte v jedeh, ki ste jih pripravili, in ne skrbite preveč. Zagotovo ste naredili najbolje, kot znate, in kakšen kuharski spodrsljaj si brez skrbi lahko privoščite.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Zakaj kuhanje vpliva na našo samopodobo in krepi občutek zadovoljstva?

Datum Objave: 9.11.2017 ob 09:11

Več iz te teme:

kosilovečerjamartinovozahvalni danpurannasvetugostitelj

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.