Odprta Kuhinja

Osrednja Hrvaška: 5 kulinaričnih zanimivosti

Hrana v osrednjem delu Hrvaške. (Foto: Stipe Boščić)
Odpri galerijo
A+   A-
Med obiskom Bjelovarja, Daruvarja, Čazme in okolice smo izluščili pet idej za takrat, ko vas pot ponese v te z valovitimi grički in pristnimi okusi hrvaškega podeželja posute kraje.

Dobre tri ure vožnje od Ljubljane so vzhodno od Zagreba kraji, kjer se cedita med in mleko. Kajti to dvoje in zraven še gobe, torej jurčke, je omenil Marcel Medak, direktor Turistične zveze Bjelovarsko-bilogorske županije, ko smo ga vprašali, katere sestavine so najbolj značilne za osrednji del Hrvaške.

Sir: od klasike do tradicije

Osrednja kmetijska dejavnost v osrednjem delu Hrvaške je prireja in predelava mleka. Tu tako najdemo večje in manjše, tudi butične mlekarne. V Velikih Zdencih je doma sir zdenka, ki ga domačini radi postrežejo tudi tako, da ga panirajo in ocvrejo. V Bjelovarju deluje večja mlekarna, v preteklosti imenovana Sirela, hkrati pa je na obrobju mesta manjša sirarna Biogal, kjer so znani po sirih z dodatki – tisti s tartufi nastaja v sodelovanju z istrsko družino Zigante. Domači narezki, poleg suhih mesnin, tako vključujejo tudi skuto, dopolnjeno s kislo smetano, česnom in mleto papriko. Tradicionalni sir iz tega dela Hrvaške pa je kvargl, narejen iz mladega sira, ki mu dodajo sol in mleto papriko, nato pa oblikujejo v manjše stožce in posušijo oziroma dimijo. Ta poltrdi sir, ki je od leta 2020 vključen v evropsko zbirko izdelkov z zaščiteno geografsko označbo, boste v Bjelovarju in okolici našli, če boste po njem vprašali pri lokalnih sirarjih.

Tradicionalno: skuta in smetana, ob kraju česen, povrh mleta paprika. (Foto: Špela Ankele)
Tradicionalno: skuta in smetana, ob kraju česen, povrh mleta paprika. (Foto: Špela Ankele)

Ocvrti trikotniki zdenka sira. (Foto: Špela Ankele)
Ocvrti trikotniki zdenka sira. (Foto: Špela Ankele)

Zakaj imajo v Daruvarju staročeško pivo?

Sredi Daruvarja vse od leta 1840 deluje pivovarna, ki je zdaj najstarejša na Hrvaškem. Tradicijo pivovarstva so začeli Čehi, ki so se sem priselili v 19. stoletju. Mimogrede: v tem mestu, ki zaradi pestrosti manjšin velja za hrvaški Babilon, je še danes vsak peti prebivalec čeških korenin. Nazaj k pijači: najbolj znana blagovna znamka je staročeško pivo, ki je svetlo pivo spodnjega vrenja, imenovano tudi plzensko pivo. V Daruvarju se radi pohvalijo, da so ga začeli kuhati dve leti pred tem, ko so v češkem mestu Plzeň premierno predstavili znameniti lager, ki še danes prevladuje v pivovarskem svetu. V zadnjem obdobju so v daruvarski pivovarni predstavili nekaj novih okusov, med njimi rdeče staročeško pivo in linijo 5th element, v katero dodajajo tudi slovenski hmelj.

Pivovarna v Daruvarju je najstarejša na Hrvaškem. (Foto: Stipe Boščić)
Pivovarna v Daruvarju je najstarejša na Hrvaškem. (Foto: Stipe Boščić)

Verjetno najboljši burek na Hrvaškem

Kaj se zgodi, če hrvaški gastronom in bloger Domagoj Jakopović - Ribafish napiše, da nekje pečejo najboljši burek v državi? Sproži se pravi val objav, v lokalček, ki so ga dotlej poznali le domačini, pa začnejo prihajati obiskovalci od drugod. A zanje se Faruk Demiri, lastnik lokala Zdravljak Orijent, ki je v pritličju enega od daruvarskih blokov nekakšen preplet slaščičarne in kavarne, ne zmeni kaj prida, kajti: »Moji gostje so sosedje in zanje se trudim vsak dan.« Pri Faruku, kot domačini radi rečejo lokalu, uporabljajo skuto iz lokalne mlekarne, tudi meso je lokalnega izvora. Burek, ki ga pripravljajo v okroglih pekačih in režejo na trikotnike, smo seveda naročili: v njem je ravno prav nadeva, ni pretirano masten, skorjica je hrustljava in popolno zapečena. Še cene: burek (sirni, mesni ali jabolčni) stane 2,5 evra. Zraven priporočamo domači jogurt (kozarec stane evro).

V Daruvarju menda pečejo najboljši burek na Hrvaškem. (Foto: Špela Ankele)
V Daruvarju menda pečejo najboljši burek na Hrvaškem. (Foto: Špela Ankele)

Prvi hrvaški burger: majburger

Hrvati srednjih let še pomnijo čase, ko v ta del sveta še ni segel McDonald's, po samopostrežnih trgovinah pa so že prodajali majburger. To so bili mesni polpeti, ki so jih oglaševali z glasbo, na las podobno Springsteenovi uspešnici Born in the U.S.A., le da so namesto Amerike pojoči glasovi omenjali Bjelovar. Kajti tu je tedaj delovala tovarna 5. maj, ki je leta 1983 predstavila prve hrvaške burgerje. Pripravljali so jih po recepturi legendarnega hrvaškega kuharja Branka Ognjenovića. Ti retro burgerji so sčasoma utonili v pozabo, dokler jih niso leta 2017 v Bjelovarju znova začeli izdelovati. Danes te pleskavice, pripravljene iz mlete junetine hrvaškega izvora, prodajajo zamrznjene – mi smo jih opazili v prikupni trgovinici Bilogorska košara, ki sredi Bjelovarja ponuja lokalne izdelke.

Retro: majburger. (Foto: Špela Ankele)
Retro: majburger. (Foto: Špela Ankele)

Pisana tržnica v Bjelovarju

V soboto okoli sedme ure je bilo na odlično založeni tržnici, ki je v Bjelovarju le nekaj sto metrov oddaljena od mestnega jedra, že zelo živahno. V enem delu prodajajo tudi oblačila, a prevladujejo živila, med njimi mlečni in mesni izdelki, ki jih najdemo v trgovinicah na robu tržnice. Med stojnicami tu in tam zagledamo prekrasne šopke cvetja, prodajalke prijaz­no ponujajo domače testenine. Nadvse prijazne so tudi cene: večji brokoli stane pol evra, zajeten šopek mlade čebule zgolj evro, za kilogram špinače boste te dni odšteli tri evre.

Tržnica Bjelovar. (Foto: Špela Ankele)
Tržnica Bjelovar. (Foto: Špela Ankele)

Priporočamo še: Turisti in hrana: to so novosti v prestolnici

Datum Objave: 7.7.2024 ob 06:07

Več iz te teme:

Osrednja Hrvaškahrvaška kulinarika

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.