Odprta Kuhinja

Praznik idrijskih žlikrofov: kuhali bodo tudi znani obrazi s televizijskih zaslonov

Odpri galerijo
A+   A-
Jutri bo praznik žlikrofov; svoj pogled na tradicionalno jed bodo predstavili tekmovalci iz kuharskih oddaj, tu bosta tudi kuharja Klemen Skubic in Karim Merdjadi.


Če obožujete domače jedi in poleg tega idrijske žlikrofe, je jasno, kje boste jutri – na prazniku te jedi. V Idriji bo sobota, 19. avgusta, zapolnjena s številnimi dogodki, v mesto pa prihajajo različni ponudniki, ki bodo slavili to tradicionalno dobroto. In kakšni bodo letošnji poudarki tradicionalnega praznika idrijskih žlikrofov?

Matevž Straus iz Zavoda ID20 nam je pojasnil, da bodo letos jedi z idrijskimi žlikrofi kreirale zvezde s televizijskih zaslonov. Tako bosta v Idriji Brina Robinik Kobal in Nik Marolt (oba sta tekmovala v zadnji sezoni oddaje MasterChef Slovenija), kot tudi Klemen Skubic (ki je v preteklosti na nacionalki vodil kuharsko oddajo Šef doma).

Natančno izdelani idrijski žlikrofi FOTO: Arhiv Zavoda ID20
Natančno izdelani idrijski žlikrofi FOTO: Arhiv Zavoda ID20


Barvito dogajanje

Letos bo, je nadaljeval sogovornik, »poseben poudarek na izboru vin, ki se spajajo s ponudbo idrijskih žlikrofov (z nasveti, h katerim postrežbam sodi katero vino – in obratno)«. Tu bodo delavnice izdelave žlikrofov, lokalno društvo rejcev drobnice bo prikazalo pripravo tradicionalne bakalce iz ovčetine, poleg tega se bodo z lovskim znanjem podkovani kuharji pomerili pri pripravi divjačinske bakalce. Kot smo izvedeli, bo v strokovni komisiji ocenjevalcev najboljše divjačinske bakalce Karim Merdjadi, sicer sodnik v oddaji MasterChef Slovenija.

Česa se lahko veselimo na tokratnem prazniku idrijskih žlikrofov? Kot je dejal Matevž Straus, nas jutri pričakujejo predlogi za nove, inovativne postrežbe idrijskih žlikrofov in tradicionalne omake, imenovane bakalca. Tu bodo še »gostujoče polnjene testenine ter prfarski štruklji, skutni štruklji s sirom tolminc, bovški krafi, polnjeni s suhimi hruškami in orehi, s čokoladnim in malinovim polivom, kobariški štruklji ...« Letos v Idriji pričakujejo okoli 4000 oboževalcev te jedi.

Za konec pa še nekaj številk: v Idriji in okolici je šest certificiranih proizvajalcev žlikrofov. Tako rekoč vse gostilne na Idrijskem dandanes ponujajo to jed, je pojasnil Matevž Straus in dodal, da so zgolj v mestnem jedru tri gostilne, v okolici pa jih je še več, ki žlikrofe (z bakalco) ponosno strežejo domačinom in turistom.

Skuhane lahko postrežemo z različnimi omakami, najbolj znana je bakalca. FOTO: Arhiv Zavoda ID20
Skuhane lahko postrežemo z različnimi omakami, najbolj znana je bakalca. FOTO: Arhiv Zavoda ID20

Priporočamo še: Kaponata: priljubljena sicilijanska jed z jajčevci, paradižnikom in olivami, ki je lahko tudi ozimnica

Naslovna fotografija: Arhiv Zavoda ID20
Datum Objave: 18.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

žlikrofiidrijski žlikrofi

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.