Odprta Kuhinja

S prijatelji na kulinarično popotovanje

Party dinner table, celebrating with friends of family served at home or in a restaurant. Toned picture
Odpri galerijo
A+   A-
Potovanja nam širijo obzorja in duha in najlepše se je odpraviti v neznano s prijatelji. Lahko pa se podamo tudi na drugačno, kulinarično popotovanje, ki ga doživimo kar v udobju lastnega doma.


Pred nami je veseli december, ki ga bo marsikdo izkoristil tudi za krajša ali daljša potovanja in raziskovanja novih krajev, spoznavanje tamkajšnjih običajev in ljudi ter okušanje lokalnih specialitet. A kulinarični potep s prijatelji si lahko z malce truda in kuharske žilice pričaramo tudi doma, v praznično okrašeni jedilnici in dnevni sobi.

Ključne sestavine kulinaričnega potepa


Za začetek se odločimo, v katere kraje sveta bomo popeljali naše povabljene prijatelje, in se na spletu pozanimamo, katere jedi so značilne za izbrane kraje. Pri končni odločitvi glede izbire upoštevamo dobavljivost živil, ki jih bomo potrebovali za pripravo jedi, s pomočjo katerih bomo spoznavali izbrano destinacijo. Naj na tem mestu prišepnemo, da lahko na Lidlovih policah pogosto najdemo zanimiva živila iz tujih krajev. Ker mora dobro hrano vedno spremljati tudi primerno vino, vam bo v pomoč pri izbiri gotovo Lidlov spletni vodnik po vinih, ki je nastal v sodelovanju z znano sommelierko Miro Šemić.

Ko smo se odločili glede destinacije našega kulinaričnega potepa s prijatelji, se na spletu na kratko podučimo še o zgodovini in znamenitostih izbranih krajev. Morda ne bo napak, če izberemo kraje, ki smo jih že obiskali in jih poznamo. V takšnem primeru lahko prijateljem pripravimo tudi krajše potopisno predavanje s fotografijami in videoposnetki s potovanja. Pri tem se držimo pravila manj je več in ne naredimo projekcije, ki vključuje na stotine fotografij, ampak ozek izbor nekaj ključnih posnetkov destinacije.

Gremo na sever Španije


Če še ne veste, kam bi odpeljali svoje prijatelje, vam lahko svetujemo Španijo, natančneje njen sever. Tam teče tudi reka Ebro, ki jo objema svetovno znana vinska regija Rioja (orig. La Rioja), v kateri se združujeta tisočletna tradicija in razburkana inovativnost. Njeno glavno mesto je Logroño. Druga mesta v provinci so Calahorra, Arnedo, Alfaro, Haro, Santo Domingo de la Calzada in Nájera. Med arhitekturnimi znamenitostmi lahko izpostavimo samostan Santa María la Real iz Najere, stolnici Santa María de la Redonda in Santo Domingo de la Calzada ter opatijo Santa María de San Salvador Cañasa, če naštejemo le nekatere.

Pokrajina Rioja je kot prva ponesla slavo odličnih španskih vin po svetu. FOTO: Adobestock
Pokrajina Rioja je kot prva ponesla slavo odličnih španskih vin po svetu. FOTO: Adobestock


Sicer pa je bila Rioja vinska regija, ki je prva ponesla slavo izvrstnih španskih vin po svetu. Od tam prihaja tudi rose vino cepa lebrel, rosado 2021, okoli katerega pripravljamo kulinarično potepanje. Rioja se razteza na 100 kilometrih in je razdeljena v tri dele: na zahodu je Rioja Alta (visoka), na severu Rioja Alavesa, obe pod vplivom bolj hladnega podnebja, na katero vpliva bližina Biskajskega zaliva. K eleganci vina iz teh krajev pripomore tudi višja nadmorska višina vinogradov. Na jugovzhodu, v objemu topline sredozemlja, je Rioja Oriental (prej se je imenovala Baja, nizka). Znana je po mehkih, sadnih vinih in razširjeni organski pridelavi grozdja. Dodajmo še, da je devetdeset odstotkov vin v Rioji iz rdečih sort grozdja, tempranillu, najbolj znani španski sorti, sledijo garnacha, graciano, mazuelo. Bela vina so pridelana iz sort viura, malvazija, garnacha blanca …

Kulinarika španskega severa


Na severu Španije so temperature nižje kot na toplem jugu, zato je hrana temu primerna in vključuje številne »močne« jedi. Poleg izvrstnih različnih tapasov, pršuta, klobase chorizo so na tamkajšnjih mizah zastopane številne druge jedi, artičoke, denimo, jedo surove, vložene, pečene s pršutom ali kuhane v enolončnicah. Odlična je nasoljena polenovka v omaki iz paradižnika, čebule in paprike. Gosto juho iz ne popolnoma posušenega belega fižola pripravijo z zelenjavo, klobaso chorizo ali s svinjino in slanino. Piquillos, kot pravijo malim sladkim rdečim paprikam, popečejo na žaru kot prilogo ali polnijo s polenovko ali mletim mesom. Pečeni jagenjčki in odojki so nadvse priljubljeni, prav tako goveja lička v rdeči vinski omaki. Bogastvo ne tako oddaljenega Atlantskega oceana bo napolnilo mize z raki, različnimi ribami in školjkami, iz bogatih gozdov pridejo na krožnik gobe, divjačina, pogosti so polži, rečne ribe.

Med Lidlovimi izdelki Deluxe bomo našli vse potrebne sestavine za kulinarično potepanje. (FOTO: arhiv Lidl)
Med Lidlovimi izdelki Deluxe bomo našli vse potrebne sestavine za kulinarično potepanje. (FOTO: arhiv Lidl)

Španski decembrski običaji


Španci začnejo z decembrskimi praznovanji sredi decembra in nadaljujejo vse do 6. januarja, praznika svetih treh kraljev, ko španski otroci dobijo svoja darila. Večer pred tem morajo očistiti svoje čevlje, jih napolniti s korenjem in postaviti na okna, kjer jih najdejo dobri možje. Korenje je zelo cenjeno, saj je bilo nekoč darilo za kraljeve konje.

Sicer pa je božična večerja največja pojedina veselega decembra in leta nasploh. Nekoč je bila priljubljena božična jed pavo trufado – puran, polnjen s tartufi. Danes pa je glavno pravilo božične večerja, da ljudje dobro jedo. Tako se najpogosteje na mizi znajde jastog ali pa katera od pečenk, najsibo jagnje ali odojek. Poleg tega postrežejo z juho – običajno z ribjim brodetom –, narezek suhih mesnin, sira in različne morske jedi.

Ponudba Lidl Deluxe obsega tudi številne sladice, s katerimi bomo lepo zaokrožili decembrska druženja s prijatelji in družino.
Ponudba Lidl Deluxe obsega tudi številne sladice, s katerimi bomo lepo zaokrožili decembrska druženja s prijatelji in družino.


Ne pozabite pojesti 12 jagod grozdja na polnoč silvestrovega. To je namreč tradicija in vraževerje obenem. Ne želite si pokvariti svoje sreče za prihajajoče leto tako, da preskočite grozdje, eno jagodo za vsak udarec ure ob polnoči.

V harmoniji z rosejem iz Rioje


Kulinarično potepanje s prijatelji bomo najhitreje pripravili s pomočjo bogate izbire različnih izdelkov na Lidlovih policah. Z izdelki Deluxe boste lahko pripravili tako kakovostne jedi kot prigrizke v zadnjem trenutku za svoje goste in jim postregli tudi skrbno izbrano vino. O tem, katero kombinacijo vina in jedi pripraviti, smo povprašali sommelierko Miro Šemić.

Rose vino cepa lebrel, rosado 2021, je odličen spremljevalec delikatesnih izdelkov in sirov iz bogate ponudbe Lidlovih izdelkov Deluxe. FOTO: Lovro Rozina
Rose vino cepa lebrel, rosado 2021, je odličen spremljevalec delikatesnih izdelkov in sirov iz bogate ponudbe Lidlovih izdelkov Deluxe. FOTO: Lovro Rozina


Sommelierka Mira Šemić tokrat priporoča rose vino cepa lebrel, rosado 2021, iz svetovno znane in čislane španske vinske pokrajine Rioja. »To je rose temnejše lososove barve. Na nosu nas preplavijo arome in v ustih okusi po rdečem sadju – češnji, malini, rdeči grenivki, jagodi in slivi. Vino je suho, prijetne višje svežine in srednjega telesa,« pravi o vinu cepa lebrel, rosado 2021, sommelierka Mira Šemić in nadaljuje: »Ko ga poskusimo, je v ustih harmonično, mineralno, lepo uravnovešene sadnosti in alkohola. Pookus je saden, srednje dolg, z malo prijetne grenkobe.«
»Rose je odličen izbor za raznoliko hrano, zato si z veseljem privoščite kozarec ob različnih priložnostih in širokem spektru ponujenih jedi.« Mira Šemić, sommelierka

Katere jedi omenjeni rose najbolje dopolni, nas je zanimalo. Šemićeva odgovarja, da tudi če ne boste poiskali recepta in pripravili katere najbolj prepoznavne jedi iz Rioje, bo ta dobro ohlajeni rose odličen spremljevalec številnih delikatesnih izdelkov in sirov iz bogate ponudbe Lidlovih izdelkov Deluxe. »Če pripravite škampe v rdeči buzari z malo dodanega suhega paradižnika, bosta sladkobnost in mineralnost škampov še bolj prišla do izraza ob tem roseju. Če pripravimo velik krožnik s pršutom, bresaolo, različnimi siri in drugimi sušenimi mesnimi izdelki, bo sadnost v vinu izvrstno uravnovesila slane okuse, prijetna svežina pa bo z lahkoto prala maščobo ter izraženo aromatiko,« pravi naša sogovornica.

Španski pršut bomo lepo dopolnili z rosejem iz Rioje. FOTO: Arhiv Lidl
Španski pršut bomo lepo dopolnili z rosejem iz Rioje. FOTO: Arhiv Lidl


Vse predlagane jedi bomo brez težav pripravili s pomočjo Lidlovih izdelkov Deluxe, kjer bomo med drugim našli zamrznjene Deluxe škampe, s katerimi lahko pripravimo špansko poslastico – odlično paeljo, katere recept objavljamo spodaj. Potem je tu še pester nabor suhomesnatih dobrot, kot je Deluxe bresaola ali pa različni Deluxe pršuti, vključno s španskimi. Če morda niste vedeli, v Španiji proizvajajo iberijski pršut (jamón Ibérico) in jamón serrano (meso belih prašičev). Prašiči pasme ibérico so prepoznani po črni barvi in črnih parkljih (španski izraz 'pata negra'). Imajo gene prednikov divjih prašičev, njihovo meso vsebuje veliko prepojenih plasti nenasičenih maščob. Zadnje mesece jih hranijo na prosti paši z želodom v hrastovih gozdovih južne Španije. Tak tip pršuta se imenuje jamón Ibérico de bellota (beseda bellota pomeni želod). Pršute 'pata negra' nato sušijo vsaj dve leti, medtem ko serrano od 9 do 16 mesecev.

Ideja za praznično pogostitev s španskim temperamentom


ni podpisa
ni podpisa
Sestavine za paello:


Piščančje perutničke 0,5 kg
Svinjski vrat 0,5 kg
Lignji 0,5 kg
Školjke 0,5 kg
Škampi 0,5 kg
Pikantna klobasa 0,5 kg
Zelen grah 300 g
Riž 0,5 kg
Žafran 3 g
Por 1
Zelena paprika 1
Rdeča paprika 1
Piščančja juha 3 l
Sol
Timijan
Poper
Lovorov list

Priprava:

Perutnino in svinjski vrat posolimo, ter ga popečemo iz vseh strani v posodi, v kateri bomo pripravljali paello. Nato meso odstranimo na rob posode, popečemo por in papriko, dodamo riž, grah in začimbe. Zalijemo z jušno osnovo, v kateri smo pokuhali žafran. Po 10 minutah kuhanja odkrijemo pokrov, dodamo klobase in morske sadeže, ter kuhamo še 10 minut. Postrežemo z krhlji limete.
PREBERITE TUDI:

Poiščite čas za druženje in kakovostne okuse

Ministrica za zdravje opozarja: »Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«

 Naročnik oglasne vsebine je Lidl.
Datum Objave: 27.11.2023 ob 09:11

Več iz te teme:

praznikipraznična mizaLidl Slovenijakulinarično potovanje

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja