Odprta Kuhinja

Teh 5 jedi bi v Planici naročili mi

Rdeča postrv s hrenom.
Odpri galerijo
A+   A-
»Kulinarika ni samo okusna hrana, ampak tudi doživetje.« To misel je podčrtala Ana Šušteršič, glavna kreativka v Hiši kulinarike Jezeršek, ko smo jo vprašali, kako je snovala jedi za tekmovalce in povabljene goste v Planici.


V Planici bo med 21. februarjem in 5. marcem potekalo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ekipa Jezerškovih pa je tista, ki bo poskrbela za hrano. V dveh tednih dneh bodo pripravili več kot 11.000 obrokov. Kako je kuhati za tako veliko množico? In katerih pet jedi bo letos navduševalo planiško občinstvo?

»Pri snovanju jedi in menijev ni bilo veliko prostora za posebne kulinarične izzive, veliko več pozornosti smo morali nameniti kakovostni izvedbi, ki jo bomo lahko vsakodnevno zagotavljali, tako v Hiši kulinarike Jezeršek, kjer bomo jedi dnevno pripravljali, kot na sami lokaciji prvenstva, kjer jih bomo dokončali. Ker pa stremimo k temu, da kulinarika ni samo okusna hrana, ampak tudi doživetje, smo v ponudbo vključili veliko kuharskih animacij, ki bodo gostom pričarale nepozabna kulinarična doživetja in sproščeno vzdušje,« povzame Ana Šušteršič. Jedilnike in jedi je snovala že od lanskega poletja, zato so nas upravičeno zanimali.

Pod Poncami bodo kmalu spet zavihrale slovenske zastave, tu pa bodo tudi slovenske jedi ...
Pod Poncami bodo kmalu spet zavihrale slovenske zastave, tu pa bodo tudi slovenske jedi ...

Jezerškov šmorn


»Šmorn je bil ena od pozabljenih jedi iz skrinje slovenske kulinarične tradicije. S ponosom smo ga oživili in preproste skrivnosti sladkanja naših babic spet pripeljali med ljudi. Zdaj je Jezerškov šmorn ena najbolj zaželenih in prepoznavnih sladic na najrazličnejših dogodkih po Sloveniji in tujini ter zaseda visoko mesto v eminentni družbi priljubljenih slovenskih jedi. Pripravljen je po originalnem receptu iz kakovostnih sestavin in obogaten z jabolčno čežano, prelivom iz gozdnih sadežev ali čokolade,« je o enem od adutov, ki bodo navduševali šport­no množico, pojasnila ekipa in zraven dodala še številko: »To sladico bomo med svetovnim prvenstvom v Planici stregli na razgledni terasi ob skakalnici, vsak dan približno 1300 porcij.«

Jezerškov šmorn.
Jezerškov šmorn.

Erpica


Erpica – kaj je to, morda pica? Ne, a ji je po obliki nadvse podobna, le nadev je drugačen. Takole pravijo: »Še ena tradicionalna slovenska zanimivost, ki jo bogatijo ocvirki lokalnih dobaviteljev. Tudi to jed smo pripravili za goste in jo obudili na športnih in drugih dogodkih. V Planici bo gostom VIP-šotora na voljo vse dni svetovnega prvenstva v družbi drugih pogač, po katerih bo dišalo iz domače pekarne.«

Erpica.
Erpica.

Nadevane piščančje prsi


Tu pa imamo opravka s posebnim nadevom, saj lahko vključuje kruh in rake, kremo gomoljne zelene in zelenjavo, narezano v tehniki julienne: »S to jedjo razveseljujemo goste Večerje na zajli (torej: na večerji, ki jo v sodelovanju z ekipo Gostilne Krištof postrežejo v kabinski žičnici na smučišču Krvavec), skupaj pa jo z udeleženci pripravljamo tudi na eni od kulinaričnih delavnic Akademije Jezeršek. Zaradi njene priljubljenosti, sočnosti in načina priprave smo se odločili, da jo ponudimo še gostom VIP-šotora na svetovnem prvenstvu v Planici.«

Nadevane piščančje prsi.
Nadevane piščančje prsi.

Jezerškova karbonara


Kako se planiška razlikuje od italijanske znamenitosti? »Vsak dan bo VIP-gostom na voljo tudi kulinarična delavnica priprave hišnih testenin z degustacijo. Jezerškovi kuharski mojstri bodo pred njimi pripravljali sveže hišne testenine iz lokalnih in sezonskih sestavin, posebnost delavnice pa je, da se bodo gostje lahko v izdelavi testenin preizkusili tudi sami. S tem želimo izkušnjo okušanja še dodatno popestriti, obogatiti in iz nje pripraviti kulinarično doživetje. Na eni od delavnic bomo pripravljali tudi karbonaro, vendar bomo špagete zamenjali s sveže priprav­ljenimi krpicami iz rezančnega testa, slanino bo nadomestil prekajen sušen podbradek, ki ga pripravi hišni gospodar Franci Jezeršek, klasični parmezan pa zorjeni tolminski sir.« Vsekakor jed, ki bi jo kazalo čim prej preizkusiti tudi v domači kuhinji!

Dvorska jezerškova karbonara.
Dvorska jezerškova karbonara.

Rdeča postrv in hren


»Ustvarjena posebej za goste svetovnega prvenstva v Planici. Želeli smo jed, ki bo sveža, lahkotna in predvsem sezonska. S kombinacijo pikantnega hrena, dimljene postrvi, sladkastega koromača in kislega jabolka gosta popeljemo v pomladno kulinarično doživetje,« so pestro paleto okusov, ki bodo letos zaznamovali Planico, povzeli v ekipi kulinarične družine Jezeršek.

Rdeča postrv s hrenom.
Rdeča postrv s hrenom.

Priporočamo še: 3 jedi iz preprostega testa za palačinke

Fotografije: Matic Kremžar, Tomo Jeseničnik, Anže Krže, Luka Kaše
Datum Objave: 23.2.2023 ob 09:02

Več iz te teme:

Planicagostinstvo Jezeršek

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.