Odprta Kuhinja

TOP 5: Festival Koline 2023

Odpri galerijo
A+   A-
Udeležili smo se predstavitvene večerje, ki nas je vpeljala v festival Koline 2023 in Teden kolin, ki bo po restavracijah notranjsko-kraške regije potekal med 25. novembrom in 6. decembrom.


V spomin so se nam zapisala presenečenja, ki so ta nekdanji praznik družine, hiše, vasi, druženja in povezovanja osvetlila s snopom moderne svetlobe.

Jota


Presenečenje večerje je na mizo prišlo v obliki juhe. Na krožniku je bila že nekakšna posteljica krompirjevega pireja, po kateri so bili posuti hrustljavi ocvirki in podrta pečenica. Jedi se nismo smeli dotakniti, dokler nam niso natakarji elegantno dolili še tekočega dela, v katerem je bilo pretlačeno kislo zelje. Tako je preprosta domača hrana v trenutku postala gurmansko doživetje, kar so odobravajoče potrdile tudi naše brbončice. Okus je bil natanko tak, kot mora biti. Tak, kot smo ga vajeni iz otroštva, ko so nam joto kuhale naše babice. A zaradi estetike – ki jo očitno lahko dosežemo tudi pri na pogled nemamljivi in brezoblični čorbi – še boljša od tiste najboljše, zapisane v naših možganih. Tako smo bili navdušeni, da smo prosili za recept in bo objavljen na našem portalu. Pohvala restavraciji hotela Pira iz Hruševja – pokazali ste moč dobre domače hrane, skrom­ne, a kakovostne sestavine in domišljije.

ni podpisa
ni podpisaJetrca


Vsi smo pričakovali, da se bodo svinjska jetrca pojavila na krožniku – a da bi jed, ki jo na kolinah običajno pripravijo v obilici čebule ter ponudijo s kislim zeljem in kosom domačega kruha, lahko tako zasijala, najverjetneje nihče niti pomislil ne bi. Mehke in sočne so se svetlikale iz takosa, velikega za nekaj grižljajev, in bile središče na belih krožnikih. Tudi tiste, ki jetrc drugače ne pokusimo, je premamil podatek, da je takos kakavov. Res lepa kombinacija za toplo predjed, ki jo je ustvaril Bistro Štorja iz Postojne.

ni podpisa
ni podpisaKaj vidite na krožniku?


Pršut, salama, le kaj bi to bilo? Tako lepo lahko na bližajočih se praznično obarvanih decembrskih gostijah ponudite tlačenko. Bila je v družbi bučnega olja in vložene šalotke. Zamisel iz Ekoturizma Hudičevec.

ni podpisa
ni podpisaKakšen cmok!


Na kolinah je sladic vedno nešteto. Od piškotov, štrudlja, potice do najrazličnejših kock. Ničesar od naštetega nismo dobili predse. Prinesli so nam nenavadno lep slivov cmok. Prva misel: oh, ne – kako nekaj tako gostega in precej težkega za želodec prebaviti ob koncu bogate večerje. Nato pa je za mizami kar malce potihnilo, kajti zatopili smo se v mehkobo, ki se je topila v naših ustih. Namesto testa je slivovo sredico objemal nekakšen mousse, ključna začimba, ki je v kombinaciji s tem sadjem pravzaprav čarobna, pa je bila tonka. Poplaknili smo s portovcem, polnim slivovih not – in kar zaploskali. Posladkal nas je Bistro Štorja.

ni podpisa
ni podpisaNotranjska, končno!


Poudarek tega zapisa ne more mimo pohvale ekipi: moči so na letošnjem festivalu Koline 2023 združili Ekoturizem Hudičevec, Bistro Štorja iz Postojne in Pira Restavracija, nova pridobitev v vasici Hruševje. Kar so nam pokazali, pomeni nekaj lepega in spodbudnega za kraje, iz katerih prihajam tudi sama. Pri­znati moram, da doslej nismo ravno sloveli po vrhunski gastronomski ponudbi, tudi domačini smo se na nedeljska kosila raje odpeljali v Vipavsko dolino ali na Kras. Z mladimi ljudmi, ki smo jih spoznali na tej večerji, in novo ponudbo, ki je zapolnila vrzel sicer zelo lepega in bogatega konca Slovenije – ne smemo zanemariti, da nas zaradi Postojnske jame, Predjamskega gradu, bližine Lipice in še številnih drugih znamenitosti obišče lepo število turistov –, pa to postaja nova zgodba, vredna pozornosti.

ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: To je zelenjava, ki je boljša, ko pomrzne

Fotografije: Jaka Birsa
Datum Objave: 18.11.2023 ob 08:11

Več iz te teme:

Festival Koline 2023Teden kolin

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.