Odprta Kuhinja

TOP 5 okusov nove sezone Odprte kuhne

Odprta kuhna vstopa v novo sezono na uveljavljeni lokaciji – Pogačarjevem trgu.
Odpri galerijo
A+   A-
Odprta kuhna v novi, že 13. sezoni, je pred nami, zato smo se pozanimali o novih okusih: tu so naši sladki in slani favoriti!

Kako Ljubljančani vedo, da prihaja pomlad? Na obrobju mesta so travniki posuti z zvončki in trobenticami, v lokalih in po domovih solatne sklede zapolni prvi regrat, ob jutrih je končno manj zoprne megle, mestno jedro pa ob petkih zavzame največji kulinarični dogodek na prostem.

Odprta kuhna je tudi 13. sezono začela na Pogačarjevem trgu.
Odprta kuhna je tudi 13. sezono začela na Pogačarjevem trgu.

Po grško: Taverna Lyra

Pred 14 leti je doktorica fizike Labrini Athanasopoulou iz domačega grškega mesta Kalamata prišla v Ljubljano. Zaposlila se je na Inštitutu Jožefa Stefana in tam delala dobro desetletje. Potem pa se je življenje obrnilo tako, da se je s tedanjim fantom, glasbenikom iz Grčije, podala v gostinske vode. Tovornjaček s hrano, s katerim sta začela, je pozneje prerasel v Taverno Lyra. »S fantom sva se razšla in meni je na Viču ostala taverna,« se nasmehne doktorica fizike, ki je na premierni Odprti kuhni z značilno grško zamudo šele pripravljala stojnico, medtem ko je z drugih že nekaj časa dišalo po dobrotah. A zdelo se je, da sogovornice to prav nič ne moti – nadvse potrpežljivo nam je še pojasnila, da ima njena družina v Kalamati nasade oljk, zato je olje, ki ga uporablja, domače, stregla pa je tudi imenitne vložene črne oljke, prav tako z domačega posestva. Od drugih grških jedi so bili na stojnici Taverne Lyra še giros (s piščančjim ali svinjskim mesom in tudi vegetarijanski), saganaki (ocvrta feta z medom in sezamom), pasturmadopitakia (nadevani in ocvrti zavitki iz vlečenega testa), ouzo in še kaj.

Nekaj novega: grška kuhinja iz Taverne Lyra.
Nekaj novega: grška kuhinja iz Taverne Lyra.

Langoši iz Lendave

Tudi Simoni Jaklovič Hostej se je pred nekaj leti povsem spremenila kariera, kajti iz sveta prava je vstopila v svet gostinstva. Sprva je v Lendavi stregla pijače, nato je začela goste razvajati še z langoši. Sčasoma je izpopolnila recept za to ocvrto jed, ki velja za ultimativni okus madžarske ulične hrane. Odprla je Langoš Atelier in pod tem imenom nekaj časa gostovala pri stolpu Vinarium, zadnja tri leta pa je langoše cvrla na različnih dogodkih po Sloveniji in tudi v Avstriji. Poskusili smo in čisto resno – boljšega še nismo jedli, pa smo si ga v zadnjem času privoščili tudi pri Blatnem jezeru in v Budimpešti!

Ko že govorimo o cvrtju: zanimivo zgodbo smo izvedeli tudi na stojnici z imenom Ljubljanske miške. Dejana Povšeta, ki je po poklicu avtoelektričar, veseli kulinarika. Zato je na Odprto kuhno pred skoraj deset­letjem pripeljal sladoledne rolice in druge sladke pregrehe, nato je cvrl churrose (španska in portugalska sladica iz ocvrtega testa), in ko mu je nekoč zmanjkalo testa, so pač na hitro naredili maso za miške, ki zdaj z različnimi dodatki kraljujejo na njegovi stojnici.

Iz Lendave v Ljubljano: Langoš Atelier
Iz Lendave v Ljubljano: Langoš Atelier

Čas je za fokače

Lani oktobra je rusko-italijanska ekipa na Bavarskem dvoru odprla fokačerijo Pronto. Fokače, ki jih odlikujejo malenkost kvasa, daljša fermentacija in fina, puhasta struktura, obdana z lepo zapečeno skorjico, pečejo po italijanski recepturi. Dopolnijo jih tako s tradicionalnimi dodatki, denimo z italijanskim pršutom in mortadelo, kot tudi s posebnimi kombinacijami okusov. Na Odprti kuhni so bili ti nadevi: navaden ali kuhan pršut, kombinacija lososa in tzatzikija ter vegetarijanska različica. Na stojnici Pronto pa so imeli, poleg fokač, vina in limonade, še nekaj: italijansko oziroma neapeljsko sladico, imenovano monachina – to so nekakšni zapognjenci s kremastim nadevom, pripravljeni iz listnatega testa.

Fokače Pronto: takšne od lanskega oktobra strežejo na Bavarskem dvoru.
Fokače Pronto: takšne od lanskega oktobra strežejo na Bavarskem dvoru.

Končno bo tu tudi Žmoht!

Ob omembi, da se kuharjem na Pogačarjevem trgu letos pridruži tudi vodja kioska Žmoht, smo bili iskreno veseli. Kajti po skoraj desetletju je že skrajni čas, da se ta naslov, ki deluje tik ob tržnici Moste, vendarle vsaj za kak dan pomakne proti središču prestolnice. Zakaj? Ker je Žmoht, kjer Dalibor Novaković kuha s srcem in po navdihu stoterih virov, postal že sinonim za ulično hrano po ljubljansko. »Ne vem še, kaj točno bom pripravljal, bo pa vsekakor poudarek na ognju. Imam pripomoček za pripravo kebaba, tudi girosa oziroma šavorme, tako da se bom verjetno odločil za kakšne jagnječje različice. A še ne vem natančno, saj vse še nastaja v moji glavi,« je okuse, ki jih bomo lahko ob petkih okušali na najbolj žmohtni stojnici sredi Ljubljane, poskušal opisati Dalibor Novaković - Dado.

Dalibor Novaković, Žmoht, se bo iz domačih Most ob petkih pomaknil v jedro Ljubljane.
Dalibor Novaković, Žmoht, se bo iz domačih Most ob petkih pomaknil v jedro Ljubljane.

Tradicionalno: jetrca in pečen pšanc

Roko na srce – ob vseh novostih iz tujih logov prija tudi nekaj domačega in čisto klasičnega. Nekaj, kar je na Odprti kuhni od samega začetka. Častno mesto v samem središču grozda stojnic, razporejenih na Pogačarjevem trgu, tudi letos zasedata ekipi dveh slovenskih gostiln, ki poudarjata tradicionalne okuse. Še nekaj odlikuje obe – krasna okrasitev, ki je bila tokrat v znamenju spomladanskega cvetja in pisanih tulipanov. Govorimo seveda o stojnicah, za kateri skrbita ekipi Gostilne Mihovc, ki obiskovalce Odprte kuhne že od samega začetka osvaja s popolnimi praženimi jetrci, ter Gostilne pri Mari, ki je od prvega dne največje slovenske restavracije na prostem osredotočena na pohane piške. Na obeh tudi letos ponujajo slovensko vino in kaj sladkega – Mihovčevi flancati so bili krasni, Marina korenčkova potica pa zmagovalna!

Klasika iz Gostilne Mihovec: jetrca. Tokrat v spomladanski izvedbi.
Klasika iz Gostilne Mihovec: jetrca. Tokrat v spomladanski izvedbi.

Tudi nujno: postanek na stojnici Pri Mari, kjer cvrejo piščance in pečejo krasno korenčkovo potico.
Tudi nujno: postanek na stojnici Pri Mari, kjer cvrejo piščance in pečejo krasno korenčkovo potico.

Priporočamo še: Čudovita popestritev pomladne mize, ki vam bo vzela dve minuti

Datum Objave: 29.3.2025 ob 06:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: