Odprta Kuhinja

TOP 5: Za en dan v Padovo

Tržnica na trgu, ki nosi ime kar po sadju, torej Piazza della Frutta (Foto: Mateja Delakorda)
Odpri galerijo
A+   A-
Kako se razvajati, če Padovo obiščemo le za en dan? Med ogledom starega mestnega jedra si za malo denarja in na hitro lahko privoščimo kar nekaj dobrega, recimo dober sir, testenine ali vino, za domov pa kupimo tudi kakšno seme ali sadiko.

Caffe Pedrocchi

Zgodovinska stavba, ki je nastala v 18. stoletju – s ciljem, da bo najlepša kavarna na svetu. Pročelje in notranjost odražata različne sloge, od gotike do neoklasicizma, v njej pa se še danes lahko sprehodimo skozi različne sobe in v njih uživamo s kavo in časopisom v roki, v pogovoru in sladkanju ali poslušanju glasbe, ki spremlja večerjo. Za ta čudoviti prostor v osrčju starega mestnega jedra še vedno radi rečejo, da je kavarna brez vrat, saj je bila v 19. stoletju neprestano odprta, a ne le to, v njej so se zbirali ljudje vseh slojev: zelena soba, ki nosi ime po zeleni barvi tapiserij, izraža italijanski rek »essere al verde«, v dobesednem prevodu biti zelen, v prenesenem pa biti brez prebite pare. Institucija, ki bi ji lahko namenili večstranski članek, je bila pomembno zgodovinsko prizorišče, shajališče trgovcev, znanstvenikov in umetnikov, celo prizorišče Stendhalovega romana Parmska kartuzija.

Tris dobrot, ki si jih morate privoščiti: kava, poletna kava in torta Perdocchi. V ozadju pa zelena sobana. (Foto: Mateja Delakorda)
Tris dobrot, ki si jih morate privoščiti: kava, poletna kava in torta Perdocchi. V ozadju pa zelena sobana. (Foto: Mateja Delakorda)

Caffe Pedrocchi je zdaj že moja tradicionalna postojanka, kamor se najprej namenim, ko obiščem to prelepo mestece, ki je tako blizu Slovenije, da se lahko tja odpravimo na enodnevni izlet. Stavbe ne smete zapustiti, ne da bi pokusili njihovo kavo Ped­rocchi, ki so jo zasnovali tako, da vključuje prepoznavno zeleno barvo. Je zelo kremasta in aromatizirana z meto, ki se temu napitku, ne boste verjeli, neverjetno lepo poda. Posebnost njene postrežbe je, da ne priložijo kavne žličke, saj je ne smete pomešati. Samo tako se vam v usta ravno prav odmerjajo kava, zelena kremna plast in grenek kakav, ki ga posujejo po vrhu. V tem času ponujajo tudi poletno različico, ki jo dobimo v kozarcu na peclju, zraven pa se čudovito poda njihova tortica, v kateri se prav tako skrivata zelena barva in meta. Še nečesa ne smemo pozabiti. Tukaj je pred leti nastala tudi zelena različica aperola – grenčica P31.

Težko se je odločiti, zato smo si privoščili kar vse. Še od blizu. (Foto: Mateja Delakorda)
Težko se je odločiti, zato smo si privoščili kar vse. Še od blizu. (Foto: Mateja Delakorda)

Rdeča sobana v Caffe Pedrocchi (Foto: Mateja Delakorda)
Rdeča sobana v Caffe Pedrocchi (Foto: Mateja Delakorda)

Pokrita tržnica

Pod menda eno največjih ohranjenih srednjeveških dvoran v Evropi Palazzo della Ragione še danes najdemo pokrito tržnico, z drugimi besedami – starodavno nakupovalno središče, ki je praznovalo 800 let obstoja in je paša za oči. Tukaj se sprehodimo med sirarji, mesarji, ribiči, si privoščimo izvrstno kavo, aperitiv, fokačo, kupimo lokalne delicije in vino ali pojemo kosilo. Nakupujemo lahko od torka do sobote, ima pa vsaka trgovina svoj delovni čas in mnoge se zaprejo med odmorom za kosilo. Če tržnico obiščete med 9. in 12. uro ali po 16. uri, bi morala biti večina ponudnikov na voljo. V soboto je odprto ves dan. Če se boste semkaj odpravili v avgustu, tako kot mi tokrat, pa bo večina na dopustu in boste ostali praznih rok.

Pokrita tržnica Sotto il Salone (Foto: Mateja Delakorda)
Pokrita tržnica Sotto il Salone (Foto: Mateja Delakorda)

Tržnice na prostem

Palazzo della Ragione ločuje dva trga, ki vsako jutro zaživita prav s postavljanjem stojnic. Na Piazzi della Frutta najdemo zelenjavo, sadje, suho sadje in začimbe, sicer pa je namenjena oblačilom in bižuteriji. Piazza delle Erbe se baha s približno sedemdesetimi stojnicami, na katerih prodajajo sadje, zelenjavo, stročnice, žita, cvetje in semena. Kmalu po 13. uri ponudniki nemudoma pospravijo vse, kar imajo na voljo, domačini se odpravijo k popoldanskemu počitku, turisti pa si lahko v miru ogledamo arhitekturo, ki obdaja to sicer vrveža polno lokacijo.

Tržnica na trgu, ki nosi ime kar po sadju, torej Piazza della Frutta (Foto: Mateja Delakorda)
Tržnica na trgu, ki nosi ime kar po sadju, torej Piazza della Frutta (Foto: Mateja Delakorda)

Ulice Padove (Foto: Mateja Delakorda)
Ulice Padove (Foto: Mateja Delakorda)

Testenine za hitro kosilo

Dobimo jih na pokriti tržnici, v miru in z odprtim razgledom na Piazzo della Frutta pa si jih lahko privoščimo v majhnem lokalu Pastasuta, torej paštašuta, kjer ponujajo hitro pripravljene krožnike iz svežih testenin, med drugim bigole – nekakšne debele špagete, običajno prelite z račjim ragujem, značilne za Benečijo. Jaz sem si jih zaradi vročine raje omislila v paradižnikovi omaki in s kepico burate. Cene se gibljejo od osem do enajst evrov za porcijo, nekatere jedi iz posebne ponudbe pa stanejo tudi kakšen evro več.

Bigoli in lazanja iz svežih testenin (Foto: Mateja Delakorda)
Bigoli in lazanja iz svežih testenin (Foto: Mateja Delakorda)

Hitro kosilo v Pastasuti (Foto: Mateja Delakorda)
Hitro kosilo v Pastasuti (Foto: Mateja Delakorda)

Poulična hrana

Če ste ljubitelj morskih dobrot in vam v želodcu zakruli v popoldanskem času, lahko med 17. in 21. uro (ob sobotah med 13. in 19. uro) obiščete množično oblegan kiosk z rdečo tendo, ki že od leta 1977 velja za pravo institucijo preprostih, na ulici pripravljenih jedi. Najbolj tradicionalno si je izbrati jadransko hobotnico, začinjeno z oljem, peteršiljem, soljo, poprom in kančkom limone, kozice na žaru ali morsko solato, odločite se lahko tudi za porcijo bakalaja ali hrustljavih in začinjenih morskih rakcev, pa burger s polenovko, polpete, tunin narezek, sipo v paradižniku, fritto misto, krokete iz polenovke in še bi lahko naštevali. Porcije dobimo že za tri pa do šest evrov.

Priporočamo še: Piccola Cafe: Dekleta, ki so s prav posebnim lokalom popestrile tržnico v Šiški

Datum Objave: 24.8.2024 ob 06:08

Več iz te teme:

PadovaCaffe Pedrocchitržnica Padova

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.