Odprta Kuhinja

Turisti in hrana: to so novosti v prestolnici

Turisti in hrana: to so novosti v prestolnici (Foto: Črt Piksi)
Odpri galerijo
A+   A-
Pri Turizmu Ljubljana so se odločili področje hrane, ki jo prestolnica lahko ponudi v pokušino obiskovalcem, spraviti v pregledno obliko.

Vsaj del. Oblikovali so krajše programe, ki turista vodijo po atraktivnih točkah: popestrili so že obstoječi kulinarični ogled tržnice, ponudili meni na Odprti kuhni, ki je vnaprej sestavljen kot vsebinska celota – in tudi miza čaka –, za najresnejše ljubitelje pa še obisk zaledja: poldnevni izlet v Šentjošt nad Horjulom, z obiskom sirarske kmetije in restavracije z Michelinovo zvezdico.

Raziskovanje življenja v Ljubljanski kotlini

Organizirajmo torej v pregledno celoto srž teh idej. Prvi vidik je vsekakor tole: priložnost, da se kakega turista, s katerimi je prestolnica poplavljena, navduši tudi za to, da se razgleda vsaj po Ljubljanski kotlini in vidi bolj vsakdanjo, realnejšo sliko utripa tega dela Slovenije, je vsekakor dobrodošla.

Kulinarični izlet v Šentjošt nad Horjulom je za ta namen idealna izbira – in bi zlahka pritegnil tudi kakšnega Slovenca. V samosvoji, vitalni in slikoviti vasi, položeni na obrobje Polhograjskih dolomitov, najdemo dva naslova, ki sta zanimiva za ljubitelje gastronomije. Prvi je restavracija Grič, ki jo je kuhar Luka Košir pripeljal do Michelinove zvezdice, potem ko se je njena zgodovina pravzaprav začela v obliki bifeja, v katerem so se shajali lokalni ljubitelji rekreacije. Na sosednjem hribu pa je kmetija Orešnikovih, kjer redijo koze in izdelujejo sir, zelo iskan v slovenskih vrhunskih restavracijah, hkrati pa dostopen tudi navadnim kupcem na eni od tržnic v Ljubljani.

Dobrodošlica pri Orešnikovih, med zelenimi griči Šentjošta nad Horjulom (Foto: Karina Cunder Reščič)
Dobrodošlica pri Orešnikovih, med zelenimi griči Šentjošta nad Horjulom (Foto: Karina Cunder Reščič)
Orešnikovi so znani po svojem vrhunskem kozjem siru, ki ga najdemo tako na tržnici kot v vrhunskih restavracijah. (Foto: Karina Cunder Reščič)
Orešnikovi so znani po svojem vrhunskem kozjem siru, ki ga najdemo tako na tržnici kot v vrhunskih restavracijah. (Foto: Karina Cunder Reščič)

Vas je od Ljubljane oddaljena približno pol ure vožnje – obiskovalci programa, imenovanega Gurmansko doživetje v zelenem zaledju Ljubljane: s kmetije v restavracijo z Michelinovo zvezdico, se bodo lahko vključili v organizirani prevoz –, ponuja pa popolno nasprotje mestni gneči in vrvenju. V času našega obiska se je po dvoriščih zabavalo nekaj otrok, koze so se mirno pasle na sončnem pobočju, veter je šumel po bogato cvetočih senožetih. Vse o tem, kako se te zeli čutijo v kozjem mleku, pa bo z veseljem in zelo strokovno razložila Irena Orešnik: ob kozarčku medenega žganja ter pokušini sirov in njihovega znamenitega sirčkovega kolača s pehtranom. Šele potem se gre v restavracijo ...

Skoraj znamenita veduta (Foto: Karina Cunder Reščič)
Skoraj znamenita veduta (Foto: Karina Cunder Reščič)

Iz prve roke

Na Turizmu Ljubljana imajo podatek, da približno 15 odstotkov turistov Ljubljano obišče predvsem zaradi hrane. Za vse, ki so globlje posvečeni tej temi, je navadno priložnost, da poklepetajo z nekom, ki jim o tem pripoveduje iz lastnih izkušenj, dela in življenja, skoraj enako vredna kot hrana sama – pa če gre za branjevko z najboljšim mladim korenjem ali chefa, za katerega lahko trdimo, da deluje na povsem svoj način. S svežimi in lokalnimi sestavinami se baha vsak, ni pa vsak tak, da si jih zna z motiko tudi sam pridelati, kot to počne Luka Košir, kaj nabrati v gozdu, zoriti meso – in si gostilno bolj ali manj z lastnimi rokami celo postaviti.

Popolnoma brez pretiravanja: če ima kdo med slovenskimi gostinci svoj lastni ekosistem, ga ima Košir. Dolgo je dodajal koščke v zgodbo in obiskovalci, ki bodo stali pred Gričem in gledali v dolino pod restavracijo, na vrtove in majhen bazen, kjer se igrajo vsi otroci iz Koširjeve družine pod nadzorom babice, bodo lahko dobili mnoga pojasnila: zakaj cvetlic ne sadijo skupaj z zelenjavo? Kaj je gozdni vrt in v čem se razlikuje od navadnega? Kje leži kmetija, od koder prihaja meso? Kakšni pogoji so potrebni, da v zorilnici, ki je hkrati vinska klet, pod restavracijo, lahko zorijo velike ribe? Kdo jih ujame? Zakaj so stene obložene s ploščicami iz himalajske soli ...

Skrajšani, pethodni meni na Griču se skupaj z različnimi pozdravi iz kuhinje raztegne v pregleden in celovit sprehod po vsem znanju in sestavinah, ki jih tu premorejo. (Foto: Karina Cunder Reščič)
Skrajšani, pethodni meni na Griču se skupaj z različnimi pozdravi iz kuhinje raztegne v pregleden in celovit sprehod po vsem znanju in sestavinah, ki jih tu premorejo. (Foto: Karina Cunder Reščič)
Luka Košir, ki je doma na sosednjem gričku kot Orešnikovi, ima vrhunsko zorilnico v kleti svoje restavracije. (Foto: Karina Cunder Reščič)
Luka Košir, ki je doma na sosednjem gričku kot Orešnikovi, ima vrhunsko zorilnico v kleti svoje restavracije. (Foto: Karina Cunder Reščič)

Od kod pridejo sestavine

Dobimo se na plac' ni nov program, je pa obogaten in prenovljen, pravijo na Turizmu Ljubljana: »Na izjemnem kulinaričnem potepu po osrednji ljub­ljanski tržnici se obiskovalci ustavijo na pokušnjah na kar sedmih kulinaričnih postajah, začenši s kozarcem penine enega najboljših slovenskih vinarjev. Nato obiščejo nekatere od najbolj priljubljenih ponudnikov na tržnici in pokusijo nekaj najbolj značilnih slovenskih dobrot, od jabolčnih krhljev, sira s kmetije Pustotnik, svežega mleka iz mlekomata, različnih vrst medu do tipičnih prekmurskih jedi. Vodnik jim ob tem razkrije številne zanimive zgodbe iz zakulisja tržnice, zaradi katerih je ta nepogrešljiv del identitete in ponos Ljubljane.«

Tržnice so za ljubitelje hrane obvezna postojanka v vsakem mestu, ki ga obiščejo. Je pa kuratorstvo tu zares dobrodošlo, kajti ni nujno, da bo vsak turist na tržnici – tudi če je majhna kot ljubljanska – sam od sebe našel točno tisto branjevko, ki lahko pove cel roman o tej slikoviti in skoraj etnološki obrti. Srž obiska namreč ni v nakupih: je v življenjskem slogu, v drobnih pomenkih z znanimi obrazi, je v zgubanih rokah, ki so zjutraj izkopale mladi krompir, v tem, da ljudje, ki živijo sredi mesta, tam srečajo menjavanje letnih časov, tam srečajo tudi hrano, ki pride z vseh koncev Slovenije.

Dobimo se na plac je dvourni sprehod, ki so ga letos obogatili, prenovili in pridružili v trojček kulinaričnih izkušenj prestolnice po zamislih Turizma Ljubljana.
Dobimo se na plac je dvourni sprehod, ki so ga letos obogatili, prenovili in pridružili v trojček kulinaričnih izkušenj prestolnice po zamislih Turizma Ljubljana.

Zgoščeno, pregledno

In še ena novost, ko govorimo o hrani z različnih koncev Slovenije: Odprta kuhna na pladnju. Gre za degustacijske menije Gourmet Ljubljana, ki bodo na voljo na petkovi kulinarični tržnici: »Sestavljajo jih najboljše domače dobrote, s katerimi se poklonimo ponudnikom, ki slovensko kulinarično tradicijo ohranjajo s pripravo jedi iz lokalnih sestavin z domačih vrtov, lokalnih kmetij in tržnic. Obiskovalci lahko izbirajo med meniji Urbana Ljub­ljana, Okusna Slovenija, Vegetarijanska Slovenija in menijem za najmlajše z največjimi hiti Odprte kuhne, ki so še posebno priljubljeni med otroki,« pravijo na Turizmu Ljubljana. Velika prednost: na tržnici, kjer utegne biti ob lepih petkih velika gneča, bo čakala pripravljena miza, pa nekdo od organizatorjev, ki bo razložil, kaj jedo – in zakaj tak izbor. Primer jedilnika Okusna Slovenija: za predjed pršut, topla predjed testenine s tartufi, glavna jed bodo svinjska rebra s slovenskim medom, žajbljem – in praženim krompirjem, za sladico pa Jezerškov šmorn.

Glavna jed: rebrca z medeno glazuro, »tenstan« krompir (Foto: Suzan Gabrijan)
Glavna jed: rebrca z medeno glazuro, »tenstan« krompir (Foto: Suzan Gabrijan)

Zamisli sploh niso slabe in razumejo želje in težave turistov, ki jih zanima hrana: navadno nimajo dovolj časa, da bi sami poiskali vse, kar je najboljšega in najbolj značilnega, nekaj, kar predstavlja resnični okus dežele. Včasih pa so tudi malo prenajedeni in je prezahtevno, da bi vsak dan jedli »na polno« vse, kar se dobi – izkušnjo bi pa vseeno radi imeli. In tu bo prišel prav skrajšani degustacijski meni, kot ga bodo dobili v restavraciji Grič in ki dejansko v manj zahtevnem scenosledu prikaže vse, kar tu znajo skuhati.

Predjed: pršut, ki ga narežejo na stojnici Memona. (Foto: Suzan Gabrijan)
Predjed: pršut, ki ga narežejo na stojnici Memona. (Foto: Suzan Gabrijan)

Priporočamo še: Najbolj priljubljene jedi, ki jih letos ponujajo v gorskih kočah

Datum Objave: 4.7.2024 ob 08:07

Več iz te teme:

Turizem LjubljanaOdprta kuhnaRestavracija Grič

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.