Odprta Kuhinja

V Ljubljano prihaja prava kulinarična simfonija

Odpri galerijo
A+   A-
V Ljubljani bodo november popestrili z novimi okusi in dogodki, ki vam bodo prebudili strast do kulinarike in vam dokazali, da v pripravi jedi ni omejitev.Slovensko prestolnico bo za en mesec prevzela prava kulinarična evforija. Vrača se namreč November Gourmet Ljubljana, edinstven festival, ki je namenjen vsem gurmanom in ljubiteljem kulinarike. Na številnih dogodkih boste lahko okušali, se izobraževali in od blizu spoznavali vse najboljše in inovativne plati kulinarike. Festival je praznik novih okusov, svežih pristopov, nenavadnih eksperimentov, novih stikov in plodnih sodelovanj, ki bodo odmevala še vse leto in plemenitila ljubljansko kulinarično ponudbo.

ni podpisa
ni podpisa


November Gourmet Ljubljana je nastal z željo, da bi popestril dogajanje v najbolj nezanimivem mesecu leta, poudarjajo v Turizmu Ljubljana. Namenjen je vsem ljubiteljem dobrih jedi in pijač. Tistim, ki bi radi le uživali, in tudi tistim, ki se želijo na tem področju izobraževati, vsako leto pa privablja tako domače kot tuje obiskovalce. Zelo priljubljen je tudi med otroki, saj so nekatere delavnice namenjene prav prvemu spoznavanju s kuhanjem, postrežbo in bontonom za mizo.

»Z letošnjim festivalom želimo na eni strani približati pestrost ljubljanske gastronomske ponudbe obiskovalcem, ne glede na starost in strokovno podkovanost, na drugi strani pa pomagati ponudnikom gostinstva in kulinaričnih dogodkov, ki sta jih pretekli leti močno prizadeli, eden od ciljev pa je tudi, da bi festival postal težko pričakovani dogodek, ki bi se trdno usidral v letni koledar zvestih obiskovalcev.«

Ljubljana – prestolnica odlične kulinarike


Kulinarika je v zadnjih letih dobila prav poseben zagon. Tudi Ljubljana številne turiste vabi ravno zaradi svoje kulinarične ponudbe, kar pritrjujejo tudi v Turizmu Ljubljana: »Gastronomski turizem je že leta močan motiv prihoda domačih in tujih obiskovalcev. Ljubljana privablja zahtevne goste, t. i. kulturne turiste, ki kulinarike ne ločujejo od kulture in drugih doživetij. Gre za to, da je kulinarična ponudba del doživetja, ne pa sama sebi namen. Kulinarika prežema vse, kar lahko v Ljubljani doživimo, tako rekoč Ljubljana sama je kulinarična zgodba, o tem priča tudi uvrstitev Ljubljane med najboljše kulinarične destinacije sveta leta 2019.« November Gourmet Ljubljana predstavlja le vrhunec celoletne kulinarične ponudbe in tako zagotavlja dodaten razlog za obisk prestolnice.

ni podpisa
ni podpisa

Ne zamudite: že prvi teden je v znamenju vrhunskosti


Vrhunec prvega tedna bo evropski simpozij hrane, ki velja za enega najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov. Glavno besedo na dogodku bodo imela svetovna kuharska imena in izjemni posamezniki s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta. Dogodek pripravlja podjetje Jezeršek gostinstvo v partnerstvu s Turizmom Ljubljana in Slovensko turistično organizacijo.

Kurator dogodka bo tudi tokrat Andrea Petrini, ki obljublja: »Po tem noro dolgem in težavnem času se bomo gledali in pogovarjali iz oči v oči ter v očeh prepoznali, kako je ta zahteven čas spremenil nas in obenem tudi svet okoli nas. Spoznali bomo tudi, kako si v tej dolgi sedanjosti, ko namenoma in odkrito opazujemo svoje misli in čustva, pravzaprav prek naših zgodb, besed, z zvokom in ritmom naših izgovorjenih in polomljenih besed, želimo korenito spremeniti tisto drobceno stvar, ki si jo vsi delimo in ki je vsem državam in narodom skupna: ta svet, v katerem živimo.«

Pri vsebini simpozija sodeluje tudi kuharska mojstrica Ana Roš, ki bo skupaj z gosti simpozija spodbudila razmišljanje vseh nas v prid boljše in trajnostne prihodnosti.

ni podpisa
ni podpisa


Ljubitelji kulinarike pa boste v času simpozija lahko uživali v prav posebnem razvajanju - vračata se namreč dve uspešnici Turizma Ljubljana iz leta 2019. Na Gourmet Ljubljana Crawl boste lepote Ljubljane spoznavali nekoliko drugače – na različnih postojankah vam bodo slovenski kuharski mojstri združenja JRE pripravili vrhunske avtorske jedi iz lokalnih sestavin, seveda ob izbrani vinski spremljavi slovenskih vinarjev.

V okviru dogodka Ljubljana Soul Chefs pa pričakujte pravo kulinarično poslastico, saj se bodo vrhunski ljubljanski chefi združili v posebne tandeme in v različnih restavracijah pripravili enkraten meni iz lokalnih sestavin.

Mojstrsko edinstveno sodelovanje obljubljajo na naslednjih lokacijah: v restavracijah JB (Janez Bratovž in Igor Jagodic), v Pen klubu (Mojmir Šiftar in Jakob Pintar) in v Gostilni na Gradu (Luka Jezeršek in Sebastjan Elbl ter Bine Volčič in Gregor Jelnikar).

In če sanjate o zvezdah, potem nikakor ne smete zamuditi ponedeljkove večere, posvečene Michelinovim zvezdam. Na doživljajskih večerjah bodo združili moči najbolje ocenjeni slovenski chefi in vas s svojimi mojstrovinami popeljali v prihodnost okusov. Doživeli boste še nedoživeto, okušali še neokušeno in spoznali še nepoznano.
Letošnji festival November Gourmet Ljubljana bo že peti po vrsti in ga bo mogoče spremljati tudi na spletu: dogajanju boste lahko sledili na spletnem portalu gourmet-lj, na omrežju Facebook, najbolj navdihujoče fotografije pa bodo polnile Instagram profil @gourmet_ljubljana (uporabite ključnik #gourmetlj).

ni podpisa
ni podpisa
Prepustite se kulinariki in si popestrite november


November Gourmet Ljubljana obljublja nepozabno kulinarično doživetje za vse okuse. Za sestavo bogatega in raznolikega programa v novembru se je tudi letos Turizem Ljubljana povezal s številnimi soustvarjalci, od ponudnikov gostinstva, hotelirjev, pridelovalcev, vinarjev do javnih institucij, s katerimi so pripravili raznoliko dogajanje: predstavitve, gurmanske tematske dogodke, vinska in pivska doživetja ter delavnice.

Festival prinaša dogodke za vse okuse:

  • otroške delavnice, na katerih se otroci spoznajo z ravnanjem z živili, osnovnimi kuharskimi tehnikami, pripravo pogrinjka in bontonom za mizo (v izvedbi BIC Ljubljana, 6. 11. 2021 med 10.00 in 14.30);

  • pivnica Lajbah bo gostila The Garden Brewery Tap take Over v čast pete obletnice pivovarne iz Zagreba (6. 11. 2021 ob 17.00)

  • Petdnevni kulinarični tečaj: Kuharske iskrice (začetek 8. 11. 2021)

  • Vodena degustacija: Broken Bones doživetje (5. 11., 10. 11., 12. 11., 17. 11., 19. 11. in 24. 11. 2021)


V nadaljevanju meseca predstavljajo naslednji vrhunec v programu tradicionalna martinovanja in Ljubljanska vinska pot 13. 11. 2021 ter koktajl večer Brina 26. 11. 2021 v Cukrarni.

Celoten program si lahko preberete TUKAJ.

 

 

Foto: Marko Delbello Ocepek

Naročnik oglasne vsebine je Turizem Ljubljana
Datum Objave: 12.11.2021 ob 09:11

Več iz te teme:

kulinarikaLjubljanaOkusifestival November Gourmet Ljubljana

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja