4 najboljši načini za hitro ohladitev pijače

Pijačo navadno najhitreje ohladimo tako, da ji dodamo nekaj kock ledu, ki pa so ob vsej živahnosti in barvah poletja pogosto neopazne in dolgočasne. Če bomo o tem razmišljali pred zamrzovanjem, bodo prijetno presenetile in morda celo kraljevale na mizi.

Na vprašanje, kaj vse lahko zamrznemo, je odgovor preprosto: VSE. Zamrznemo različne tekočine, kot so voda, vino, kava, sirupi, sveži sokovi, likerji … ter se poigravamo z dodajanjem drobnega sadja, listov aromatičnih zelišč, pisanih cvetov, koščkov čokolade ali pisanih mrvic. Napitek z eno potezo popestrimo, ohladimo in hkrati razredčimo. Tako presladek sirup v vodi dobi ravno pravšnje razmerje; s kocko močne kave obogatimo mleko; poudarimo in naredimo privlačnejše koktajle …

Aktualno: Tako se preprosto znebite nalepk na kozarcih za vlaganje

Modele za led izberemo običajne kvadratne, nato v vsako izdolbino dodamo košček ali dva izbranega sadja ali liste zelišč, napolnimo z vodo ter postavimo v zamrzovalnik za nekaj ur. Vedno pripravimo več modelov ledenih kock z različnimi okusi, saj potrebujemo za en kozarec napitka vsaj tri ali štiri kocke, in če za mizo sedi večje število ljudi, lahko kock hitro zmanjka.

Sama se vedno znova zatekam k temu triku, čeprav le v poletnem času, ko mi prija hladna pijača – če ne drugače, si popestrim vrč navadne vode.

»Penina« za dušo

  • cvetlične ledene kocke
  • 1 limona
  • 300 ml mineralne vode
  • 50–70 ml bezgovega ali vrtničnega sirupa (odvisno, kako sladek napitek želimo)

1. Modelčke za zamrzovanje napolnimo s cvetovi marjetic, roženkravta, pelargonije, divje mačehe, sivke, vrtnice …, dolijemo vodo in zamrznemo.

2. V kozarec damo sirup, mineralno vodo in limonov sok ter vsaj 7 ledenih kock.

Metine kocke

Ko je resnično vroče.

  • listi maroške ali spearmint mete
  • limona
  • žlička medu

1. V steklen kozarec nalijemo malo vode, dodamo žličko medu in premešamo.

2. Mešanico nalijemo v modelčke, nato v vsakega dodamo košček limone in metin list ter zamrznemo.

3. V posebni posodi zavremo vodo in pripravimo močan metin čaj ter ga nalijemo v kozarce.

4. V vsak kozarec dodamo 2 ledeni kocki in ponudimo.

Cvetlice ali zelišča dajo ledenim kockam poseben pečat (Foto: 5second/Getty Images)

Sivkine ledene kocke v sadni bovli

Za vse, ki obožujejo vonj in aromo sivke.

  • ledene kocke sivkinega sirupa
  • 750 ml šampanjca
  • 750 ml belega sladkega vina
  • 2 pomaranči
  • 2 breskvi (najbolje vinogradniški)

1. Sivkin sirup: iz 500 ml vode in 500 g sladkorja skuhamo sirup. Odstavimo in prelijemo v večji steklen kozarec, dodamo 2 pesti svežih sivkinih cvetov in 3 kolute limone. Posodo zapremo in pustimo stati približno tri dni, nato precedimo.

2. Iz sivkinega sirupa pripravimo ledene kocke.

3. Dobro ohladimo sestavine, nato pomaranči narežemo na kolute, breskvi na koščke in prelijemo s pijačo.

4. V vsak kozarec damo 3 kocke sivkinega sirupa in prelijemo z bovlo.

Kavne ledene kocke v kavi

Brez dobre ledene kave ni pravega poletja.

  • 600 ml vode
  • 4 žličke sladkorja
  • 8 žličk prave kave

1. mešanica začimb za kavo, 50 ml smetanovega likerja (Baileys)

2. Skuhamo kavo in nekaj časa počakamo, da se usedlina posede. Še toplo prelijemo in razdelimo na dve polovici.

3. V prvo polovico dodamo 50 ml smetanovega likerja, v drugo polovico mešanico začimb za kavo (kupimo pripravljeno ali pomešamo mleti cimet, piment, ingver, klinčke, vaniljo).

4. Začinjeni kavi nalijemo v modelčke in zamrznemo.

5. V kozarec nalijemo kavo, dodamo po eno ledeno kocko vsakega okusa, sladoled in smetano.

Namig: S kavnimi ledenimi kockami lahko obogatimo mleko, kakav, instant kavo, belo kavo, vaniljevo ali kokosovo mleko, kocko ali dve lahko dodamo na sladoled.

Naslovna fotografija: asab974/Getty Images

Deloindom.si: Nitkast stročji fižol: v suši je veliko možnosti, da je takšen
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed