Bezgov sirup: 5 ključnih korakov za pripravo

Nekateri prej, nekateri pozneje, ampak številni med nami se bomo v prihodnjih dnevih in tednih zapodili v grm z dišečimi čipkastimi cvetovi in jih ujeli v bezgov sirup.

Sirupu se v angleškem jeziku reče srčnik, cordial –, s katerim v voljni, a hkrati nepopustljivi objem sladkorja ujamemo okuse, ki nas navdušujejo med letom. Bolj kultnega, kot je bezgov sirup, pri nas ni in zato se spodobi, da si ga skuhamo tako, da bo najboljši.

1. Uporabimo čim manj zelenih delov

Temu grmu so od nekdaj pripisovali čarobnost, bil naj bi povezava med tem in onim svetom, še posebno radi so se ga držali razni vilinci, pa tudi v krščanskem svetu so znamenja radi postavljali v družbo bezga. Ima tako zdravilne kot rahlo strupene učinkovine, pri cvetju, ki ga uporabljamo tokrat, naj priporočimo, da je zato dobro odstraniti čim več zelenih pecljev.

2. Prekuhati vodo ali ne?

Za sirup pa se najdejo recepti s prekuhavanjem vode in cvetja, s prekuhavanjem samo vode in celo »presna« različica. Velika količina sladkorja in citronske kisline naj bi dovolj varovala pred kvarjenjem in vretjem, vendar mi vseeno predlagamo različico s prekuhavanjem: vodo skuhamo skupaj s sladkorjem in citronsko kislino, deloma ohladimo, namočimo bezeg in limono, nakar to pustimo nekaj dni, da se sladka raztopina navzame okusa.

3. Kdaj nabrati bezeg

Ob tem samo še enkrat, čeprav vemo, da veste: nabirati je treba suhe cvetove, v dopoldanskem času, biti morajo odprti, a ne rjavi.

4. Cvetov ne operemo

Peremo jih ne, ker bi s tem odstranili cvetni prah – in tega vsekakor želimo obdržati. Preden namočimo, le dobro pogledamo za žužki in ušmi, te se rade držijo peclja. Potem ko smo namočili in pustili stati, vse skupaj precedimo skozi gazo in mi priporočamo, da se sirup nalije v vroče sterilizirane steklenice: to pa naredimo tako, da jih v pečici segrejemo na približno 100 stopinj.

5. Naš najboljši recept

Toliko o osnovah – in zdaj k receptu, ki nas navdušuje že drugo leto zapored. Bezgu smo dodali še za približno petino teže vode jagod; macerirale so se skupaj s cvetovi. Rezultat: naša šefinja kuhinje za poskuse Neli Selan pravi, da bo ta sirup odslej pri­pravljala doma. Odličen je: jagode, ki jih ožamemo, sirup navdajo z barvo, da žari na mizi, pustijo pa tudi pookus: na jeziku se najprej čuti bezeg, za njim še jagode. Mislimo tudi, da tu sploh ne morete pretiravati s količino jagod. Priporočamo vam torej bezgov sirup z jagodami.

Priporočamo tudi: Naši najbolj priljubljeni recepti za bezgov sirup
Fotografija: vicuschka/Getty Images
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana