To je najboljši bezgov sirup

Naš favorit za bezgov sirup. Dodamo mu jagode.

Temu grmu so od nekdaj pripisovali čarobnost, bil naj bi povezava med tem in onim svetom, še posebno radi so se ga držali razni vilinci, pa tudi v krščanskem svetu so znamenja radi postavljali v družbo bezga. Ima tako zdravilne kot rahlo strupene učinkovine, pri cvetju, ki ga uporabljamo tokrat, naj priporočimo, da je zato dobro odstraniti čim več zelenih pecljev. Za bezgov sirup pa se najdejo recepti s prekuhavanjem vode in cvetja, s prekuhavanjem samo vode in celo »presna« različica. Velika količina sladkorja in citronske kisline naj bi dovolj varovala pred kvarjenjem in vretjem, vendar mi vseeno predlagamo različico s prekuhavanjem: vodo skuhamo skupaj s sladkorjem in citronsko kislino, deloma ohladimo, namočimo bezeg in limono, nakar to pustimo nekaj dni, da se sladka raztopina navzame okusa. Ob tem samo še enkrat, čeprav vemo, da veste: nabirati je treba suhe cvetove, v dopoldanskem času, biti morajo odprti, a ne rjavi. Peremo jih ne, ker bi s tem odstranili cvetni prah – in tega vsekakor želimo obdržati. Preden namočimo, le dobro pogledamo za žužki in ušmi, te se rade držijo peclja. Potem ko smo namočili in pustili stati, vse skupaj precedimo skozi gazo in mi priporočamo, da se bezgov sirup nalije v vroče sterilizirane steklenice: to pa naredimo tako, da jih v pečici segrejemo na približno 100 stopinj.

Priporočamo še: Bezgov sirup, kot ga pripravi Bine Volčič

Jagode za barvo in pookus

Toliko o osnovah – in zdaj k receptu, ki nas je tako navdušil. Bezgu smo dodali še za približno petino teže vode jagod; macerirale so se skupaj s cvetovi. Rezultat: naša šefinja kuhinje za poskuse Neli Selan (Center kulinarike in turizma Kult316) pravi, da bo ta sirup odslej pri­pravljala doma. Odličen je: jagode, ki jih ožamemo, sirup navdajo z barvo, da žari na mizi, pustijo pa tudi pookus: na jeziku se najprej čuti bezeg, za njim še jagode. Mislimo tudi, da tu sploh ne morete pretiravati s količino jagod: ko se bo sezona razvila in bodo cenejše, bi si mi kar privoščili kakšno gajbico za tale sirup.

Manj nas je navdušil poskus z vinom: osnovo smo naredili po standardnem postopku, dodali pa vino sauvignon, in sicer za kislino. Žal premalo, ker se je v končnem izdelku popolnoma razgubilo. To je recept, ki seveda zahteva kuhanje, zaradi alkohola.

Sestavine

– 25 cvetov bezga
– 450 g jagod, 2 limoni
– 1,5 kg sladkorja, 50 g citronske kisline
– 2 l vode

Priprava

1. Suhe cvetove, ki smo jih pazljivo pregledali, razporedimo v večji lonec, najbolje s pokrovom, dodamo sladkor in citronsko kislino. Vse skupaj prelijemo z dvema litroma vrele vode.

2. Ko se mešanica malo ohladi, dodamo očiščene in prerezane jagode in dobro premešamo, jagode pa tudi malo pomečkamo. Nato lonec pokrijemo in na hladnem maceriramo 72 ur. Dva­krat na dan premešamo.

3. Po treh dneh precedimo skozi kuhinjsko gazo, potrudimo se z iztiskanjem.

4. Steklenice steriliziramo v pečici, v vroče nalijemo sirup, čim bolj do vrha, in dobro zatesnimo. Hranimo v hladnem, temnem prostoru.

Poizkusite še: Cheesecake brez peke z belo čokolado

Fotografije Mavric Pivk in Neli Selan/BIC Ljubljana

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed