Čaj, ki blaži stres in prinaša dober spanec

V hladnih dneh marsikatero težavo lahko preženemo s čajem.

Hladni, megleni in deževni dnevi lahko s sabo prinesejo marsikatero težavo. Prehladi, angine in pljučnice so tu in pomembno je, da skrbimo za visok nivo svoje odpornosti. Slabo vreme pa s seboj prinaša tudi slabo voljo, negativno energijo in slabo duševno počutje.

V zadnjih tednih smo veliko slišali (pa tudi občutili) o tem, kako slabo vreme vpliva na naše razpoloženje. Kakopak, na sončne dni smo seveda veliko lažje pozitivno naravnani. A odsotnost sonca še ni nujno razlog za »zimski obup«. Na srečo nam na pomoč lahko priskoči narava, pa ne le tako, da se sprehodimo po gozdu. Ob valovih slabe volje, negativne energije, povečanega stresa in slabega spanca se lahko obrnemo k zdravilnim zeliščem, ki jih bomo v nadaljevanju zvarili v čaj.

Kateri je pravi, se sprašujete?

Čaj lahko pripravimo iz marsikaterega zelišča in velikokrat ga že v vrečkah pripravljenega kupimo v trgovini. Izbiramo ga po okusu in aromi, ki nam je všeč, pozabljamo pa rek, ki smo ga slišali že v filmu Kekec. »Za vsako bolezen rož’ca raste,« je bil prepričan Kosobrin. Pa še res je.

Tokrat bomo s čajem poizkusili čim bolj temeljito odgnati zimsko anksioznost, razdražljivost in slabo počutje. Zato bomo posegli po zeliščih, ki pripomorejo k umirjenosti, boljšemu počutju in mirnemu spancu.

Pred strahovi, nemirnostjo in nespečnostjo naše telo varuje sivka. Že njen čudovit vonj močno pomirja, čaj iz njenih cvetov pa je še toliko bolj učinkovit. Prav tako lahko posežemo po trpljenki, vzpenjalki, ki ji mnogi pravijo tudi pasijonka. Ta odganja slabo razpoloženje in preprečuje nemir, ki se nas v dneh, ko redko ugledamo sonce, velikokrat poloti. Podobne lastnosti ima tudi melisa, ki pomirja in blaži živčne misli. Ne smemo pa pozabiti niti na baldrijan, ki ga velikokrat srečamo tudi v kapljicah, a je v čaju prav tako učinkovit.

Sedaj, ko poznamo učinkovine zelišč, pa je najbolje, da se odpravimo na bližnjo tržnico, v sili pa se lahko zatečemo tudi k zeliščem, pakiranim v čajne vrečke.

Za naš čaj bomo uporabili mešanico zgornjih zelišč, v vrelo vodo pa jih bomo zmešali po spodnjem receptu.

Recept (za 4 skodelice)

– 3 g baldrijana
– 3 g sivke
– 3 g melise
– 3 g trpljenke

Priprava

Suha zelišča zmešamo skupaj, ter jih prelijemo z vrelo vodo. Pustimo stati slabih 10 minut, nato pa čaj precedimo. Prelijemo v skodelice in po želji dodamo malce gozdnega medu.

Pa lahko noč!

Fotografija: Getty Images

Na portalu Deloindom.si preberite: Kolikokrat lahko oblečemo isto oblačilo
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed