Decanter 2019: Slovenci, ki so za svoja vina prejeli vrhunska priznanja

Decanter 2019: Slovenci, ki so za svoja vina prejeli vrhunska priznanja

Tako lepe uspehe so doživeli, da se spodobi: naštejmo slovenske vinarje, ki so na ocenjevanju ugledne revije Decanter minuli teden dobili pomembna priznanja za svoja vina.

Prejšnji teden smo vam že povedali, kako bi svoja vina opisali trije vinarji, ki delujejo na območju Brd in si bodo leto 2019 zapomnili po platinasti medalji: Ščurek za rebulo up, Marjan Simčič za leonarda ter Gašper Čarman, ki je tako lepo oceno prejel za svoj cabernet franc, ki se je rodil iz sodelovanja s Kletjo Brda. Vina, ki so »zrasla« v Sloveniji, pa so dobila še eno platino – ta je šla v Haloze, in sicer vinski kleti Gross za (šipon) furmint iglič, letnik 2016. Tudi to vino vinarja, ki ima sicer »naslov« v sosednji Avstriji, pri nas pa vinograde, je dobilo 97 točk. Ocenjevalci so v njem zaznali bogato aromo hruške, beli poper, hrast, med in začimbe. Svež, čist, trden značaj, so zapisali za to vino, ki raste na planoti Iglič, kjer grozde ves čas suši veter, za to vino pa se odločijo samo v najboljših letih.

Kaj pa zlate medalje?

Gorca je bila očit­no leta 2016 izjemna, kajti Gross je dobil zlato medaljo še za en šipon tega letnika, istoimensko gorco. Ta sorta pa je zaslužna še za eno zlato medaljo; klet Dveri-Pax je bila s svojim DP brutom (stoodstot­ni šipon) najbolje ocenjeno slovensko peneče se vino na tokratnem ocenjevanju – podobno, kot smo pri platinastih medaljah dvakrat poudarili sorto rebula. Kaj je mogoče pričakovati od te penine? Okus kivija, zelenega jabolka, tudi kutine in limone, ob tem pa bogat, mineralen in kremast učinek.

Erzetičevi iz Višnjevika v Goriških brdih so dobili zlato za svoj sivi pinot amfora letnika 2012, ki so mu ocenjevalci zlasti pripisali visoko energičnost. Vino v tej kleti, kot je mogoče sklepati iz imena, zori v glinenih amforah, vkopanih v zemljo. In še zadnja zlata medalja: drug konec Slovenije. Posavje. Janez Colnar je poslal svoj rose 2018 (modra frankinja, modri pinot) in dobil 95 točk. To je sicer ime, ki ga večina slovenskih ljubiteljev povezuje predvsem s cvičkom. Srebrnih medalj je bilo 41.

Preberite še: Kako pravilno shraniti sveža zelišča, da bodo zdržala čim dlje

Fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed