To je razlog, zakaj postanejo kozarci v pomivalcu motni (in kako se tega znebiti)

Gredo tudi vam na živce motni kozarci?

Zamislimo si scenarij. Pred časom ste kupili nov set kozarcev, ki so vam nadvse všeč, nad njimi pa so vsakič navdušeni tudi vaši gostje. Uporabljate jih že kakšen mesec, z njimi ste zadovoljni, nato pa nekega dne odprete pomivalni stroj, da bi jih čiste zložili nazaj v omaro. Ob pogledu nanje se zgrozite. Popolnoma motni so!

Kaj se je zgodilo?

Razloga za motne kozarce sta lahko dva. Vaši kozarci so najverjetneje motni zaradi pretrde vode. Voda, ki vsebuje preveč mineralov oziroma vodnega kamna, kot temu navadno pravimo, se lahko sčasoma nabere na stekleni površini. Prav tako je trda voda manj učinkovita pri spiranju detergenta s stekla, tako se na površini počasi naberejo tudi ostanki detergenta.

Druga možnost pa je, da so kozarci motni zaradi medsebojnega trkanja v stroju in površina stekla je tako načeta. Če so kozarci motni zato, je škoda žal nepovratna. Takšne kozarce navadno najdete v lokalih, kjer ti res veliko časa preživijo v industrijskih pomivalcih. Doma jih boste morali uporabljati in pomivati zelo dolgo let, da bodo postali takšni.

Kaj storiti?

Kot smo že omenili, je škoda, ki jo povzročijo leta uporabe, nepovratna, zato bo v drugem primeru pač potrebno kupiti nov set kozarcev. Če pa so kozarci motni zaradi trde vode, je stvar popolnoma rešljiva.

Ker motni kozarci pomenijo, da najverjetneje uporabljate preveč detergenta, katerega stroj ne more sprati, pričnite manjšati njegovo količino. Uporabite ga ravno toliko, da bo stroj učinkovito pomil posodo, a ne toliko, da bi na površini posode našli bele madeže. Prav tako bo prav prišel preparat za pomoč pri spiranju. Dolijte ga v pomivalni stroj in videli boste, da se bo stanje kozarcev počasi izboljšalo.

Najboljši pomočnik pri tovrstnih težavah pa je …

… kot smo že večkrat pisali, kis! Multipraktični pomočnik, s katerim lahko v gospodinjstvu očistimo praktično vse, nam bo pomagal tudi tokrat. Korito napolnite z mešanico tople vode in kisa v razmerju 1:1. V raztopino postavite kozarce, kjer naj se namakajo eno uro (ali vsaj 30 minut). Nato jih sperite z vodo in obrišite s suho krpo.

Preberite še: Sorte riža, po katerih je treba poseči, če želite skuhati pravo rižoto

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana