Kako narediti svež jabolčni sok brez sokovnika

Je to sploh mogoče?

Jabolka lahko v dobrih razmerah sicer počakajo kar lep čas, a bolj sveža, kot zaužijemo, več vitaminov vnesemo v svoje telo. Zato je najbolje, da že danes zagrizemo v sočne sadeže, odlično pa se bo prilegel tudi sveže iztisnjen jabolčni sok.

Sveži sokovi so izjemno koristni za naše zdravje in dobro počutje, a kaj, ko njihova priprava včasih pošteno umaže kuhinjo. Najpogosteje si zato pripravimo pomarančnega, saj zanj ne potrebujemo sokovnika. A ker drugim sadežem ne želimo delati krivice, smo malce pobrskali po nasvetih in naleteli na odličen trik. Od zdaj boste lahko brez težav poleg zajtrka srkali tudi sveže iztisnjen jabolčni sok. Če se boste seveda poslužili nasveta z Michelinovimi zvezdicami nagrajenih chefov iz San Francisca – Stuarta Brioze in Nicole Krasinski.

V svoji najnovejši knjigi State Bird Provisions: A Cookbook sta se jabolk lotila na popolnoma neobičajen način, rezultat pa je odličen in osvežilen sok polnega okusa, za katerega bi sicer potrebovali moderen in drag sokovnik.

Čeprav se zdi nemogoče, je postopek popolnoma preprost, zanj pa ne potrebujemo prav nobene moderne aparature. Sveža jabolka postavimo v zamrzovalnik, najbolje čez noč, saj morajo tam ostati osem ur. Nato jih vzamemo ven ter pustimo, da se popolnoma odtalijo na sobni temperaturi. Jabolka bodo za to potrebovala približno tri ure.

Postopek zamrzovanja in taljenja bo jabolka neverjetno zmehčal in pripravljena bodo na naslednji postopek. Iztiskanje soka. Tega se boste najlažje lotili, če jih izkoščičite ter kose nato ožamete z rokami, lahko pa jih tudi naribate in ožamete manjše koščke. V vsakem primeru bo sveže iztisnjen sok obdržal bogato koncentrirano jabolčno aromo in sladkost, zdrava pijača pa bo pripravljena v krajšem času, kot bi oprali umazan sokovnik.

In da ne pozabimo: Jabolčnih tropin nikar ne zavrzite. Uporabite jih lahko za polnilo okusne pite ali pa z njimi nadomestite jajca v pecivu. Kako lahko storite slednje, preverite tukaj.

Zgoraj omenjeno knjigo Stuarta Brioze in Nicole Krasinski, ki sicer poveljujeta v kuhinji prestižne restavracije v San Franciscu, State Bird Provisions: A Cookbook, si lahko naročite na spodnji povezavi, v njej boste našli marsikateri trik, ki vam bo olajšal vsakdanjo kuho.

Foto: Book Depository

Poskusite še: Preprost jabolčni tart

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.