Kako uživati v pivu, a se izogniti pivskemu trebuščku?

Pa smo tam – pri pivu in pivskem trebuščku. V zadnjih letih, ko je pivo postalo popularnejše kot kdaj prej, se je merici dobrega zvarka težko upreti.

Pivo pa ni le osvežilno, temveč tudi redilno. Ko pijemo alkohol, naše telo namreč začasno preneha kuriti maščobo, dehidracija, ki sledi popitemu alkoholu, oteži normalno delovanje metabolizma, poleg tega pa se pivo ponaša s precej kalorijami. Nekaj kozarcev nam torej lahko kaj hitro prinese neželene kilograme, a kot piše portal Medical Daily, obstajajo načini, kako se jim izogniti. In ker smo stopili v toplejši del leta in si gotovo tudi vi kdaj zaželite kozarec točenega, predlagamo, da v prihodnje upoštevate spodnje preproste nasvete.

Pijte počasi in enakomerno

Naša jetra potrebujejo približno eno uro, da predelajo eno merico pijače, zato je dobro, da pivo pijemo počasi. Če ga bomo prehitro, bomo telesu onemogočili sprotno porabo kalorij in tako bo začelo na nezaželena mesta odlagati večje količine maščobe. Torej, počasneje ko bomo pili pivo, manj možnosti je, da se bodo nabrali kilogrami.

Pijte veliko vode pred, med in po pitju piva

Znano je, da voda preprečuje alkoholnega mačka, pomagala pa vam bo tudi pri učinkoviti presnovi piva. Ker je alkohol diuretik, bomo, čeprav nam pivo daje občutek hidracije, kmalu dehidrirali. Telo tako ne bo moglo učinkovito presnavljati, zato je nujno, da vsak kozarec piva pospremimo z vsaj enako ali večjo merico vode.

Ob pivu si privoščite proteinski prigrizek

Beljakovine igrajo pomembno vlogo pri presnovi alkohola, zato je dobro, da si ob kozarcu piva privoščimo tudi nekaj za pod zob, še bolje pa je, da si, preden se namenimo na pijačo, privoščimo kakovosten obrok. Kos tunine, piščanca ali purana bo našemu telesu pomagal absorbirati alkohol ter presnoviti pijačo, s tem pa se bomo izognili tudi napihnjenemu pivskemu trebuščku.

Preberite še: Tudi vi napačno shranjujete penino?

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana