Kuhano vino: 3 recepti znanih kuharskih mojstrov

Temperature so primerne, da si končno omislimo kuhano vino. Izbrskali smo recepte, ki navdušujejo številne ljubitelje tega opojnega zimskega napitka.

Preprosti recepti za kuhano vino Jamieja Oliverja, Gordona Ramsaya, Michelinov vodnik pa izpostavlja postopek Wolfganga Rannerja. Mi smo skuhali vse, še posebno pa nas je navdušil Jamiejev, saj s kuhanjem sirupa zares doseže močnejše okuse, ohrani alkohol in pravo vinsko aromo.

Izberite tistega, ki vas najbolj prepriča, nikar pa ne pozabite, da moramo za dober rezultat vedno uporabiti tudi dobre sestavine, še posebno vino. Kar pa je najpomembnejše, vina ne smemo prevreti! Priporočamo uporabo kuhinjskega termometra, kajti tekočine ne smemo segreti čez 70 stopinj, saj bo alkohol izhlapel.

Michelinov vodnik priporoča recept mojstra Wolfganga Rannerja

Sestavine Za 7 do 10 oseb

  • 1 limona, narezana na rezine
  • 2 narezani pomaranči
  • 1 cimetova palčka
  • 2 janeževi zvezdi
  • 4 brinove jagode
  • 5 celih klinčkov
  • med ali sladkor po okusu
  • 250 ml pomarančnega soka
  • 750 ml belega vina

Priprava

1. Limono, pomarančo, cimet, janeževe zvezde, brinove jagode in klinčke stresemo v lonec, ki naj premore vsaj liter tekočine.

2. Dolijemo vino in pomarančni sok.

3. Dodamo sladkor ali med po okusu in mešamo toliko časa, da se sladilo stopi (ognja še nismo prižgali).

4. Mešanico segrejemo na blagem ognju in kuhamo 10 minut. Vino ne sme močno vreti, saj bo alkohol izhlapel.

5. Nato ogenj ugasnemo in počakamo, da kuhano vino počiva 20 minut.

6. Precedimo in postrežemo.

Priporočamo tudi: Penine – katera je prava zame?

Jamie Oliver najprej naredi sirup

Sestavine za 10 oseb

  • 2 klementini
  • 1 limona
  • 1 limeta
  • 200 g kristalnega sladkorja
  • 6 celih klinčkov
  • 1 cimetova palčka
  • 3 sveži lovorovi listi
  • muškatni orešček (ki ga naribamo z 12 potezami)
  • 1 strok vanilje
  • 2 buteljki rdečega vina (priporoča chianti)
  • 2 janeževi zvezdi

Priprava

1. Z ročnim lupilcem olupimo klemetine, limono in limeto.

2. Sladkor stresemo v večjo posodo in jo postavimo na srednje močan ogenj. Dodamo olupljeno lupino citrusov in sok klementin.

3. Dodamo klinčke, cimet, lovor, muškatni orešček, vaniljo (ki smo jo razpolovili podolgem) in toliko vina, da prekrije sladkor.

4. Mešanica naj se kuha toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi, šele nato jo zavremo. Brbota naj 4 do 5 minut, da nastane gost sirup.

5. Ko je sirup pripravljen, zmanjšamo ogenj, dodamo janeževo zvezdo in preostalo vino. Vino nežno grejemo približno 5 minut, da postane toplo. Nato ga takoj postrežemo.

Preberite tudi: Zakaj gina ne smemo kuhati

Gordon Ramsay v kuhano vino doda portovec

Za 4 do 6 oseb.

  • 750 ml kakovostnega rdečega vina
  • 150 ml porta ruby
  • 125 g rjavega sladkorja
  • 2-3 janeževe zvezde
  • pol žličke klinčkov
  • 3 lovorove liste
  • 2 cimetovi palčki
  • za palec ingverja, grobo nasekljanega
  • 1 pomaranča, narezana na kose

Priprava

1. Obe vini zlijemo v večjo posodo in ju segrejemo.

2. Dodamo sladkor. Ko se ta raztopi, pridenemo še vse začimbe.

3. Grejemo 5 minut in smo pazljivi, da vino ne zavre!

4. Postrežemo toplo (priporočljivo je pri 55 °C).

Namig: Začinimo lahko povsem po svojem okusu, Gordon pa nam še posebno priporoča, da dodamo limonsko travo, kardamom ali dober liker.
Priporočamo še:  Zakonitosti priprave najboljše vroče čokolade
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed