Miti o mineralni vodi: Ali mehurčki odžejajo enako kot voda iz pipe?

Mineralne vode se drži kar nekaj mitov.

Mineralna voda, ki vsebuje mehurčke oziroma CO2, je pri nas precej priljubljena pijača, v Ameriki pa so potrošniki v zadnjem letu zanjo zapravili kar 1,8 milijard dolarjev. O njenih pozitivnih učinkih na zdravje lahko preberete marsikaj, obstaja pa tudi mnogo mitov o morebitnih slabih lastnostih.

Marsikdo se vpraša, ali je mineralna voda enako dobra za hidracijo kot tista, ki priteče iz pipe. Prav tako smo na internetu zasledili, da naj bi mehurčki v mineralni vodi škodovali zobni sklenini in celo kostem.

O tem, kateri izmed mitov torej držijo in kateri ne, preberite spodaj.

Mit številka 1: Mineralna voda škoduje zobni sklenini.

Kot piše ameriški Journal of the American Dental Association, je pH vode s CO2 vreden približno 5, kar je še vedno previsoko, da bi lahko škodoval sklenini. To seveda velja le za mineralno vodo in ne za druge pijače z mehurčki, katerih vrednost pH je popolnoma drugačna.

Mit številka 2: Mineralna voda kostem odteguje kalcij in povzroča osteoporozo.

Na spletu lahko zasledite trditve, da uživanje mineralne vode lahko škoduje vašim kostem ter povzroči celo osteoporozo. Nedavno so opravili raziskavo, kjer je ena skupina testirancev dnevno spila liter mineralne vode, kontrolna skupina pa je pila običajno vodo iz pipe. Po osmih tednih so opravili teste, ki niso pokazali nobenih razlik v gostoti kostnega tkiva.

Mit številka 3: Z mineralno vodo slabše hidriramo svoje telo

Časopis Huffington post je ovrgel še en mit. Mineralna voda vas bo namreč ravno tako odžejala kot običajna iz pipe, so ugotovili na eni izmed ameriških klinik. Njeno uživanje je tako enako priporočljivo kot pri običajni vodi, izogibajte pa se je le, kadar telovadite. Ko boste fizično aktivni, vas namreč mehurčki utegnejo motiti, saj napihujejo.

Preberite še: Parižani si postavljajo fontane z brezplačno gazirano vodo

Fotografija: Unsplash/rawpixel

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana