Osnovna pravila in prepovedi za bleščeče vinske kozarce

Naj se svetijo!

Ko gosti odidejo, za seboj pustijo vinske kozarce. Kakšno je pravilo? Jih je nujno pomiti ročno ali lahko uporabimo pomivalni stroj? Mark Protheroe, sommelier in solastnik znanega avstralskega lokala Recreation bistro and bottle shop, za portal Good Food svetuje, da je s pomivanjem bolje počakati do naslednjega dne, saj boste tako manj verjetno razbili katerega izmed kozarcev.

Toplo priporoča tudi uporabo pomivalnega stroja. Ti so v zadnjih letih namreč veliko bolj napredno izdelani, zato bojazni, da bi vibracije med pomivanjem strle kozarec, ni. A po končanem programu je natančno loščenje stekla ključnega pomena.

Da se bodo vaši kozarci od zdaj naprej čudovito bleščali, spodaj preberite ključna pravila in prepovedi, ki jih morate storiti in ne smete zagrešiti, ko pride do steklovine za posebne priložnosti.

DA …

1. Preden kozarec položite v pomivalni stroj, ga obrišite z mokro namiljeno krpo. Tako se boste znebili morebitnih odtisov šminke in ostankov hrane, ki bi se lahko pri visoki temperaturi zasušili na stekleno površino.

2. Poskrbite, da ima vsak kozarec okoli sebe dovolj prostora, da se v pomivalnem stroju ne more trkati ob drugo posodo.

3. Ko kozarce zložite iz pomivalnega stroja, jih obrišite s suho krpo. Tako boste s stekla odstranili vonj po milu in morebitne motne lise.

4. Imejte v mislih, da lahko trda voda na steklu pusti madeže vodnega kamna. Pomagajte si s poliranjem.

5. Kozarce shranjujte obrnjene navzgor, saj boste v nasprotnem primeru tvegali, da okrušite robove.

NE …

1. V pomivalnem stroju nikakor ne tvegajte svojega poročnega kristala – tega raje pomijte ročno ter ga dobro zloščite.

2. Ne pretiravajte z detergentom. Odvečna milnica bo na steklu pustila mavrične madeže.

3. Ne uporabljajte abrazivnih sredstev in močno dišečih detergentov. Namesto tega uporabite beli kis, pomagate pa si lahko tudi s sredstvom za pomivanje kavnega avtomata. Pomivanje bo najbolj učinkovito, če kozarce čez noč namočite.

4. Pri brisanju kozarcev ne uporabljajte krožnih gibov.

5. Ne uporabljajte krpe, ki ji je bil med pranjem dodan mehčalec, saj bo ta na kozarcih pustil vidne sledi in vonj.

6. Ne shranjujte kozarcev tam, kjer hranite začimbe, sveče ali druge dišave. Kozarci bodo namreč prevzeli vonj in oskrunili okus vina, ki ga boste natočili vanje.

Rešite test: Kateri zvezdniški chef ste?

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana