Pozabite na kuhano vino in topel džin – vroči aperol je letos »in« (imamo recept)

Med sprehodom po stojnicah, ki so nanizane sredi Ljubljane, smo razmišljali, kaj je letos »in«: kuhano vino ali nemara vroči džin? Pa so nam prodajalci povedali, da ne eno ne drugo. Letos je čas za vroči aperol!

In kako se ta pripravi? Na ljubljanskih prazničnih stojnicah smo izvedeli le par okvirnih namigov, potem pa doma naredili nekaj poskusov in zapisali spodnji recept za vroči aperol, ki se nam zdi res zmagovalen.

Namigi prodajalcev iz središča Ljubljane so zajemali te korake: najprej skuhamo pomarančni sok z dišavami, nato nekoliko ohladimo in dolijemo aperol.

Katere dišave naj uporabimo? Pravšnje bodo tiste, ki so sicer namenjene za pripravo kuhanega vina, lahko pa sami pripravimo košček cimetove skorjice, nekaj klinčkov in janeževo zvezdo, košček vaniljeve palčke …

Česa ne priporočamo: uporabe mletih začimb (cimeta, pimenta, klinčkov in podobno), saj te začimbe obarvajo oziroma obledijo živahno barvo pomarančnega soka, močne barve pa potem ne more obuditi niti živahno oranžni aperol.

Vroči aperol

Za 2 osebi.

  • 2 dl pomarančnega soka
  • 1 vrečka začimb za kuhano vino (ali: košček cimetove skorjice, 2 klinčka, janeževa zvezda)
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • 2 rezini pomaranče
  • 0,5 dl aperola

Priprava

1. Pomarančni sok segrejemo skoraj do vretja, nato dodamo začimbe in vaniljev sladkor.

2. Pomešamo, odstavimo in počakamo približno 5 minut, da začimbe naredijo svoje, sok pa se malo ohladi.

3. Nato odstranimo vrečko (oziroma odcedimo) ter odišavljenemu vročemu pomarančnemu soku dolijemo aperol. Pijačo nalijemo v dva kozarca.

4. Okrasimo z rezinama pomaranče. Postrežemo.

Priporočamo še: Kuhanček: ta pijača je za pripravo še boljša od vina

Fotografija: Črt Piksi

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana