Presenečeni boste, katera je najbolj vroča pijača te sezone

Pijača, ki vas bo navduševala v 2018, je …

Rum! Pred nekaj leti smo ob poletnih večerih vsi pili oranžni aperol, lansko poletje pa so svoj preporod doživeli špricerji in gin. Tako kot v modi se namreč tudi v svetu kulinarike spreminjajo trendi, poznavalci alkoholnih pijač pa to sezono žaromete usmerjajo k rumu.

Destilirana alkoholna pijača, katere glavna sestavina je melasa sladkornega trsa, večinoma prihaja s Karibskih otokov, zahvaljujoč Disneyevemu filmu pa jo pogosto povezujemo s pirati. Ti pa je niso uživali le na filmskem platnu, temveč je s pijačo močno prepletena karibska pa tudi angleška zgodovina. V tradicionalno pridelano pijačo, ki je v zadnjih letih zašla v ozadje omaric z alkoholom, zato nikar ne gre dvomiti, saj se letos po besedah Emmali Stenhouse, ambasadorke zelo znanega ruma Sailor Jerry, rum podaja na misijo širjenja karibske sproščenosti. Na gin torej pozabite in se poučite o rumu.

Priporočamo še: Gin tonik: skrivnosti za popolno mešanico

Pijača iz sladkornega trsa dozori v lesenih sodih, kjer se stara precej dolgo. Daljši čas staranja izboljšuje aromo ter zmanjša delež nečistoč, iz rumene pijače kmalu nastane rjava, a kot opozarjajo poznavalci, barvi ruma nikar ne zaupajte preveč. Da bi prikazali kakovost, mnogi proizvajalci dodajajo temno barvilo.

Pri izbiri prave steklenice bodite torej pozorni, nato pa se pripravite na raziskovanje novih okusov. Rum to sezono namreč preseneča z novimi in nadvse inovativnimi mešanicami koktejlov, luč sveta pa so ugledale tudi mnoge nove in butično zasnovane znamke te pijače. V večini prihajajo z Jamajke in Barbadosa, nadvse trendi pa so tudi nekonvencionalno zvarjeni iz Londona in Japonske.

Tako kot pri viskiju, lahko tudi v rumu okusite različne arome. Ob zmernem treningu brbončic boste kmalu zaznali noto tobaka ali kave, morda celo kokosa.

Če želite res doživeti pravo karibsko izkušnjo, bodite pozorni na znamke La Hechicera, Tamaka, The Duppy Share in Ron Zacapa, sicer pa se lahko pri mešanicah zanesete na dobre stare klasike. Daiquiriji, mojitoti in pina colade bodo vedno gladko stekli po grlu, seveda pa nikakor ne bosta škodila okusno inovativen preobrat in eksperimentalna osebna nota.

Preberite še: Ali znate naročiti martini?

Fotografija: Thinkstock
Vir: Lovefood.com

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana