Priprava na praznike: sladka in alkoholna darilca

Zdaj je še čas, da jih pripravimo do praznikov za morebitna darila.

Konec novembra, v začetku decembra je že čas, da začnemo razmišljati o darilih, zlasti če jih nameravamo narediti sami. V zadnjih letih so precej priljubljeni domači shranki v kozarcih, na primer marmelade, namazi, želeji in omake, pa tudi pijače, bodisi sadni sokovi in sirupi bodisi žganja in likerji. Marmelade, kompote in podobno smo letos že skuhali, kakšne borovnice ali zelišča pa še lahko namočimo v domače žganje.

Sorodne vsebine: Deci vina = skoraj deset minut teka

V ličnih majhnih stekleničkah, opremljenih z ročno izdelanimi nalepkami, bodo prav lepo darilo. Sadje v alkoholu in likerji so priljubljeni aperitivi, lahko jih ponudimo h kavi ali za poobedek.

Za liker v alkohol namočimo sadje ali zelišča in pustimo določen čas stati. Pod vplivom alkohola se iz dodanih sestavin izločijo aromatične snovi, ki bodo dale likerju okus in vonj. Učinek alkohola poveča dodani sladkor, vse skupaj pa zavira rast mikroorganizmov, kar po domače pomeni, da se pijača ne bo pokvarila.

Za pripravo likerja lahko uporabimo tako imenovani vinski cvet, to je od 70- do 96-odstotni etanol, ki ga kupimo v lekarni. Tako močan alkohol seveda ni za pitje, stopnjo alkohola zniža namočeno sadje, po potrebi pa liker zmešamo z vinom ali destilirano vodo. Še bolje pa bo, če bomo uporabili katero koli žganje, na primer sadjevec, žitno žganje, konjak, vodko, rum, ki imajo nižjo vsebnost alkohola, zato jih ni treba redčiti.

Osnovni recept za sadni liker je preprost. Na pol kilograma izbranega sadja damo četrt kilograma sladkorja in 7,5 dcl žgane pijače. Posodo zapremo in za nekaj tednov postavimo v temen in hladen prostor. Potem precedimo skozi gosto krpo in dobimo bistri liker. Čas zorenja likerja je odvisen od vrste sadja. Jagodičje, na primer borovnice ali brusnice, naj stojijo v žganju od tri do štiri tedne, pečkato sadje, to so na primer hruške, jabolka ali kutine, od štiri do šest tednov, koščičasto sadje, kot so višnje, slive ali češnje, pa do osem tednov.

Podobno pripravimo zeliščni liker, opozorimo le na nekaj razlik. S 3,5 dcl žganja zalijemo zelišča v posodi, to zapremo in postavimo v temen, vendar topel prostor. Po dveh tednih vsebino precedimo; 350 g sladkorja zavremo v 4 dcl vode in mešamo, da se raztopi. Primešamo k precejenemu žganju, znova pretočimo in steklenice zapremo.

Besedilo: Alenka Kociper
Foto: Brooke Lark/Unsplash

Poskusite še:

Šipkov liker

Dubrovniški rožni liker

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.