Rejuvelac, napitek za zdravo črevesno floro, ki ga naredimo sami

Napitek s podaljšanim delovanjem.

Rejuvelac je izumila Američanka Ann Wigmore, ki se je ukvarjala predvsem s pridelavo žitne trave in njenimi zdravilnimi lastnostmi. Revitalizacijski učinek njene prehrane priznava tudi uradna znanost. Rejuvelac lahko iz katerega koli žita naredimo tudi sami, pomembno je le, da ima zrno kalček. Gre ze zelo bogato fermentirano pijačo, polno vitaminov (B, E, C), mineralov, beljakovin, ogljikovih hidratov, zlasti pa encimov, ki pomagajo pri prebavi. Vsebuje tudi veliko laktobacilov, ki so ključnega pomena za dobro delovanje črevesja. Tudi zato je pitje rejuvelaca zelo pomembno za organizem. Za zdravo črevesno floro ga je priporočljivo spiti vsaj pol litra na dan. Začnemo z manjšimi količinami, da vidimo, kako se telo odzove. Ugodno deluje na črevesje, saj mu povrne dobre bakterije, je osvežilen z rahlo sladkastim fermentiranim okusom in primeren tudi za vegane ter presnojedce.

Sestavine

– 100 g ajde
– steklen kozarec

Priprava

1. Hladno luščeno kaljivo ajdo najprej preberemo, da odstranimo nečistoče, jo dobro speremo in namočimo za 24 ur. Nato jo 48 ur kalimo, da dobimo majhne kalčke.

2. Nakaljeno ajdo stresemo v kozarec, nalijemo vodo do vrha, dobro zapremo, postavimo na kuhinjski pult in fermentiramo še 48 ur. Tekočina mora biti čista, na pogled skoraj prozorna, in mora imeti lep sladkoben vonj. Po končani fermentaciji jo odlijemo in hranimo v hladilniku največ pet dni.

Priporočamo še: Osem zlatih pravil za pripravo izvrstne rižote

Recept: Suzana Kranjec
Fotografija: Suzana Kranjec

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana