Sirup iz šetraja in timijana

Navdih smo dobili pri poznavalki breglutenske prehrane Suzani Kranjec. Poskusite ga s tonikom in pomarančnimi rezinami, pa dodaja Mirjam Grilc. Če seveda ujamete še dovolj sončnih dni.

Letos, ko je zares posebno leto, ko intuitivno znova obujamo sposobnosti delanja shrankov, so bili naša redna uspešnica sirupi in danes vam ponujamo še enega, ki je bil pravzaprav povod za naše raziskovanje: Suzana Kranjec, ki jo bralci Odprte kuhinje dobro poznate kot gospo, ki je morala zaradi lastnih zdravstvenih okoliščin zares dobro naštudirati brezglutensko prehrano, je objavila, da dela sirup iz šetraja, in sicer za odkašljevanje. Takoj smo morali preskusiti še mi, pa še oplemenitili smo ga z drugimi zelišči.

Vrtni in kraški šetraj

Pri nas na vrtovih najdemo dve vrsti šetraja: eden je omenjeni vrtni (Satureja hortensis), ki je v tradicionalni, vsaj celinski slovenski kuhinji bolj razširjen kot njegov bratranec, kraški šetraj (Satureja montana): verjetno je razlog v tem, da je prvi vseeno po okusu milejši, drugi pa ima dodano vrtno vrednost v tem, da je trajen in ga lahko uporabimo celo na okrasnem vrtu.

In tako kot si marsikdo ne zna predstavljati piščančjega »ajmohta« – ali sploh katere koli obare – brez trenutka, ko izmed zob potegne rogovilce tega zelišča, ga drugi uporabljajo pri kuhanju stročnic in pravzaprav vseh jedi, ki so nekoliko težje. V deželah in pokrajinah, ki jim danes pravimo Nemčija in od koder je enoletna rastlinica domnevno doma, še danes najdemo številne klobase, v katerih prepoznamo ta okus. Nepogrešljiv je v jedeh z ovčetino, tržiške bržole, so nam povedali, bi morale biti pripravljene tako, da so vse zelene od šetraja.

Zdravilne lastnosti

Skupna lastnost obeh, ki ju najdemo pri nas, je, da vsebujeta snovi, ki blagodejno in pomirjujoče delujejo na prebavo. A zanimivo: v zdravilstvu niti ni zelo uveljavljen, čeprav premore še lep šopek drugih koristnih učinkovin, ki so jih ljudje imeli priložnost začutiti v več kot dva tisoč letih, kolikor daleč sega dokumentirana uporaba tega zelišča na evropskih tleh. Celo tiste snovi, ki dokazano delujejo na prebavo, mu niso omogočile, bodimo odkriti, da bi se izvil iz kategorije zelišč, kot so majaron, bazilika in podobna.

Kaj so mu torej dokazali zeliščarji in poznavalci tradicionalne uporabe rastlin: je antiseptičen in astringenten, vsebuje pa tudi snov, ki je v zadnjem času kar zanimiva kot predmet raziskovanja protirakavega delovanja: karvakrol. V šetraju ga je veliko, a ne toliko kot na primer v divjem origanu, ki pa se tako ali tako ne uporablja v kulinariki. Šetraju pripisujejo tudi precejšen afrodizični potencial, ampak to se pogosto primeri rastlinam, ki imajo močan, poprast okus.

Sirup iz šetraja in timijana

  • vrtni šetraj
  • kraški šetraj
  • vrtni timijan
  • cvetovi poljskega timijana (materine dušice)
  • citronasti timijan
  • limona
  • sladkor

Priprava

1. Z vejic osmukamo listke obeh šetrajev in timijanov, limono narežemo na rezine.

2. V steklen kozarec damo na dno kraški šetraj, potresemo s sladkorjem, nato po sladkorju položimo tanke rezine limone. Enako ponovimo z vsemi zelišči, nanje potresemo sladkor in obložimo s koluti limone.

3. Kozarec zapremo in postavimo na čim bolj močno sonce za nekaj dni. Poskrbimo, da bo stal na mestu, kjer bo sonce ves dan.

4. Ko se sladkor stopi, sirup precedimo in shranimo.

Namig: Količin namenoma ne navajamo, prilagodite jih velikosti kozarca, v katerem boste pripravljali sirup, in seveda svoji zalogi zelišč.
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana