Slovenski festival vin: znani so nagrajenci naše nagradne igre

Lani smo se imeli vrhunsko na Slovenskem festivalu vin, zato letos kar ponavljamo shemo: z nami bodo vina okušali …

Zanimanje za obisk na Slovenskem festivalu vin v okviru naše nagradne igre je bilo izjemno, izžrebali pa smo udeležence jutrišnje delavnice, ki bodo s seboj pripeljali še nekoga:

  • Benjamin Kotnik, Grobelno
  • Marina Noč, Ljubljana – Črnuče
  • Luka Grm, Ljubljana – Črnuče
  • Ana Gril, Ljubljana
  • Petra Brkić, Ljubljana

Iskrene čestitke in na zdravje!

Vodil bo somelje Valentin Bufolin

Lani smo si festival ogledali pod vodstvom someljeja Valentina Bufolina, ki je vodil posebej bralce OK. Med tako številnimi vinarji, letos jih je napovedanih okrog 150 s približno 500 vini, je vodstvo vedno dobrodošlo, sicer obiskovalec zlahka izgubi fokus. Bufolin bo z nami tudi letos, saj bo znova vodil delavnico. Skupaj s profesorico dr. Tatjano Košmerl z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pa še eno: Košmerljeva je bila med drugim predsednica sedmerice, ki je ocenjevala 119 vzorcev, ki so se na letošnjem festivalu potegovali za uvrstitev med prve tri. In tudi te zmagovalce bodo predstavili na dveh delavnicah, tako v četrtek kot petek.

Najboljši so že znani

Največ vzorcev je bilo poslanih v kategoriji mirnih belih vin in tu je žirija najbolje ocenila chardonnay 2015 iz kleti Vina Jelenič iz okolice Kostanjevice na Krki, torej z Dolenjske. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila renski rizling (Vina Joannes, Boštjan Protner) in chardonnay Lanthieri (Vipava 1894). Na drugem mestu po zastopanosti so bila rdeča vina in tu je žirijo najbolj prepričala zvrst Fino rdeče 2015 iz vipavske kleti Ferjančič iz merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca, s 15 vol. odstotki alkohola. Drugo in tretje mesto sta pripadla Moro Margeriti iz kleti Moro ter Planti rdeči (Posestvo Štokelj). In še dve kategoriji – peneča bela in rose vina. Med belimi je na 22. slovenskem festivalu vin najboljša Isteničeva penina Prestige extra brut 2013, pred dvema zlatima radgonskima peninama, na drugo mesto je komisija dala selection brut. Isteničevi so poslali tudi penino, ki je dobila največ točk med roseji: Gourmet rose brut 2015, sledita ji Joker Zara (Vino Kozinc) in suha zlata radgonska penina rose.

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed