Zakonitosti priprave najboljše vroče čokolade

Sneg in skodelica vroče čokolade sta najboljši par.

Pred časom smo za tiskano OK obiskali priljubljenega slaščičarja in poznavalca čokolade Gorazda Potočnika, ki je jasno in glasno priznal: »V Sloveniji se običajno pije vroča čokolada, ki je zgolj približek tistega, kar bi morala biti, saj nam v resnici ponujajo napitek, zgoščen s koruznim škrobom. V mešanici je še najmanj čokolade, to je težka jed, zato bi morali s tem prenehati.« Pa ne le kvazi napitki po lokalih, tudi že pripravljene mešanice, ki jih lepo in mamljivo zapakirane kupimo v trgovini, vedno razočarajo, saj spominjajo ali na čokoladni puding ali na navaden kakav.

Rešitev? Mi si dekadentni napitek delamo sami, pri tem pa sledimo štirim pravilom, ki nas nikoli ne razočarajo.

1. Izbira čokolade

Za pripravo vroče čokolade morate vedno uporabiti takšno z visokim deležem kakava. Priporoča se z vsaj 60-odstotnim deležem kakava, najpogosteje pa se uporablja s 75-odstotnim deležem kakava. Ščepec soli bo še poudaril njen okus.

2. Polnomastno mleko in smetana

Vroča čokolada mora biti gosta in bogata. To dosežemo tako, da čokolado raztopimo z vročim mlekom in smetano. Nekateri mojstri iz sveta čokolade svetujejo, da se uporabi razmerje 50:50, torej polovico smetane in polovico mleka, nekateri pa količino smetane zmanjšajo. Za vegansko različico posezite po kokosovem mleku in smetani.

3. Ne uporabljajte zgoščevalnih sredstev

Če želite uporabiti manj čokolade, boste za doseganje gostote verjetno posegli po koruznem škrobu, a potem si raje skuhajte puding. S tem čokoladnim napitkom se ne nacejamo, privoščimo si ga v manjših količinah, zato ga pripravimo tako, kot je treba. Navsezadnje, čokolada je lahko tudi zdrava.

4. Tako bo zares gladka in svetleča

Za svilnat učinek mora napitek dvakrat zavreti: prvič, ko segrejemo mleko in smetano ter prelijemo narezano čokolado, da se raztopi, in drugič, ko lonec ponovno postavimo na zmeren ogenj, da čokolada zabrbota. Pomagamo si lahko tudi s paličnim mešalnikom.

Foto: Thinkstock

Preberite še: Dobili smo novo čokolado naravno rožnate barve

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana