Recept za pomarančni punč, ki je pravi hit na salzburškem adventnem sejmu

Navodila za pripravo punča, ki si ga tako radi privoščimo v božičnem času, smo dobili naravnost iz Avstrije, kjer je uspešnica med sprehajanjem po bleščečih ulicah.

Če so tudi vas zamikali adventi sejmi v naši bližini in ste prebrali tako reportažo iz decembrske Ljubljane kot tudi utrinke z okusnega pohajkovanja po zagrebških ulicah, je čas, da zavijemo še malo proti severu, do Salzburga. Tam je pravi hit pomarančni punč!

Spletni viri pravijo, da je punč alkoholna pijača, ki izhaja iz Indije. Ime zanjo naj bi v Hindujščini označevalo pet sestavin iz prvotnega recepta, in to naj bi bili: klinčki, kardamom, ingver, cimet in koromač. Hitri opis v spletni enciklopediji še povzema, da naj bi punč v Evropo prinesli Angleži, in sicer v 17. stoletju.

Odtlej je ta omamni napitek doživel mnoge različice, recepture pa se dandanes razlikujejo od kuharja do kuharja, od stojnice do stojnice, od mesta do mesta.

V Salzburgu, kjer je ta pijača pravcati hit božičnih sejmov, ga denimo pripravijo iz belega vina in ruma, dodajo pa še pomarančni in limonov sok. Od začimb izberejo cimetovo skorjico in nageljnove žbice.

Na turistični organizaciji v Salzburgu, od koder so nam te dni prijazno poslali recept za pomarančni punč, ki ga najdete na marsikateri stojnici na adventnem sejmu, seveda omenjajo še dve sestavini, in to sta sladkor ter voda.

Priporočamo tudi: Pozabite na kuhano vino in topel džin – vroči aperol je letos »in« (imamo recept)

Pomarančni punč

  • 9 pomaranč
  • 2 limoni
  • 1 cimetova skorjica
  • 60 ml ruma
  • 4 nageljnove žbice
  • 80 g rjavega sladkorja
  • 300 ml belega vina
  • 300 ml vode

Priprava

1. Pomaranče in limone razpolovimo ter ožamemo.

2. V lonec odmerimo vodo in belo vino, dodamo še sok limon in pomaranč ter pristavimo na štedilnik.

3. Po petih minutah dodamo še ostale sestavine, torej nageljnove žbice, cimet, rum ter sladkor. Ko skoraj zavre, odstavimo.

4. Pustimo pol ure, da začimbe naredijo svoje.

5. Nato precedimo skozi gosto cedilo in pretočimo v novo ponev. Še enkrat na hitro zavremo.

6. Malo ohladimo in postrežemo.

Priporočamo še: Svileno kremast jajčni liker

Fotografiji: Špela Ankele in turistična organizacija v Salzburgu

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana