TOP 5 decembrskih napitkov

Ste za nekaj novega? Mi: v okviru razumnega. Letos nas bolj privlači klasika – je pa res, da je celo na področju toplih in hladnih pijač ter koktajlov nekaj znamenitosti, ki jih sploh ne poznamo. In tako imamo lahko oboje hkrati: klasiko in novost.

1. Irska kava

December je tisti mesec, ko se bolj gurmansko razgledamo, vložimo več časa celo v pripravo napitkov. Še vedno pa ostaja dejstvo, da nobeden med njimi ne izpodrine s prvega mesta kave: prva jutranja, ki nam da moč za nov dan, naj ostane natančno taka, kot ste si jo, če ste pravi kavoljub, dodelali v letih priprave. Lahko pa je malo drugačna druga ali tretja … ali tista, ki jo spijete popoldne, ker vam bo pomagala podaljšati lep večer, ne da bi kinkali za mizo. Irska kava je naš prvi predlog: to je klasika vse od leta 1942, ko je idejo dobil Irec Jack Sheridan.

Zamešal je uspešnico, ki jo v domovini, v pubih, presega samo pitje temnega piva. Mnogi recept poenostavijo in si v kavo natočijo viski, prava, izvirna, pa je zamišljena bolj pedantno: v kozarec, ki zdrži vročino in smo ga tudi poprej ogreli, damo dve žlički temnega sladkorja, prelijemo z 1,2 dl črne kave in pomešamo, da se stopi, nato prilijemo nekaj več kot 40 ml viskija, irskega, seveda. Na vrh dodamo za dobri dve žlici smetane, stepene tako, da je še skoraj tekoča. Izvorno so ta napitek ponudili po večerji, kot koktajl in kavo v enem.

2. Kava iz gorske koče

Tole pa je ameriška iznajdba, ampak mi smo jo letos uvrstili v svoj izbor – ker s takimi sestavinami pravzaprav ne moreš ustvariti ničesar slabega. To je kava, ki jo na drugi strani Atlantika pogosto ponujajo v različnih kavarnah ob poti na severu države. Torej, v čem je ta preprostost: v tem, da sladkor, ki bi ga sicer dodali čisto navadnemu espressu, zamenjate z drugim, še boljšim sladilom – javorovim sirupom, ki ima že sam po sebi neskončno bolj kompleksen in zanimiv okus kot navadni beli sladkor.

Zdravja tu ne bomo omenjali, ampak kompleksnejši je tudi po sestavi mikroelementov. Tretji dodatek, ki ga ta kava potrebuje, pa je – navadno maslo. To bo mnoge spomnilo na bullet kavo, ki je bila pred časom moderna tudi pri slovenskih ljubiteljih raznih keto diet. Pika na i: nekaj malega cimeta. Količine: za espresso dodajte po čajno žličko javorovega sirupa in masla ter dobro razmešajte. Cimet po okusu.

3. Tom in Jerry

To je znameniti recept iz dvajsetih let 19. stoletja, pri katerem ne moremo mimo tega, da bi ga opazili, če drugega ne, zaradi imena. Ste pomislili na mačka in miš? Napaka, Tom in Jerry sta bila že davno pred tem literarna junaka knjige britanskega novinarja Piercea Egana, ta koktajl pa si je izmislil zato, da je popularizal svoje delo. Na drugi strani Atlantika ga prištevajo med tradicionalne božične pijače in jim pravzaprav ni niti odveč, da je priprava kar zahtevna. Pravzaprav predpriprava, kajti treba je umešati posebno »maso«.

Takole gre: potrebujemo 12 jajc. Ločimo rumenjake in beljake, slednje stepemo v trd sneg z nekaj vinskega kamna. Rumenjake umešamo s 60 ml ruma, 250 g sladkorja in 125 g masla, da je zmes skoraj tekoča. Dodamo začimbe za medenjake – po žličko cimeta, žbic, muškatnega oreščka in vanilje. Nato zmes previdno dodamo k beljakom. In to je predpripravek, ki lahko čaka v hladilniku. Priprava: žlico te mase damo v ogret kozarec iz debelega stekla, prilijemo po 30 ml ruma in konjaka ter 1,2 dl zelo vročega mleka. Ves čas močno mešamo, da se napitek čim bolj speni. Postrežemo ga obvezno vročega.

4. Jajčni liker

Za liker Tom in Jerry marsikdo pomisli, da je skoraj kot navaden jajčni liker: a je razlika. Slednjega je nekoliko lažje narediti in postrežemo hladnega. Pri obeh pa velja opozorilo: gre za sveža jajca, ker pa dodajamo alkohol, je nevarnost manjša.

Tole so potrebne sestavine: 6 velikih jajc, 200 g sladkorja, 500 ml polnomastnega mleka, 250 dl sladke smetane, 1,25 do 3 dl ruma ali konjaka ter nariban muškatni oreh. Jajca ločimo: beljake pokrijemo s folijo in damo v hladilnik, kjer lahko počakajo do naslednjega dne, ali pa jih porabimo za kako drugo jed in jih nadomestimo s kupljenimi, pasteriziranimi. Rumenjake stepemo s sladkorjem, da dobimo svetlo puhasto kremo. Nato vmešamo mleko, smetano in alkohol po izbiri ter znova stepamo, da se sestavine povežejo. Pokrijemo in damo v hladilnik do naslednjega dne – več ko bomo dali k rumenjakom alkohola, dlje lahko čaka. Če ga uporabimo malo, moramo liker porabiti naslednji dan.

Postrežemo: jajčne beljake stepemo do trdih vršičkov in z lopatko narahlo vmešamo v alkoholno rumenjakovo zmes. Nalijemo v široke kozarce. Koščki beljakov bodo najbrž priplavali na površje, kot majhne ledene gore.

5. Črni žamet: penina in temno pivo

Marsikdo se kar zgrozi ob tej misli, vendar je to v resnici zelo simpatičen koktajl. Če ne, se ne bi ohranil tako dolgo in mi danes z njim ne bi končali tega pregleda, in sicer skoraj tam, kjer smo začeli: na Britanskem otočju. Mnogi celo razmišljajo, da je to prva resna mešanica s pivom v zgodovini, nastala pa je v začetku šestdesetih let 19. stoletja v Londonu. Tedaj je država žalovala za umrlim možem kraljice Viktorije, princem Albertom, in premožni so se tešili s kombinacijo legendarnega guinnessa in šampanjca.

Priprava je tako lahka, da sploh ne bi mogla biti lažja: v visok kozarec za penino nekako do polovice nalijemo katero koli suho penino ali šampan­jec, cavo in podobno, druga polovica pa naj bo pazljivo, morda celo čez hrbet žlice natočeno temno pivo. Ta pijača je imela obdobja tako velike priljubljenosti, da so jo stekleničili, a brez večjega uspeha: morda zato, ker jo je tako preprosto narediti doma? Je to ideja za kak deci penine, ki vam bo v prazničnih dneh morda ostal v steklenici?

Priporočamo še: VIDEO: Kako naredimo vročo čokolado

Naslovna fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed