3 triki, kako iz citrusov iztisniti več soka

Sok limone, pomaranče ali grenivke je odlična osvežitev, ki vsebuje ogromno vitamina C.

Obožujemo sveže iztisnjene sadne sokove, največkrat pa si privoščimo tiste iz agrumov. Sok pomaranče, mandarine, limone ali grenivke je odličnega okusa, hkrati pa je nadvse osvežilen in zdrav. Še posebej radi ga pijemo v zimskih dneh, ko je potreba po vitaminih večja. Citruse seveda ožemamo tudi v kulinarične namene. Za mariniranje mesa, osvežitev sladic, okisanje solate in  še bi lahko naštevali. Pa poznate trike, kako iz teh sočnih sadežev iztisniti kar največ soka?

Mikrovalovna pečica

Če pri roki nimate ožemalnika za citruse, limono ali pomarančo za 10 do 15 sekund postavite v mikrovalovno pečico. V njej se bosta segreli, membrane, ki v sadju zadržujejo tekočine, pa se bodo zmehčale. Nato ju prerežite na polovico kot običajno in stisnite. Iz polovičk bo priteklo ogromno soka, vam pa se za to ne bo treba posebno potruditi.

Deska za rezanje

Citruse lahko zmehčamo tudi tako, da jih, še preden jih prerežemo, prekrijemo z desko za rezanje in jih z njo povaljamo. Sok v pomaranči se bo tako izmuznil iz membran, ki ga zadržujejo, hkrati pa se bo zmehčala njena lupina. V tem primeru moramo sočni sadež na polovico prerezati nad posodo, saj se bo ob tem sok takoj pocedil iz njega.

Topla voda

Da bi iz citrusov dobili več soka, pa jih pred ožemanjem lahko tudi namočimo v topli vodi. Tam naj počivajo 10 do 15 minut, voda pa naj bo takšne temperature, da vanjo brez težav namočite roko. Na ta način bomo zopet zmehčali membrane, kot smo to prej storili s pomočjo mikrovalovne pečice, sok pa bo kar sam stekel iz pomaranč in grenivk.

Preberite še: Nedeljska sladica: Nevidni jabolčni kolač, ki je še boljši od štrudlja

Fotografija: Proformabooks/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana